Στυτική δυσλειτουργία: Το ταμπού καταρρίπτεται

Συμβαίνει σε όλους; Πότε πρέπει κανείς να ανησυχήσει; Είναι φυσιολογικό από μια ηλικία και μετά; Πώς αντιμετωπίζεται; Ο ειδικός χειρούργος ουρολόγος, κ. Πέτρος Θάνος λύνει όλες τις ανδρικές απορίες που διστάζατε να ρωτήσετε.
Στυτική δυσλειτουργία: Το ταμπού καταρρίπτεται
του Γιώργου Κόκουβα

Περίπου 300.000 Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα στυτικής δυσλειτουργίας, ωστόσο ελάχιστοι είναι αυτοί που επισκέπτονται τον γιατρό τους για να εξεταστούν. Εξακολουθεί εν έτει 2011 ο «ανδρισμός» να θέτει εμπόδια στην διασφάλιση της υγείας μας; Γιατί είναι θέμα ταμπού για έναν άνδρα η υγιής σεξουαλική του ζωή, όταν όλοι συμφωνούν πως αποτελεί βασικό παράγοντα ικανοποίησης στην ζωή τους;

Η ανεπαρκής στύση που «χρονίζει» δεν είναι ένα πρόβλημα που αρκεί να το «κουκουλώσουμε» και να ζούμε με αυτό. Οφείλουμε στον εαυτό μας να το αντιμετωπίσουμε, με πρώτο βήμα φυσικά την ενημέρωση. Γι’ αυτό, ο χειρούργος ουρολόγος, κ. Πέτρος Θάνος, μας λύνει όλες τις απορίες για το ανδρικό «ταμπού».

*Πότε μιλάμε για στυτική δυσλειτουργία;

«Η στυτική δυσλειτουργία ορίζεται ως ένα νευραγγειακό φαινόμενο, που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία επίτευξης στύσης με αρκετή σκληρότητα και διάρκεια ώστε να επιτευχθεί ικανοποιητική σεξουαλική επαφή για χρονικό διάστημα κάποιων μηνών», μας λέει ο κ. Θάνος, εξηγώντας τα χρονικά «περιθώρια»: Ως τυπικό όριο τίθενται οι έξι μήνες, ωστόσο ο κάθε άνδρας θα πρέπει να απευθύνεται σε έναν ειδικό από την στιγμή που αντιλαμβάνεται αυτή την κατάσταση ως πρόβλημα, κάτι που μπορεί να συμβεί αρκετά νωρίτερα.

*Ποια είναι τα αίτια της στυτικής δυσλειτουργίας;

Όπως μας ενημερώνει ο κ. Θάνος, τα αίτια του προβλήματος διακρίνονται σε ιατρογενή (οργανικά) και ψυχογενή (ψυχολογικά). Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (πάνω από 80%) η πηγή της δυσλειτουργίας είναι αγγειακής φύσης, ιδιαίτερα στους άνδρες άνω των 30 ετών. Στα οργανικά προβλήματα περιλαμβάνονται ο σακχαρώδης διαβήτης, καρδιαγγειακά προβλήματα, τραύμα στη λεκάνη ή χειρουργική επέμβαση στον προστάτη, βλάβες στη σπονδυλική στήλη, φάρμακα, όπως κάποια αντιϋπερτασικά, ορμονικά προβλήματα, αλκοολισμός κλπ.

*Πώς εξακριβώνεται ποια είναι η αιτία;

Με το δυναμικό Doppler πέους. Δεν χρειάζεται να τρομάξετε: όπως μας ενημερώνει ο ειδικός, πρόκειται για μία πολύ απλή εξέταση, κατά την οποία εξετάζεται το πέος με υπέρηχο, στην συνέχεια επιτυγχάνεται τεχνητή στύση, επαναλαμβάνεται ο υπέρηχος, πραγματοποιείται το Doppler και τέλος, αποκαλύπτεται εκ των αποτελεσμάτων αν η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται σε οργανικά αίτια. Αν δεν υπάρξουν ανάλογες ενδείξεις, το πρόβλημα οφείλεται σε ψυχολογικά αίτια και αντιμετωπίζεται με την βοήθεια της επιστήμης της Ψυχολογίας.

*Συγκοινωνούντα δοχεία…

«Ενώ τα αγγειακά αίτια είναι τα συχνότερα, όταν ο άνδρας διστάζει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, σταδιακά αρχίζει να πέφτει και ψυχολογικά, επομένως τα πράγματα γίνονται περίπλοκα», μας λέει ο κ. Θάνος, εξηγώντας μας πως συχνά η επιδείνωση του ψυχολογικού παράγοντα είναι αποτέλεσμα και όχι αρχική αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Επίσης, όπως μας ενημερώνει, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να συνδέεται με άλλα προβλήματα του οργανισμού του άνδρα. «Τα αγγεία του πέους δεν είναι “ξεκομμένα” από το υπόλοιπο σώμα μας», λέει ο ειδικός, συνεχίζοντας: «Τα στεφανιαία αγγεία της καρδιάς για παράδειγμα ομοιάζουν πολύ με αυτά του πέους και προβλήματα στο ένα μέρος μπορεί να σηματοδοτούν προβλήματα και στο άλλο».

*Από ποια ηλικία και μετά η στυτική δυσλειτουργία θεωρείται «φυσιολογική»;

«Σε καμία ηλικία»,
απαντά κατηγορηματικά ο ειδικός. «Ακόμη και σε ηλικίες άνω των 60 ετών, είναι πέρα για πέρα λανθασμένη η προσέγγιση “Δεν βαριέσαι, είναι της ηλικίας”. Δεν βρισκόμαστε στο 1920», σημειώνει. Κάθε άνδρας έχει το δικαίωμα σε μια άριστη σεξουαλική ζωή, τονίζει ο κ. Θάνος και συνεχίζει ξεδιαλύνοντας και μερικούς ακόμη «μύθους» της στυτικής δυσλειτουργίας.

Μπορεί, όπως λέει, στους άνδρες κάτω των 30 ετών τα αίτια να είναι περισσότερο ψυχολογικά, ωστόσο αυτό πρέπει να εξακριβωθεί πριν αυτοί προβούν σε βεβιασμένες κινήσεις, όπως η λήψη φαρμάκων όπως το Viagra, χωρίς την έγκριση γιατρού. Πολλοί κάνουν το λάθος να καταφεύγουν σε τέτοιες φαρμακευτικές λύσεις, οι οποίες υπάρχουν ως θεραπευτικά εργαλεία για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας και όχι απλώς για βελτίωση σεξουαλικών ικανοτήτων. Όταν λοιπόν κάποιος προχωρά στην λήψη τους χωρίς την έγκριση γιατρού, μπορεί αρχικά να τον βοηθούν, αλλά από ένα σημείο και μετά, ιδιαίτερα αν τελικά τα αίτια του προβλήματος ήταν ψυχογενή, η κατάσταση περιπλέκεται και το πρόβλημα γίνεται ανεξέλεγκτο.

Επίσης, σχετικά με τον παράγοντα ηλικία, ο ειδικός μας επισημαίνει πως οι περισσότεροι που επισκέπτονται τον ουρολόγο τους είναι νέοι άνδρες, γιατί τους ενδιαφέρει περισσότερο η σεξουαλική τους ζωή. Όταν οι άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι επί δεκαετίες παντρεμένοι και έχει κορεστεί η σεξουαλική τους καθημερινότητα μπορεί να «παραβλέψουν» το πρόβλημα, κάτι που είναι λάθος σύμφωνα με τον ειδικό, γιατί «κουκουλώνουν» πιθανώς ένα γενικότερο πρόβλημα υγείας.

*Η σημασία των σχέσεων

Τεράστιο ρόλο παίζει η αντιμετώπιση της συντρόφου του άνδρα που αντιμετωπίζει στυτικό πρόβλημα, μας λέει ο κ. Θάνος. «Το πρόβλημα συνήθως επιδεινώνεται όταν ο άνδρας συνάπτει εφήμερες σχέσεις, καθώς προσπαθεί να επιβεβαιωθεί μέσα από αυτές, με αποτέλεσμα να χειροτερεύει η ψυχολογία του όταν αποτυγχάνει κατ’ επανάληψη με πολλές συντρόφους», λέει. Αντίθετα, όταν υπάρχει μια σταθερή και φυσικά καλή και υγιής σχέση, ο άνδρας μπορεί να βοηθηθεί και να αντιμετωπίσει καλύτερα το πρόβλημα.

Μάθετε περισσότερα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας στο εξειδικευμένο site Uromed.gr.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v