Ο γάμος σκοτώνει τον... καρκίνο

Οι σύζυγοι σώζουν τους άντρες τους από τον καρκίνο, με το να τους πιέζουν να επισκεφτούν το γιατρό, όταν έχουν ανεξήγητους πόνους, σύμφωνα με έρευνα.
Ο γάμος σκοτώνει τον... καρκίνο
Οι παντρεμένοι άνδρες έχουν έως και 35% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο, από τη στιγμή που θα διαγνωστούν, σε σχέση με τους εργένηδες, σύμφωνα με νορβηγική έρευνα. Οι γυναίκες επωφελούνται επίσης από το γάμο, όσον αφορά στο να ξεπεράσουν τον καρκίνο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BioMed Central Public Health.

Τα ευρήματα αυτά, έρχονται να προστεθούν σε μια σειρά από έρευνες, που υποδεικνύουν ότι ο γάμος αυξάνει τη διάρκεια ζωής του άνδρα περισσότερο από ό,τι της γυναίκας.

Στη μελέτη αυτή, ο Håkon Kravdal από το Πανεπιστήμιο του Όσλο και η Dr Astri Syse από το Ινστιτούτο Καρκίνου της Νορβηγίας εξέτασαν περισσότερους από 440.000 ενήλικες που είχαν διαγνωστεί με όγκους μεταξύ 1970 και 2007, από τους οποίους περίπου οι μισοί πέθαναν από καρκίνο.

Διαπίστωσαν ότι οι άντρες που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ είχαν 35% μεγαλύτερη πιθανότητα να πεθάνουν από τη νόσο σε σχέση με τους παντρεμένους. Για τις γυναίκες, η μέγιστη διαφορά ήταν 23%.

«Οι παντρεμένοι, ακριβώς επειδή τους περιποιείται η σύζυγός τους, είναι πιθανότερο σε σχέση με τους άγαμους, να επισκεφτούν το γιατρό αν εμφανίσουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτουν τυχόν όγκους σε πιο πρώιμο στάδιο", δήλωσαν οι ερευνητές.

Αντίστοιχα, η υγεία των ανύπαντρων ανδρών και γυναικών ενδέχεται να βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση καθώς «δεν έχουν ένα ταίρι που συμβάλλει σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής». Ως εκ τούτου είναι λιγότερο πιθανό να επιβιώσουν του καρκίνου μετά τη διάγνωση.

Πηγή: BBC
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v