18 "μυστήριοι" πόνοι και πως να τους ξεφορτωθείτε

Όσο απίστευτο κι αν ακούγεται, οι σαγιονάρες, τα smart phones και… το τυρί μπορούν να μας προκαλέσουν ανεξήγητους και συχνά επίμονους πόνους στο σώμα και το κεφάλι. Οι ειδικοί προσθέτουν άλλες δεκαπέντε αιτίες πόνου και προτείνουν λύσεις.
18 μυστήριοι πόνοι και πως να τους ξεφορτωθείτε
Πολλές φορές ο λόγος για τον οποίον πονάμε έχει να κάνει με τις απλούστερες επιλογές της καθημερινότητάς μας. Καθηγητές της Cleveland Clinic στην Φλόριντα παρουσιάζουν ορισμένες συνήθεις αιτίες πόνων, τις οποίες πιθανώς δεν είχαμε υποψιαστεί μέχρι σήμερα, και εξηγούν τους πιο εύκολους τρόπους για να τους αντιμετωπίσουμε. Διευκρινίζουν, ωστόσο, ότι είναι απαραίτητο να απευθυνθούν σε κάποιον γιατρό αν οι πόνοι αυτοί παρουσιάζουν τα εξής χαρακτηριστικά:
-Πόνος στο στήθος
- Ισχυρός πονοκέφαλος και «πιασμένος» σβέρκος
-Πόνος που σχετίζεται με κάποιο ατύχημα
-Πόνος που συνοδεύεται από αδυναμία ή μούδιασμα

Σαγιονάρες και σανδάλια με σόλες από αφρώδες πλαστικό: Τα υποδήματα αυτά προσφέρουν ανεπαρκή στήριξη στην καμάρα του ποδιού, επιφέροντας πόνο στα πόδια, τους αστραγάλους και τα γόνατα.
Λύση: Φοράτε παπούτσια με καλή στήριξη στο πέλμα και την καμάρα της πατούσας, ενώ όταν ξέρετε ότι θα περπατήσετε πολύ προτιμήστε αθλητικά παπούτσια.

Smart phones: Μήπως έχετε κάποιο κινητό τηλέφωνο που σας επιτρέπει να στέλνετε μηνύματα, να σερφάρετε στο διαδίκτυο και να παίζετε παιχνίδια; Πολύ δουλειά για τους αντίχειρες! Οι γιατροί τα τελευταία χρόνια συναντούν όλο και περισσότερο σημάδια αρθρίτιδας στις βάσεις των αντιχείρων σε άτομα ακόμα και 30 ετών.
Λύση: Όταν οι αντίχειρές σας ξεκινήσουν να πονάνε, σταματήστε να ασχολείστε με το κινητό σας τηλέφωνο. Αν ο πόνος συνεχιστεί χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο για την βασική του λειτουργία: Καλέστε τον γιατρό σας. Υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες κατά της αρθρίτιδας.

Πορτοφόλι στην πίσω τσέπη του παντελονιού: Όσο υπερβολικό κι αν σας ακούγεται, αν τοποθετείτε συστηματικά το πορτοφόλι σας στην πίσω τσέπη του παντελονιού σας και δεν το βγάζετε όταν κάθεστε, αυτό μπορεί να σας προκαλέσει πόνο στην πλάτη και τα οπίσθια, ο οποίος μπορεί ακόμα και να επιφέρει αντανακλαστικούς πόνους, μέσω του ισχιακού νεύρου, στο ένα πόδι. Ένα μεγάλο πορτοφόλι μπορεί επίσης να προκαλέσει ελαφριά μετατόπιση της σπονδυλικής στήλης, δημιουργώντας τέντωμα στους μύες.
Λύση: Αφαιρείτε το πορτοφόλι από την συγκεκριμένη θέση κάθε φορά που κάθεστε, ειδικά στο αυτοκίνητο.

Οδήγηση: Πολλοί άνθρωποι τοποθετούν το κάθισμα του αυτοκινήτου τους σε λάθος γωνία. Αν το κάθισμα είναι υπερβολικά ξαπλωμένο, πιθανώς σας αναγκάζει να σκύβετε προς τα μπρος για να πιάσετε το τιμόνι. Αυτό απομακρύνει το κεφάλι σας από το στήριγμα και μπορεί να προκαλέσει πόνο στο σβέρκο.
Λύση: Τοποθετήστε το κάθισμα του αυτοκινήτου σας σε όρθια θέση, η οποία θα σας στηρίζει στο κεφάλι και χαμηλά στην πλάτη. Το τιμόνι θα πρέπει να βρίσκεται σε απόσταση που μπορείτε εύκολα να το πιάσετε, οπότε τα χέρια σας θα πρέπει να είναι ελαφρώς τεντωμένα και χαλαρά.

Διαδραστικά video games: Τα video games που εξομοιώνουν τις κινήσεις δημοφιλών αθλημάτων μπορούν να προκαλέσουν πραγματικά αθλητικά ατυχήματα. Οι γιατροί επιμένουν ότι ο υπερβάλλων ζήλος στα παιχνίδια αυτά μπορεί να προκαλέσει από διαστρέμματα έως ρήξη των συνδέσμων και σπασίματα.
Λύση: Κάνετε μερικές εκτάσεις πριν ξεκινήσετε να παίζετε ένα τέτοιο video game. Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χώρο γύρω σας, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να χτυπήσετε ή να σπάσετε κάτι. Και μην παίζετε για περισσότερη ώρα απ’όσο θα παίζετε αν επρόκειτο για πραγματικό άθλημα.

Τυρί: Τυρί; Κι όμως, αν είστε λάτρεις των… γκουρμέ εκδοχών του περίφημου γαλακτοκομικού και υποφέρετε από πονοκεφάλους, μόλις βρήκατε μία πιθανή αιτία. Τα παλαιωμένα τυριά, όπως το ροκφόρ, το μπρι, το τσένταρ, η φέτα, η μοτσαρέλα, η παρμεζάνα και τα ελβετικά τυριά περιέχουν μία ουσία, η οποία λέγεται τυραμίνη. Ο περίφημος αυτός υπαίτιος των πονοκεφάλων εντοπίζεται, επίσης, σε κάποια επεξεργασμένα κρέατα και οινοπνευματώδη.
Λύση: Διατηρήστε ένα διατροφικό ημερολόγιο που θα σας βοηθήσει να εντοπίζετε ποιες ημέρες φάγατε τι και είχατε πονοκέφαλο, ώστε να αποφεύγετε τις τροφές αυτές.

Σύνδρομο του καναπέ: Κι όμως, ακόμα και ο χρόνος που περνάτε ξαπλωμένοι στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση μπορεί να προκαλέσει πόνους σε διάφορα σημεία. Αν είστε ξαπλωμένοι παράλληλα με τον καναπέ και χρειάζεται να στρίβετε το κεφάλι σας για να βλέπετε τηλεόραση, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει πόνο στον σβέρκο σας –ειδικά αν σας παίρνει ο ύπνος σε αυτήν την στάση.
Λύση: Διατηρήστε όσο τον δυνατόν καλύτερη στάση στο σώμα σας όταν είστε ξαπλωμένοι και χαλαρώνετε. Βεβαιωθείτε, επίσης, ότι η τηλεόρασή σας δεν είναι τοποθετημένη πολύ ψηλά.

Το μωρό σας: Απλά και μόνο το καθημερινό σήκωμα του μωρού σας από την κούνια ή το κάθισμά του μπορεί να προκαλέσει στενωτική τενοντοελυτρίτιδα De Quervain (ή σύνδρομο De Quervain). Πρόκειται για το επαναλαμβανόμενο τέντωμα του καρπού και του αντίχειρα, το οποίο προκαλεί πόνο και πρήξιμο.
Λύση: Βρείτε έναν τρόπο να σηκώνετε το μωρό σας χωρίς να τεντώνετε τους καρπούς σας. Είναι προτιμότερο να χαμηλώσετε λίγο τα πλαινά κάγκελα της κούνιας του μωρού και να το σηκώνετε με τους μεγαλύτερους μύες των χεριών σας από την μέση του, τοποθετώντας καλά τα χέρια σας κάτω από την πλάτη και τα οπίσθιά του.
[Δείτε video για τον σωστό τρόπο να σηκώνετε ένα μωρό]


Τσάντα laptop: Αν κουβαλάτε καθημερινά το laptop σας σα να ήταν ένα επιπλέον μέλος στο σώμα σας, το πιθανότερο είναι ότι καταπονείτε μέρος του σώματός σας. Η τσάντες laptop χειρός προκαλούν τέντωμα των μυών του χεριού και μπορούν να οδηγήσουν σε επικονδυλίτιδα, μία πάθηση που γίνεται αντιληπτή λόγω πόνου στην έξω πλάγια περιοχή του αγκώνα, ο οποίος μπορεί να «αντανακλά» μέχρι τα δάκτυλα. Από την άλλη, τσάντες που κρεμιούνται στον έναν ώμο μπορούν να προκαλέσουν πόνο στην πλάτη ή στον ώμο.
Λύση: Προτιμήστε μία συρόμενη θήκη laptop, μία θήκη που να κρεμιέται και από τους δύο ώμους σαν σάκα ή αγοράστε ένα ελαφρύτερο μοντέλο φορητού υπολογιστή.

Ο τρόπος που πιάνετε τα μαλλιά σας: Μία πολύ σφιχτή αλογοουρά μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο ή ημικρανίες. Άτομα επιρρεπή σε πονοκεφάλους, μάλιστα, μπορεί να ενοχληθούν ακόμα και από κάποιο σφιχτό καπέλο, μία κορδέλα, ένα μαντήλι στο κεφάλι, ή απλά κοκαλάκια και τσιμπιδάκια.
Λύση: Αφήστε τα μαλλιά σας λυτά και αποφύγετε τα καπέλα.

Έντονες μυρωδιές: Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά είναι γεγονός ότι οι πολύ δυνατές μυρωδιές μπορεί να προκαλέσουν ημικρανίες. Οι μυρωδιές μπορεί να περιλαμβάνουν από ενοχλητικές οσμές, όπως η μπογιά και ο καπνός, έως ευχάριστα αρώματα όπως φρέσκα λουλούδια.
Λύση: Αποφύγετε τις μυρωδιές που σας προκαλούν πονοκέφαλο.

Ο τρόπος που κοιμάστε: Αν τα περισσότερα πρωινά που ξυπνάτε αισθάνεστε πιασμένοι και πονάτε σε σημεία, αναλογιστείτε την στάση του σώματός σας στον ύπνο. Όσοι κοιμούνται μπρούμυτα μπορεί να τεντώνουν τον λαιμό τους σε υπερβολικό βαθμό, ενώ άλλοι κοιμούνται στο πλάι με το ένα χέρι κάτω από το κεφάλι. Μετά από πολλές ώρες οι στάσεις αυτές μπορούν να προκαλέσουν πόνο στον αυχένα ή τον ώμο.
Λύση: Ο καλύτερος τρόπος να κοιμηθείτε είναι είτε ανάσκελα είτε στο πλάι με το χέρι χαμηλότερα από το ύψος του ώμου. Ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα μπορεί, μάλιστα, να βοηθήσει στην καλύτερη στήριξη της μέσης.
[Ο Dr. Gib Willet του University of Nebraska Medical Center δείχνει τις καλύτερες στάσεις σώματος κατά την διάρκεια του ύπνου]


Ποτά: Το αλκοόλ είναι ο βασιλιάς του πόνου στα ποτά. Ιδιαίτερα το κόκκινο κρασί, το ουίσκι, η μπύρα και η σαμπάνια είναι αυτά που κατηγορούνται συχνότερα για πονοκεφάλους.
Λύση: Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.

Παράλειψη γευμάτων: Το να αποφεύγετε να τρώτε τακτικά προκαλεί πτώση του σακχάρου στο αίμα. Σε κάποιους ανθρώπους αυτό μπορεί να δημιουργήσει ισχυρούς πονοκεφάλους, πριν ακόμα συνειδητοποιήσουν ότι πεινούν.
Λύση: Τρώτε τακτικά μέσα στην μέρα πλούσια σε θρεπτική αξία γεύματα. Προτιμάτε φαγητά που συνδυάζουν πρωτεΐνη και τροφές ολικής άλεσης, όπως το φυστικοβούτυρο ή τα δημητριακά.

Η ζέστη: Δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι οι κλιματικές αλλαγές μπορούν να τους δημιουργήσουν πονοκεφάλους. Ιδιαίτερα όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει πολλοί παραπονιούνται ότι υποφέρουν από ημικρανίες και άλλους πονοκεφάλους.
Λύση: Καθώς τον καιρό δε μπορείτε να τον ελέγξετε, παρατηρήστε ποιες ακριβώς αλλαγές του είναι αυτές που σας ενοχλούν και… προετοιμαστείτε ανάλογα, με κλιματιστικά και υγραντήρες ατμόσφαιρας.

Τρίξιμο δοντιών: Ερεθισμένα σαγόνια και βουβός πονοκέφαλος; Μήπως τρίζετε τα δόντια σας ενώ κοιμάστε; Αν είστε χρόνιος «τροχιστής» ο πόνος δεν είναι το μόνο που θα πρέπει να σας απασχολεί. Μπορείτε να καταστρέψετε όχι μόνο τα δόντια σας, αλλά και τα σαγόνια και την ακοή σας.
Λύση: Επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας, ο οποίος μπορεί να σας προμηθεύσει με ειδικό «μασελάκι» που θα σας προστατεύει κατά την διάρκεια του ύπνου.

Σεξ: Ο πονοκέφαλος του σεξ δεν είναι παραμύθι των παλιών συζύγων. Το σεξ μπορεί πράγματι να αυξήσει την πίεση στο αίμα και την ένταση των μυών στο κεφάλι, προκαλώντας πονοκέφαλο τάσεως, όπως τον ονομάζει ο παθολόγος κ. Αναστάσιος Σπαντιδέας. Στους άνδρες, μάλιστα, συμβαίνει συχνότερα απ’ό,τι στις γυναίκες. Κι αν είναι κανείς έτσι κι αλλιώς επιρρεπής στους πονοκεφάλους, ο «πονοκέφαλος του σεξ» δεν θα απέχει πολύ ως αίσθηση από τους υπόλοιπους.
Λύση: Οι πονοκέφαλοι αυτοί συνήθως αντιμετωπίζονται με συμβατικά παυσίπονα. Αλλά αναφέρετε το σύμπτωμα και στον γιατρό σας για να είστε βέβαιοι ότι δεν πρόκειται για κάποιο σημάδι μιας σοβαρότερης κατάστασης.

Στρες: Το στρες συμβάλλει σε πολλές εκφάνσεις πόνου στο σώμα μας. Οι περισσότεροι άνθρωποι σφίγγουν τους μύες της πλάτης τους όταν είναι αγχωμένοι, κάτι που οδηγεί σε χρόνιους πόνους στην πλάτη. Οι περισσότεροι πονοκέφαλοι προκαλούνται από το στρες, το οποίο άλλωστε μπορεί να οδηγήσει και στο τρίξιμο των δοντιών που αναφέρθηκε παραπάνω.
Λύση: Εφαρμόστε τεχνικές χαλάρωσης, όπως ο διαλογισμός και η γιόγκα.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v