Πόσο θα ζήσεις; Ένα τεστ αίματος προβλέπει το μέλλον

Ένα νέο τεστ αίματος το οποίο υπολογίζει πόσα χρόνια μάς απομένουν σε αυτόν τον μάταιο κόσμο, πρόκειται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο. Το τεστ βρίσκει την πραγματική μας ηλικία, μετρώντας το μήκος των τελομερών και τον ρυθμό γήρανσης των κυττάρων.
Πόσο θα ζήσεις; Ένα τεστ αίματος προβλέπει το μέλλον
Ερευνητές ανέπτυξαν ένα νέο τεστ αίματος το οποίο μετρά το μήκος των τελομερών και προβλέπει πόσα χρόνια θα ζήσουμε, υπολογίζοντας την ηλικία των κυττάρων και τον ρυθμό γήρανσης. Το προϊόν αναμένεται να κυκλοφορήσει στο εμπόριο μέσα στους επόμενους μήνες.

Οι δημιουργοί του ισχυρίζονται ότι το τεστ μετρά επακριβώς τα τελομερή ενός ατόμου. Τα τελομερή είναι μικρά τμήματα του DNA που βρίσκονται στην άκρη των χρωμοσωμάτων και τα προστατεύουν από τη φθορά. Το μήκος τους καθορίζει την ηλικία των κυττάρων και παίζει σημαντικό ρόλο στον προσδιορισμό της μακροβιότητας. Αν και οι επιστήμονες δεν κατανοούν πλήρως τη λειτουργία του μηχανισμού, γνωρίζουν με βεβαιότητα ότι κάθε κυτταρική διαίρεση έχει ως αποτέλεσμα τη σταθερή μίκρυνση των τελομερών, επομένως όσο πιο κοντά είναι τόσο μεγαλύτερη η ταχύτητα γήρανσης.

«Το να γνωρίζουμε αν τα τελομερή έχουν φυσιολογικό ή όχι μήκος για μία δεδομένη χρονολογική ηλικία, μας δίνει μία ένδειξη για την κατάσταση της υγείας μας και τη φυσιολογική μας “ηλικία” ακόμη και πριν από την εκδήλωση ασθενειών», δήλωσε η Maria Blasco, επικεφαλής έρευνας στα τελομερή στο Ισπανικό Εθνικό Ερευνητικό Κέντρο Καρκίνου της Μαδρίτης.

«Το καινούργιο με αυτό το τεστ είναι η ακρίβειά του», εξηγεί η Maria Blasco. «Μπορούμε να ανιχνεύουμε πολύ μικρές διαφορές στο μήκος των τελομερών και είναι μία πολύ απλή και γρήγορη τεχνική όπου πολλά δείγματα αναλύονται ταυτόχρονα».

Πέρα από την ικανοποίηση της (νοσηρής;) περιέργειας, οι ειδικοί λένε ότι αυτή η γνώση θα βοηθήσει τους ανθρώπους να υιοθετήσουν υγιεινές συνήθειες, να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να μειώσουν τα επίπεδα άγχους.

Το «τεστ θανάτου» κατασκευάστηκε από την ισπανική εταιρεία Life Length. Αυτό το διάστημα βρίσκεται σε συζητήσεις για την κυκλοφορία του προϊόντος σε όλη την Ευρώπη και θεωρεί σίγουρο ότι πολλοί θα θελήσουν να μάθουν το προσδοκώμενο ζωής τους. Υπολογίζει ότι οι καταναλωτές θα μπορούν να βρουν το τεστ στα ράφια των φαρμακείων εντός του χρόνου.

Πηγή: Telegraph
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v