Text neck: Η πάθηση των… κινητών

Περνάτε πολλές ώρες πάνω από την οθόνη της κινητής σας συσκευής; Η υπερβολική ενασχόληση με το κινητό τηλέφωνο και τα tablets μπορεί να προκαλέσει την πάθηση text neck, προειδοποιούν οι ειδικοί.
Text neck: Η πάθηση των… κινητών
Το συνεχόμενο σκύψιμο πάνω από το κινητό τηλέφωνο μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην φυσική καμπυλότητα του λαιμού, οι οποίες με την σειρά τους ευθύνονται για μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας. Η κάμψη αυτή του αυχένα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί, σύμφωνα με ειδικούς, να αποτελέσει πρόδρομο μόνιμων αρθριτικών βλαβών, αν ο πάσχων δεν αναζητήσει εγκαίρως θεραπεία.

Οι περιπτώσεις της επαναλαμβανόμενης καταπόνησης της περιοχής έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, όσο τα smartphones και τα tablets γίνονται ολοένα και πιο δημοφιλή στο ευρύ κοινό, λένε οι ειδικοί. Σε σοβαρές περιπτώσεις μάλιστα, οι μύες προσαρμόζονται για να «ταιριάξουν» στην πρόσθια κάμψη των αυχενικών σπονδύλων, κάνοντας επίπονη οποιαδήποτε προσπάθεια επαναφοράς του λαιμού στην σωστή θέση.

«Οι πάσχοντες αυξάνονται, καθώς η χρήση smartphones και tablets γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής», λέει ο Rachael Lancaster, χειροπρακτικός σε κλινική του Leeds. Οι αρθρώσεις και οι ιστοί στην περιοχή του αυχένα δεν έχουν κατασκευαστεί για να αντέχουν την κάμψη για μεγάλο χρονικό διάστημα, επομένως οι πολλές ώρες πάνω από την οθόνη του κινητού τις καταπονεί. «Σκεφτείτε να στέκεστε με τον αστράγαλό σας στο πλάι για δέκα λεπτά. Θα πονέσετε αρκετά όταν προσπαθήσετε να τον επαναφέρετε στην αρχική του θέση», προσθέτει ο Lancaster.

«Αυτό ακριβώς κάνουν και οι άνθρωποι με τον λαιμό τους. Αν συνεχίσουν να γέρνουν έτσι τον αυχένα τους, το σώμα εν τέλει θα προσαρμοστεί σε αυτή τη θέση, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην μυοσκελετική υγεία», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Τα τακτικά διαλείμματα από την οθόνη κοιτάζοντας ευθεία μπροστά με το πιγούνι ελαφρώς προς τα μέσα ανακουφίζουν τον αυχένα, ενώ ανοίγοντας προς τα πίσω τους ώμους και έχοντας σε σωστή στάση το σώμα μας όταν κοιτάμε την οθόνη του κινητού, κρατώντας την λίγο πιο ψηλά βοηθούν στη διατήρηση της σωστής θέσης του.

Πηγή: The Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v