Βιολογικό ρολόι: Κάθε πράγμα στον καιρό του

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να ασκηθούμε; Για να φάμε βραδινό; Πότε σκεφτόμαστε πιο καθαρά και ποιες ώρες πρέπει να κοιμόμαστε; Η επιστήμη σε συνδυασμό με πρόσφατες έρευνες δίνουν απαντήσεις για τα «πότε» της καθημερινότητας.
Βιολογικό ρολόι: Κάθε πράγμα στον καιρό του
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορεί η μνημειώδης ελληνική παροιμία που προστάζει «Κάθε πράγμα στον καιρό του και ο κολιός τον Αύγουστο» να μην αφορά τις καθημερινές σωματικές και πνευματικές μας λειτουργίες, όμως σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες το πότε θα κάνουμε το κάθε τι φαίνεται να έχει εν τέλει μεγάλη σημασία, ακόμα και αν για τους περισσότερους από εμάς η ρύθμιση του σωματικού μας ρολογιού δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ποια είναι λοιπόν, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η κατάλληλη ώρα ή περίοδος της ημέρας για τις καθημερινές μας ασχολίες;

Γυμναστήριο: Τις πρωινές ώρες

Μπορεί να σας φαίνεται πολύ πιο εύκολο να πατήσετε το snooze στο ξυπνητήρι το πρωί, παρά να πάτε για προπόνηση στο γυμναστήριο, όμως σύμφωνα με έρευνες η πρωινή γυμναστική όχι μόνο βοηθάει περισσότερο στην μείωση του λίπους, αλλά βελτιώνει τη διάθεση και «τονώνει» την εγκεφαλική λειτουργία κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να είμαστε περισσότερο συγκεντρωμένοι. Αφού σχολάσουμε από τη δουλειά, τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα για γυμναστική, καθώς το κεντρικό νευρικό μας σύστημα δείχνει σημάδια κόπωσης.

Μεσημεριανό: Από τις δώδεκα μέχρι τη μία το μεσημέρι

Μπορεί λόγω δουλειάς να έχουμε κάνει… άνω κάτω τις ώρες των γευμάτων μας, όμως σύμφωνα με τους ειδικούς η καλύτερη ώρα για να γευματίσουμε το μεσημέρι είναι μεταξύ δώδεκα και μία. «Μα, θα με πάρει ο ύπνος στη δουλειά!», θα πείτε. Δικαιολογημένα. Όμως αν κάνετε τις σωστές διατροφικές επιλογές, η υπνηλία που εμφανίζεται μετά το γεύμα μπορεί να περιοριστεί. Για την ακρίβεια, συνίσταται ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεΐνη (άπαχο κρέας, κοτόπουλο ή ψάρι) συνοδεία λαχανικών ή ζυμαρικών ολικής άλεσης, επιλογές δηλαδή οι οποίες κρατάνε τα επίπεδα του ζαχάρου σε κανονικά επίπεδα.

Βραδινό: Πριν τις οκτώ το βράδυ

Όταν η… μαμά μας έλεγε να μην φάμε πριν κοιμηθούμε, εμείς πάντα παραπονιόμασταν, όμως σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Northwestern, η μαμά εν τέλει είχε δίκιο. Οι ερευνητές βρήκαν πως το σώμα μας τείνει να αποθηκεύει περισσότερο λίπος αν φάμε αργά το βράδυ πριν κοιμηθούμε, αφού έχουμε σαφέστατα λιγότερο χρόνο να «κάψουμε» τις θερμίδες που λάβαμε. Έτσι, συνιστούν να μας γίνει… συνήθειο το βραδινό γύρω στις 19.30, όχι μόνο για να μην αυξήσουμε το σωματικό μας βάρος, αλλά και για να έχουμε καλύτερη ποιότητα ύπνου. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ποτό, η κατανάλωση φαγητού πριν τον ύπνο «υποχρεώνει» το σώμα μας να δουλεύει υπερωρίες για να πέψει την τροφή, με αποτέλεσμα ο βραδινός ύπνος να είναι τουλάχιστον ανήσυχος.

Ύπνος: Από τις δώδεκα το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα

Αν και ο καθένας μας έχει αποκτήσει με τον καιρό τις δικές του συνήθειες όσον αφορά τη ξεκούραση, παρ’ όλα αυτά οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η καλύτερη ώρα για έναν ήσυχο νυχτερινό ύπνο είναι αυτή κατά την οποία η ορμόνη κορτιζόλη βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο. Η ώρα αυτή είναι από τα μεσάνυχτα μέχρι τα χαράματα, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν οι απαραίτητες συνθήκες ησυχίας και έλλειψης φωτισμού. Παράλληλα, τις ώρες αυτές εκκρίνεται και η ορμόνη μελατονίνη, η οποία είναι και αυτή «υπεύθυνη» για έναν καλό και ήρεμο ύπνο.

Δείτε εδώ μερικά tips για καλύτερο ύπνο.

Δημιουργικές ιδέες: Πρωινές(;) ώρες

Κατά κοινή ομολογία, οι πρωινές ώρες είναι για τους περισσότερους από εμάς η ιδανική περίοδος της ημέρας για να σκεφτούμε δημιουργικά, αφού το μυαλό είναι πιο «καθαρό». Τι λένε όμως οι έρευνες; Σε γενικές γραμμές, η πλειοψηφία των επιστημόνων συγκλίνει στο ότι από τις δέκα το πρωί μέχρι τις δώδεκα το μεσημέρι η πνευματική μας διαύγεια κορυφώνεται. Υπάρχει όμως και ο αντίλογος. Πρόσφατη έρευνα έδειξε,  πως όσοι πίστευαν ότι το πρωί είναι η κατάλληλη ώρα για να σκεφτούν πιο καθαρά εν τέλει έπιασαν το peak της πνευματικής τους απόδοσης το απόγευμα, ενώ αντίθετα όσοι θεωρούσαν πως λειτουργούν καλύτερα τις απογευματινές ώρες, φάνηκαν να λειτουργούν πνευματικά καλύτερα το πρωί. Σε κάθε περίπτωση, η πνευματική εγρήγορση και η ικανότητα συγκέντρωσης φαίνεται να πέφτει κατακόρυφα μετά από ένα γεύμα.

Tweeting: Από τις οκτώ μέχρι τις εννιά

Και όμως, έγινε έρευνα και για αυτό. Η καλύτερη ώρα για να χαζέψετε τις αναρτήσεις στο Twitter και παράλληλα να ξεκινήσετε χαρούμενα την ημέρα σας είναι μεταξύ οκτώ και εννιά το πρωί. Ο λόγος; Σύμφωνα με καθηγητές κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Cornwell , οι περισσότεροι χρήστες του δημοφιλούς social network έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να ποστάρουν ευφάνταστα και αστεία tweets εκείνες τις ώρες ή σε γενικές γραμμές μία με δύο ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα.

Αλκοόλ: Πέντε με επτά το απόγευμα

Φαίνεται σύντομο ανέκδοτο, όμως οι προτεινόμενες ώρες για να καταναλώσετε το αγαπημένο σας cocktail είναι οι… απογευματινές. Μπορεί για τον περισσότερο κόσμο, η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο να τείνει να γίνει συνήθεια ή με αυτόν τον τρόπο να θεωρούν ότι θα αποκοιμηθούν ευκολότερα, όμως σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Kent State η κατανάλωση αλκοόλ πριν τον ύπνο είναι καταλυτική για την ποιότητά του. Σε κάθε περίπτωση το αλκοόλ δρα ως «ηρεμιστικό», όμως οι αρνητικές επιπτώσεις του στον ύπνο είναι σημαντικές, αφού το σώμα μας «δουλεύει» για να το απομακρύνει. Επομένως, όσο πιο νωρίς φύγει το αλκοόλ από τον οργανισμό σας, τόσο καλύτερος θα είναι και ο ύπνος σας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v