10 νέοι τρόποι για να αποφύγετε την γρίπη

Πορτοκαλάδες, σούπες, αντιγριπικά εμβόλια είναι οι γνωστοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε τις ιώσεις και την γρίπη, που αυτήν την περίοδο του χρόνου κάνει πάρτι από σπίτι σε σπίτι. Μάθετε 9+1 νέους «κανόνες» για να… κλείσετε τα χαρτομάντιλα στο ντουλάπι.
10 νέοι τρόποι για να αποφύγετε την γρίπη
Sex, drugs & rock’n’roll. Κάπως έτσι θα μπορούσε να τιτλοφορείται αυτό το δημοσίευμα, καθώς οι ειδικοί μελέτησαν και ανακάλυψαν νέους τρόπους για να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενάντια στις εποχιακές ιώσεις: Σωστή συχνότητα στο σεξ, τρόφιμα-«φάρμακα», εξτρά μαξιλάρια στο κρεβάτι, ίαση μετά μουσικής και πολλές ακόμη πρωτότυπες μέθοδοι για να δώσουμε «χαστούκια» στους ιούς αποδεικνύουν πως η πρόληψη δεν χρειάζεται να είναι αγγαρεία. Διαβάστε και… προλάβετε (την γρίπη).

- Σεξ
Μία με δύο φορές την εβδομάδα.
Ούτε περισσότερο, ούτε λιγότερο -δηλαδή καθόλου. Αυτή είναι η συχνότητα των ερωτικών επαφών που αποδείχθηκε ότι αυξάνει τα επίπεδο της πρωτεΐνης lgA στον ανθρώπινο οργανισμό, ουσίας που λειτουργεί σαν αντίσωμα και «υποδέχεται» τους ιούς την στιγμή που εισέρχονται στον οργανισμό μας, λειτουργώντας σαν συναγερμός του ανοσολογικού συστήματος. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του Wilkes University, όπου έλαβε χώρα η συγκεκριμένη μελέτη, όσοι κάνουν σεξ μία ή δύο φορές εβδομαδιαίως βρέθηκαν να έχουν έως και 30% αυξημένα επίπεδα της συγκεκριμένης πρωτεΐνης, ενώ όσοι είχαν λιγότερες ή περισσότερες σεξουαλικές επαφές δεν εφοδιάστηκαν με το συγκεκριμένο «πλεονέκτημα».

- «Περιβαλλοντική» μουσική
Είναι αυτό το είδος της μουσικής που αποτελεί το ηχητικό background των spa centers. Απαλές ανεπαίσθητες μελωδίες συνδυασμένες με ήχους της φύσης, όπως κύματα, ελαφρύ αεράκι και θρόισμα δέντρων. Οι ερευνητές του ίδιου πανεπιστημίου ανακάλυψαν πως η ακρόαση τέτοιας μουσικής για μισή ώρα, όχι μόνο μειώνει τα επίπεδα του στρες, όπως είναι ήδη γνωστό, αλλά αυξάνει και την δράση της προαναφερθείσας «θαυματουργής» πρωτεΐνης lgA. Μάλιστα, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται όταν η μουσική συνοδεύεται και από τις… φωνητικές σας ικανότητες. Σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Behavioral Medicine έδειξε ότι όσοι τραγουδούν σε χορωδία παρουσιάζουν αυξημένα επίπεδα της πρωτεΐνης lgA για αρκετές ώρες μετά τις μελωδικές «κορώνες» τους.

- Βιταμίνη D
Μέχρι τώρα, η βιταμίνη C κατείχε την μερίδα του λέοντος στις συμβουλές των γιατρών για την ενδυνάμωση του οργανισμού και την καταπολέμηση των ιώσεων, ενώ η βιταμίνη D έπαιρνε τα εύσημα μόνο για την προστασία των οστών μας και την πρόληψη της ραχίτιδας στην παιδική ηλικία. Απ’ ό,τι φαίνεται, ένα… γράμμα κάνει την διαφορά, καθώς η «D» μειώνει τις πιθανότητες ίωσης κατά την περίοδο έξαρσης της γρίπης. Σε ιατρική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Archives of Internal Medicine», όσοι βρέθηκαν να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D, παρουσίασαν 40% αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν αναπνευστικές λοιμώξεις. Τρόφιμα που περιέχουν την πολύτιμη βιταμίνη είναι ψάρια, όπως ο τόνος και ο σολομός, καθώς και τα αυγά και το μοσχαρίσιο κρέας.

- Σκόρδο
Δεν διώχνει μόνο τους… βρικόλακες, αλλά και την γρίπη. Ιατρικές μελέτες και έρευνες επί ερευνών έχουν γίνει για να ελεγχθούν οι «ικανότητες» του σκόρδου, χωρίς κάποιο ομόφωνο συμπέρασμα από τους ειδικούς. Ωστόσο, κανείς τους δεν αρνείται πως υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι οι «λάτρεις» του υποφέρουν λιγότερες φορές από κρυολογήματα και δεν βλάπτει να το εντάξουμε στην διατροφή μας, παρ’ ότι δεν έχει αποδειχθεί η αντιβιοτική του δράση. Στα συν του σκόρδου: όταν είμαστε κρυωμένοι και δεν έχουμε την αίσθηση της γεύσης, το σκόρδο κάνει πιο «έντονα» τα φαγητά, χαρίζοντας λίγη «δράση» στον ταλαιπωρημένο ουρανίσκο μας.

- Επιπλέον μαξιλάρια
Το έγκυρο ιατρικό site WebMD συμβουλεύει για τις περιπτώσεις κρυολογήματος και έντονης ρινικής καταρροής, να τοποθετείτε ένα εξτρά μαξιλάρι κάτω από το κεφάλι σας την ώρα του ύπνου. Έτσι, η στάση του κεφαλιού σας βοηθά να αποφύγετε το «φράξιμο» της αναπνευστικής οδού, που γίνεται πιο έντονο στην εντελώς οριζόντια στάση ύπνου.

- Ήρεμο φύσημα
Το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό όταν είμαστε κρυωμένοι και η αναπνοή μας «βαραίνει» είναι να καθαρίσουμε την μύτη μας, φυσώντας με όλη μας την δύναμη. Μεγάλο λάθος, σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, οι οποίοι ανακάλυψαν πως το έντονο φύσημα προκαλεί τέτοια πίεση στην ρινική κοιλότητα που οδηγεί το υγρό ολοένα και πιο βαθιά στο ιγμόρειό μας. Μάλιστα, για να ελέγξουν αυτό τους το εύρημα, προχώρησαν σε πείραμα, κατά το οποίο συνέκριναν το δυνατό φύσημα με τον έντονο βήχα και το φτάρνισμα. Το αποτέλεσμα επιβεβαίωσε την υπόθεσή τους, καθώς το μόνο που επιβάρυνε την αναπνευστική οδό ήταν το πρώτο. Η συμβουλή τους: Φυσάμε ήπια την μύτη μας για να καθαρίσουμε μόνο το επιφανειακό μέρος της, για να μην ενισχύσουμε περισσότερο την καταρροή.

- Μασάζ
Δεν είναι μόνο το σεξ σε τακτική βάση που επηρεάζει την υγεία μας, αλλά και το απλό άγγιγμα και το χαλαρωτικό μασάζ, το οποίο αυξάνει την ποσότητα των «κυττάρων-δολοφόνων» του οργανισμού μας, ελαττώνοντας παράλληλα τα επίπεδα των ορμονών του άγχους. Έτσι, ένα ήπιο μασάζ στον κρυωμένο σύντροφό σας, εκτός του ότι είναι πάντα καλοδεχούμενο, μπορεί να ενισχύσει το ανοσολογικό του σύστημα.

- Αφήστε τον πυρετό στην ησυχία του
Η αυξημένη θερμοκρασία του σώματός μας είναι ένδειξη ότι ο οργανισμός αντιδρά στην «εισβολή» του ιού και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα εχθρικό περιβάλλον εναντίον του. Παίρνοντας αντιπυρετικά από την πρώτη στιγμή που αντιλαμβανόμαστε τα «δέκατα» δεν αφήνουμε το ανοσολογικό μας σύστημα να κάνει αυτό που ξέρει πολύ καλά. Αν ο πυρετός δεν είναι σε υψηλά επίπεδα, αξίζει τον κόπο να τον ανεχθούμε για μία ή δύο μέρες. Αν δεν υπάρχει βελτίωση, τότε μπορούμε να δράσουμε διαφορετικά.

- Αλατόνερο
Όταν αισθανόμαστε πως το κρύωμα είναι προ των πυλών και η μύτη μας έτοιμη να «κλείσει πόρτες», το ράντισμα της αναπνευστικής οδού με αλατόνερο είναι ένας καλός και αποτελεσματικός τρόπος να διαλύσουμε τις ουσίες που έχουν συσσωρευτεί εκεί και να ανακουφίσουμε την μύτη μας με φυσικό τρόπο, χωρίς να στραφούμε στις λύσεις των φαρμακευτικών αντισυμφορητικών. Η εισπνοή ατμών είναι επίσης ένας καλός τρόπος να «ανοίξουμε» τον δρόμο του αναπνευστικού συστήματος.

- Τα… βασικά
Το δέκατο tip είναι δεν είναι νέο, αλλά είναι το σημαντικότερο: Δεν βλάπτει να δοκιμάσουμε όλους τους παραπάνω τρόπους, οι περισσότεροι από τους οποίους φαίνονται και διασκεδαστικοί συν τοις άλλοις, αλλά είναι πάντα συμπληρωματικοί των κυρίων μεθόδων: Το πλύσιμο των χεριών είναι το άλφα και το ωμέγα, ιδιαίτερα την περίοδο που «σέρνονται» οι ιώσεις και υπάρχουν πιθανότητες τα πράγματα ή οι άνθρωποι που αγγίζουμε να μεταφέρουν μικρόβια και ιούς. Η υγιεινή είναι το βασικότερο όπλο στην πρόληψη των ιώσεων, ενώ αν δεν την… γλιτώσαμε και αρπάξαμε την γρίπη, ακολουθούμε τις συμβουλές των ειδικών που μίλησαν στο in2life και μας έδωσαν σε παλιότερο δημοσίευμα όλες τις λύσεις στην μάχη εναντίον του κρυολογήματος.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v