Στυτική Δυσλειτουργία: Τα αίτια της «πτώσης»

Που οφείλεται το «αιώνιο» πρόβλημα που ταλαιπωρεί τον ανδρικό πληθυσμό; Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε; Έρευνες και ειδικοί δίνουν λύσεις στο σημαντικότερο σεξουαλικό πρόβλημα που «καίει» τους άνδρες.
Στυτική Δυσλειτουργία: Τα αίτια της «πτώσης»
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η αδυναμία επίτευξης ή διατήρησης μιας σκληρής στύσης, αποτελεί ένα από τα πιο συχνά σεξουαλικά προβλήματα για τον ανδρικό πληθυσμό – και κατ’ επέκταση τον γυναικείο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, περίπου 152 εκατομμύρια άνδρες σε όλο τον κόσμο, παρουσιάζουν κάποιου βαθμού διαταραχή στη λειτουργία της στύσης τους, ενώ μέχρι το 2025 οι εκτιμήσεις λένε ότι ο αριθμός αυτός θα διπλασιαστεί.

Τα αίτια είναι πολλά και καλύπτουν πολλές πτυχές τις καθημερινότητάς μας. Η διατροφή, η ψυχολογική κατάσταση, οι «κακές» κλινικές εξετάσεις, η λήψη φαρμάκων, το αλκοόλ και πολλοί ακόμα παράγοντες μπορούν να συμβάλουν στην μεγέθυνση του προβλήματος, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η λύση στο πρόβλημα είναι στα χέρια μας.

Τρώγοντας (καλά) έρχεται η… στύση

Μια σκληρή στύση είναι το αποτέλεσμα μιας πολύπλοκης διαδικασίας στο ανδρικό σώμα. To αίμα και οι ορμόνες «συνεργάζονται» έτσι ώστε να επιτευχθεί το…. επιθυμητό αποτέλεσμα. Η διαδικασία αυτή όμως, χρειάζεται και την κατάλληλη διατροφή. Η κακή διατροφή επομένως, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες τόσο στην καρδιά όσο και στην στύση. Σύμφωνα με έρευνες, μια μη προσεγμένη διατροφή που πιθανώς να εμποδίζει την ροή του αίματος στις καρδιακές αρτηρίες, έχει την ίδια αρνητική επίδραση και στις αρτηρίες του πέους.
 
«Οτιδήποτε βλάπτει την καρδιά του άνδρα, βλάπτει και το πέος του», λέει χαρακτηριστικά ο Andrew McCullough, ουρολόγος και διευθυντής του προγράμματος σεξουαλικής υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Η Μεσογειακή Δίαιτα από την άλλη, έχει σύμφωνα με μελέτες τα μέγιστα οφέλη για την στύση. Εν ολίγοις, φρούτα, λαχανικά, προϊόντα ολικής άλεσης, «καλά» λιπαρά και κρασί μπορούν να κάνουν την «σκληρή» διαφορά.

«Σκληρή» προπόνηση

Η σωστή και συνεχόμενη άσκηση μπορεί να έχει τα μέγιστα οφέλη όχι μόνο στην... απόδοσή σας σε απαιτητικές στάσεις, καθώς και στην διατήρηση της στύσης. Σε πολλές μελέτες άλλωστε, η καθιστική ζωή και οι ανθυγιεινές συνήθειες συνδέονται άμεσα με την στυτική δυσλειτουργία, ενώ δραστηριότητες όπως το τρέξιμο, η κολύμβηση και η αερόβια γυμναστική συμβάλλουν τα μέγιστα στην αντιμετώπισή της. Οι ειδικοί πάντως εφιστούν την προσοχή όσων ασκούνται επιβαρύνοντας την περιοχή του περινέου (η περιοχή ανάμεσα στους όρχεις και τον πρωκτό) – όπως π.χ οι ποδηλάτες – καθώς σε αρκετές περιπτώσεις η πίεση στην συγκεκριμένη περιοχή μπορεί να συνδεθεί με στυτική δυσλειτουργία.

Relax, don’t do it

Στρες και άγχος: Δύο «κόκκινα πανιά» για μια υγιή στύση. Δυστυχώς για εμάς του άνδρες, αρκετές φορές η σεξουαλική πράξη συνδέεται με άγχος το οποίο πηγάζει ως επί το πλείστον από την κακή εικόνα του σώματος (βλέπε σωσίβιο), αλλά και από την ανησυχία για το αν το μέγεθος θα ικανοποιήσει την σύντροφο. Οι ψυχολογικές αυτές «μάχες» κάνουν την εμφάνισή τους την χειρότερη δυνατή στιγμή, όπως παραδείγματος χάρη στην πρώτη σεξουαλική επαφή με κάποια καινούργια σύντροφο. Πέρα από το άγχος της στιγμής, το στρες γενικότερα στην καθημερινή ζωή των ανδρών έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγιή στυτική λειτουργία. Αυξάνει τα επίπεδα της αδρεναλίνης, η οποία με την σειρά της προκαλεί σύσπαση στα αιμοφόρα αγγεία, εμποδίζοντας έτσι την ομαλή ροή του αίματος –και – στο πέος.

Άντρας με τα ούλα του

Όσο περίεργο και αν σας φαίνεται, πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να σχετίζεται με νόσο των ούλων. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 70 άντρες και έδειξε ότι καθώς αύξανε η σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας, αύξανε η εμφάνιση της χρόνιας περιοδοντίτιδας. Γενικά, περισσότεροι από 4 στους 5 άντρες με σοβαρή στυτική δυσλειτουργία είχαν περιοδοντική νόσο ενώ σε περιπτώσεις ελαφριάς στυτικής δυσλειτουργίας, η εμφάνιση της περιοδοντικής νόσου ήταν μικρότερη από 2 στους 5 άντρες. Όπως λέει ο επικεφαλής της έρευνας, Dr Nigel Carter του British Dental Health Foundation «Αν θεωρητικά 4 στους 5 άντρες με στυτική δυσλειτουργία έχουν φτωχή στοματική υγεία, το αποτέλεσμα που θα μπορούσε να έχει στη γενική τους υγεία θέτει σοβαρό κίνδυνο για αυτήν». Και συμπληρώνει: «Γνωρίζουμε πως η περιοδοντική νόσος έχει συνδεθεί με πολλές νόσους στο παρελθόν, όπως καρδιοπάθεια και διαβήτη».

Για τους άντρες που εμφανίζουν στυτική δυσλειτουργία και άγχος, έλλειψη αυτοπεποίθησης, στρες και δυσκολία στη σχέση με τη σύντροφό τους, ο Dr Carter σημειώνει ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η φροντίδα των ούλων και η στοματική υγιεινή γενικά μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο και να προσφέρουν καλύτερη ποιότητα ζωής. Δείτε εδώ την έρευνα.

Τεστοστερόνη, αυτή η άγνωστη
 
Ακόμα και στους υγιείς άνδρες παρατηρείται πτώση των επιπέδων της «σεξουαλικής» ορμόνης τεστοστερόνης περίπου στην ηλικία των πενήντα. Συγκεκριμένα, για κάθε χρόνο μετά τα σαράντα, τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες πέφτουν κατά 1,3%. Σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα, αυτό μπορεί να συμβεί και σε μικρότερες ηλικίες μέσω διαφόρων παθήσεων (υπογοναδισμός), οι οποίες αντιμετωπίζονται με την χορήγηση επιπλέον τεστοστερόνης (ενδοφλέβιας ή μέσω του δέρματος). Προτού όμως βιαστείτε να καταφύγετε στην λύση της ενέσιμης τεστοστερόνης, σας πληροφορούμε ότι η υπερβολική της λήψη – όπως και των υπόλοιπων αναβολικών ορμονών- μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, κυρίως αν η στυτική δυσλειτουργία δεν οφείλεται στην έλλειψή της.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v