Λυχνία Wetling: Όσα χρειάζεται να ξέρετε για μια θαυματουργή συσκευή

Τι είναι η Λυχνία Wetling και πως επουλώνει τραύματα και έλκη χωρίς επέμβαση; Σε τι βασίζεται η άκρως αποτελεσματική λειτουργία της και ποια τα αποτελέσματα των σχετικών ερευνών; Όσα χρειάζεται να ξέρετε για την καινοτόμο συσκευή.
Λυχνία Wetling: Όσα χρειάζεται να ξέρετε για μια θαυματουργή συσκευή
του Μανούσου Εμμ. Καμπούρη, PhD

Η θεία ακτίνα που θεραπεύει ταχύτατα από σοβαρές νόσους και τραύματα είναι μια πολύ γνωστή προβολή θρησκευτικών θεμάτων αλλά και επιστημονικής φαντασίας. Και, όπως συχνά λέγεται, η επιστημονική φαντασία του χθες είναι η ρουτίνα του σήμερα. Μια τέτοια συσκευή υπάρχει. Είναι δανέζικης επινόησης και πλέον χρησιμοποιείται σε περιορισμένη κλίμακα και στην Ελλάδα. Αποδεδειγμένα βοηθά στη επούλωση εξαιρετικά εκτεταμένων και επίμονων ελκών (όπως για παράδειγμα αυτά που προκαλούνται από διαβήτη), που δεν επουλώνονται επί μακρόν, παρά την επιμελή φροντίδα, και που ως γνωστόν, αποτελούν σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Η βασική αρχή της μεθόδου στηρίζεται στην παραδοχή ότι το δέρμα συνιστά-μεταξύ άλλων- ένα ηλεκτρικό πεδίο, του οποίου η συνέχεια διακόπτεται με την εμφάνιση του έλκους ή του τραύματος. Έτσι, η αποκατάσταση του πεδίου με Ηλεκτροδιέγερση (δηλαδή με την εφαρμογή τάσης χάρη σε δύο ηλεκτρόδια, εκ των οποίων το ένα επί του έλκους) επιφέρει ταχύτερη ίαση αυτών, αλλά με δυσκολίες στο χειρισμό και με επώδυνο τρόπο λόγω χρήσης ηλεκτροδίων επαφής.

Ο ισχυρός πόνος που προκαλεί κάθε επαφή επί ενός έλκους ή τραύματος, χειροτερεύει από την αίσθηση που προκαλεί η ηλεκτρική διέγερση - κάτι μεταξύ τσιμπήματος, τινάγματος και φαγούρας. Σε κάποιες περιπτώσεις το αίσθημα είναι αφόρητο και απαιτείται η χορήγηση αναισθητικού, η οποία εκτός από τις όποιες γνωστές περιπλοκές που επιφέρει, πιθανόν αποσυντονίζει τοπικά το αποτέλεσμα της ηλεκτροδιέγερσης. Αυτό δεν έχει αποδειχθεί ακόμη, αλλά παραμένει σημαντικό ενδεχόμενο. Σε κάθε περίπτωση, η απαλοιφή της ανάγκης για αναισθησία και η παράλληλη ανακούφιση του ασθενούς/τραυματία μειώνουν το κόστος αλλά κυρίως βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα της θεραπείας και την ποιότητα ζωής αυτού.

Η συσκευή Wetling (από τον ομώνυμο σχεδιαστή και κατασκευαστή της) δημιουργεί φορτισμένα ιόντα από τα κύρια στοιχεία του ατμοσφαιρικού αέρα (οξυγόνο και άζωτο). Τα ιόντα επιπίπτουν, ως καθοδικό ρεύμα αέρα, επί του ιστού μεταδίδοντας το φορτίο τους, ενώ σε κάποιο άλλο, υγιές ανατομικό σημείο (συνήθως στον καρπό ή στον ταρσό) ο ασθενής φορά ένα εύκαμπτο περικάρπιο από αγώγιμο υλικό εσωτερικά και από μονωτικό υλικό εξωτερικά (συνήθως λάστιχο), ώστε να κλείνει το κύκλωμα και τα ηλεκτρικά φορτία που μεταδίδουν τα ιόντα αέρος να δημιουργούν ηλεκτρική ροή. Αυτή η ηλεκτρική ροή αποκαθιστά εν μέρει το ηλεκτρικό πεδίο, που δημιουργεί μια ενεργειακή μήτρα για την αναγέννηση του δέρματος καθώς ερεθίζονται από τον ηλεκτρισμό διάφορα κυτταρικά στοιχεία ώστε να αυξήσουν την παρουσία τους και την παραγωγή τους στην περιοχή του έλκους και του τραύματος προκειμένου να προαχθεί η διαδικασία της επούλωσης.


Η ιδιαίτερη αποτελεσματικότητα της συσκευής Wetling στην ταχύτερη θεραπεία των οξέων και χρόνιων ελκών έχει αποδειχθεί με σειρά οικείων δημοσιεύσεων: Castana Ο. et al, Wound Rep. Reg. (2012) 20 A83-A121, Castana Ο. et al, Int J of Lower Extremity wounds. (2012)και A. Ramadhinara & K. Poulas, Advances in Skin & Wound Care (2012).

Η σημασία ιονισμένων ατόμων φυσικής προέλευσης δεν είναι τίποτα νέο στην Ιατρική: προ πολλών αιώνων περιοχές δίπλα σε καταρράκτες, όπου επισυμβαίνει φυσικός ιονισμός του νερού λόγω πτώσης από μεγάλο ύψος, θεωρούνταν ιδανικές για την εγκατάσταση θεραπευτηρίων (όπως τα ασκληπιεία). Αυτά τα ιόντα είναι υπεύθυνα για το αίσθημα ευεξίας που δημιουργείται όταν κάποιος βρίσκεται κοντά σε καταρράκτες, και αξιοποιείτο από παραδοσιακές μορφές ιατρικής (με προεξάρχουσα την αρχαία ελληνική) με βάση την εμπειρία, την παρατήρηση και τη λογική επαγωγή, πολύ προτού ανακαλυφθεί και αναλυθεί η φύση του ηλεκτρισμού και η οντότητα των ιόντων.

Μπορεί η χημική ιατρική για πολύ χρόνο να είχε εξορίσει τις θεραπείες που βασίζονταν σε φυσικούς παράγοντες (υπερβαρική οξυγονοθεραπεία, ηλεκτροδιεγέρσεις, πιεζοθεραπείες κλπ) όμως σήμερα, με τη χημική ιατρική να φτάνει στα όριά της και τη δημόσια υγεία να φθίνει για μια μεγάλη σειρά από λόγους, οι παραδοσιακές θεραπείες επανεμφανίζονται στο προσκήνιο επενδεδυμένες με τις διευκολύνσεις της νέας τεχνολογίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v