Έρευνα: Η έκθεση σε οθόνες βλάπτει την καρδιά!

Ο χρόνος που είμαστε εκτεθειμένοι σε οθόνες χωρίς να κινούμαστε μπορεί να είναι υπεύθυνος για καρδιακές παθήσεις ή ακόμη και για πρώιμο θάνατο, λέει νέα έρευνα, η οποία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους φίλους της τηλεόρασης και του υπολογιστή.
Έρευνα: Η έκθεση σε οθόνες βλάπτει την καρδιά!
Πόσες ώρες από τον ελεύθερο χρόνο σας ξοδεύετε καθισμένοι στον καναπέ σας, μπροστά στην τηλεόραση ή αγκαλιά με το laptop σας; Όσες περισσότερες, τόσο το χειρότερο για την υγεία σας, ιδιαίτερα για την καρδιά σας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε χθες στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.

Η έρευνα που διεξήχθη με την συμβολή επιστημόνων από πολλές χώρες υποστηρίζει πως όποιος αφιερώνει πάνω από τέσσερις ώρες την ημέρα σε περιβάλλον με οθόνη –όπως για παράδειγμα η τηλεόραση, ο υπολογιστής, τα video games-, αυξάνει τις πιθανότητες μιας καρδιακής προσβολής ή ενός εμφράγματος κατά 113% και τις πιθανότητες θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σχεδόν κατά 50%, σε σχέση με αυτούς που περνούν λιγότερες από δύο ώρες καθημερινά μπροστά σε οθόνη. Μάλιστα, αυτοί οι αριθμοί δεν αλλάζουν, ακόμη κι αν ληφθεί υπόψη η σωματική άσκηση του καθενός.

Οι ερευνητές μελέτησαν δείγμα 4.500 ενηλίκων και έλαβαν υπόψη τις ώρες που ξόδευαν καθημερινά σε οθόνες επί τέσσερα χρόνια. Στην συνέχεια, μελέτησαν το ιατρικό τους ιστορικό για αυτά τα έτη και μέτρησαν τις παθήσεις ή και τους θανάτους που σημειώθηκαν ανάμεσά τους. Σημειωτέον, στην έρευνα δεν προσμετρήθηκαν οι «αναγκαστικές» ώρες οθόνης, στις οποίες κάποιος υποβάλλεται στην δουλειά του, αλλά μόνο αυτές του ελεύθερου χρόνου τους, καθώς είναι και οι μόνες που μπορούν να «αντιμετωπιστούν».

Τα συμπεράσματα; Οι αφοσιωμένοι στην συνήθεια «καναπές και τηλεόραση» είχαν χειρότερη υγεία, ακόμη κι αν παραβλεφθούν παράγοντες όπως η σωματική άσκηση, η ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα.

"Αν υποθέσουμε πως ο ελεύθερος χρόνος ο οποίος ξοδεύεται μπροστά από μία οθόνη είναι ενδεικτικό μιας γενικότερης καθιστικής ζωής, τα αποτελέσματά μας στηρίζουν την ιδέα ότι η μακροχρόνια καθιστική τακτική συνδέεται με ανεβασμένες πιθανότητες καρδιαγγειακών παθήσεων και πρόωρης θνησιμότητας", σημειώνει ο ελληνικής καταγωγής και επικεφαλής της μελέτης Εμμανουήλ Σταματάκης από το Τμήμα Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου. «Το να ασκείσαι κάθε μέρα δεν εξισορροπεί την ζημιά που προκαλούν οι μακρές περίοδοι ακινησίας μπροστά σε μια οθόνη», λέει.

Ο κίνδυνος προέρχεται αρχικά από την μικρή ποσότητα θερμίδων, τις οποίες καίει ο οργανισμός κατά την διάρκεια της ακίνητης θέασης. Ταυτόχρονα, ο μεταβολισμός λειτουργεί με πολύ πιο αργό ρυθμό, γι’ αυτό και πολλοί επιστήμονες θεωρούν ότι οι χρόνιοι «λάτρεις του καναπέ» έχουν προδιάθεση στην παχυσαρκία.

Σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Σταματάκη, το να κάθεται κανείς για πολλές ώρες μειώνει δραματικά την λειτουργία ενός σημαντικού ενζύμου, του LL (lipoprotein lipase), σχεδόν κατά 90%. Αυτό σημαίνει πως καίγεται λιγότερο λίπος για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια, και αντίστοιχα, ανεβαίνουν τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων και μεταβάλλεται ο μεταβολισμός της γλυκόζης, που συνδέεται με την εμφάνιση διαβήτη.

Εδώ, λοιπόν, έγκειται ο λόγος που μελετήθηκαν μόνο οι «ελεύθερες ώρες» μπροστά σε οθόνη. Αυτό έγινε γιατί μόνον σε αυτές τις περιπτώσεις μπορούν οι επιστήμονες να προτείνουν κάποια λύση. Για παράδειγμα, αντί κάποιος να κάθεται επί 3,5 ώρες στον καναπέ για να δει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, μπορεί να ακούει την αναμετάδοση στα ακουστικά του όσο κάνει jogging ή περπατά στο πάρκο.

Ο Σταματάκης επισημαίνει πως βρισκόμαστε στην εποχή της καρέκλας και της οθόνης, γι’ αυτό πρέπει να σκεφτούμε νέους τρόπους ώστε να κάνουμε την κίνηση τον κανόνα και την καθιστική ζωή την εξαίρεση. Η Suzanne Steinbaum του νοσοκομείου Lenox Hill της Νέας Υόρκης δήλωσε πως ένας τρόπος για να καταπολεμήσουμε τα αρνητικά της ακινησίας στην οθόνη της δουλειάς μας είναι να σηκωνόμαστε συχνά και να περπατάμε.

Μάθετε περισσότερα για την νέα έρευνα στο σχετικό δημοσίευμα του iatronet.gr.

Πηγή: ABCnews
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v