ΕΥΕΞΙΑΥΓΕΙΑ

Τι δείχνει το Τεστ Παπ;

Τι ακριβώς είναι το Τεστ Παπ, και γιατί θεωρείται η σημαντικότερη γυναικολογική εξέταση; Ποιες είναι οι παθήσεις που μπορεί να διαγνώσει και να προλάβει; Απαντήσεις στις δημοφιλέστερες απορίες για το δημοφιλέστερο τεστ –μετά από αυτό της εγκυμοσύνης.

Τι δείχνει το Τεστ Παπ;

Η σημαντικότερη ίσως γυναικολογική εξέταση, το Τεστ Παπ –από το όνομα του ιατρού Γεώργιου Παπανικολάου, που το εφηύρε το 1928– είναι η πλέον διαδεδομένη και έγκυρη μέθοδος διάγνωσης και πρόληψης του καρκίνου της μήτρας. Αυτή, όμως, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς η δεκάλεπτη εξέταση ανιχνεύει έγκαιρα ένα πλήθος άλλων παθήσεων, εξ ου και η επιμονή των γυναικολόγων στο ότι δεν πρέπει να αναβάλλεται η τακτική επανάληψή της μία φορά τον χρόνο.

Τι ακριβώς είναι το Τεστ Παπ;
Πρόκειται για μία μέθοδο γενικού ελέγχου, κατά την οποία γίνεται λήψη κυττάρων από τον κόλπο, τον τράχηλο και τον ενδοτράχηλο, τα οποία εν συνεχεία εξετάζονται στο μικροσκόπιο προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προκαρκινικές καταστάσεις για τον τράχηλο της μήτρας, εάν υπάρχουν. Η σχεδόν ανώδυνη εξέταση στο γυναικολογικό ιατρείο δεν διαρκεί περισσότερα από πέντε – δέκα λεπτά.

Κάθε πότε πρέπει να γίνεται;
Όλες οι σεξουαλικά ενεργές γυναίκες πρέπει να κάνουν το τεστ μία φορά τον χρόνο –αρχής γεννωμένης από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών τους. Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση πρέπει να εξετάζονται κάθε έξι μήνες, καθώς, όπως εξηγεί ο μαιευτήρας – χειρούργος γυναικολόγος κ. Ευάγγελος Γκικόντες, «μετά την εμμηνόπαυση οι τοπικοί παράγοντες άμυνας ελαττώνονται, και η συχνότητα εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αυξάνεται».

Τι δείχνει το Τεστ Παπ;
Πέρα από κακοήθεις και προκακοήθεις αλλαγές στον τράχηλο της μήτρας, οι οποίες προειδοποιούν για τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου, ο κυτταρολόγος κατά την εξέταση των κυττάρων μπορεί να εντοπίσει και άλλες, τοπικές καταστάσεις. Οι ιογενείς λοιμώξεις, ο απλός έρπης και τα κονδυλώματα, οι μύκητες και άλλα κολπικά μικρόβια ανιχνεύονται επίσης στο τεστ. Στην περίπτωση αυτή, ο γιατρός συστήνει καλλιέργεια κολπικού υγρού η οποία θα αποκαλύψει το μικρόβιο εκείνο το οποίο μολύνει τον κόλπο.

«Συγχρόνως με τη λήψη του τεστ Παπ, ο γυναικολόγος μπορεί να κάνει μια επισκόπηση του κόλπου και του τραχήλου» συμπληρώνει ο κ. Γκικόντες. «Ίσως, έτσι, διαγνώσει καταστάσεις οι οποίες φαίνονται με γυμνό μάτι, όπως είναι μια κολπίτιδα, μια τραχηλίτιδα. Η ύπαρξη κάποιου πολύποδα μπορεί επίσης να διαγνωστεί με γυμνό μάτι, πράγμα που γίνεται χωρίς καμία επιπλέον προσπάθεια ή καθυστέρηση, απλά και μόνο με το τεστ Παπ».

Κι αν το τεστ βγει θετικό;
Κατ’ αρχάς, να ξεκαθαρίσουμε πως όταν μιλάμε για «θετικό Τεστ Παπ» εννοούμε την ύπαρξη ενδείξεων εμφάνισης καρκίνου του τραχήλου, και όχι οποιασδήποτε άλλης από τις απλές παθήσεις ή καταστάσεις που περιγράψαμε παραπάνω, και τις οποίες επίσης εντοπίζει το τεστ. Αν, λοιπόν, το αποτέλεσμα είναι θετικό, το επόμενο βήμα είναι η βιοψία, την οποία συνιστά ο γιατρός, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται όντως για κακοήθεια ή προκακοήθεια.

«Ένα τεστ Παπανικολάου που έχει ληφθεί σωστά, μπορεί να οδηγήσει στη διάγνωση του καρκινώματος του τραχήλου της μήτρας σε περίπου 95% των περιπτώσεων» καταλήγει ο κ. Γκικόντες, συμπληρώνοντας πως το απλούστατο τεστ μπορεί να αποβεί σωτήριο, αφού η έγκαιρη διάγνωση συνεπάγεται πρόληψη ή άμεση αντιμετώπιση της εμφάνισης καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Πηγή: Iatronet.gr


SPONSORED LINKS

"Γνώρισα την αγάπη από το θόρυβο που έκανε φεύγοντας."

Louis Jouvet, 1887-1951, Γάλλος ηθοποιός

 • 1526 - Μάχη του Μοχάτς
  1533 - Με διαταγή του Ισπανού κατακτητή Φραγκίσκου Πιζάρο (Fr. Pizarro) δολοφονείται ο τελευταίος Βασιλιάς των Ίνκας Αταουάλπα (Atahualpa) στο Περού.
  1686 - Οι Ενετοί, υπό τον Φραγκίσκο Μοροζίνι, νικούν τους Τούρκους, υπό τον Μουσταφά πασά, και κυριεύουν την πόλη του Ναυπλίου.
  1821 - Ο Οσμάν Πασάς εισβάλλει στην επαρχία των Σφακίων και καίει το Άσκυφο. Για πρώτη φορά μετά το 1770 οι Τούρκοι κυριεύουν τα Σφακιά.
  1824 - Ναυμαχία του Γέροντα: Ο Ελληνικός Στόλος, υπό τον Ανδρέα Μιαούλη, κατατροπώνει τον ενωμένο τουρκο-αιγυπτιακό στόλο.
  1825 - Αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία της Βραζιλίας.
  1828 - Γαλλικό εκστρατευτικό σώμα 16.000 ανδρών αποβιβάζεται με εντολή των Μεγάλων Δυνάμεων στα παράλια της Μεσσηνίας, για να αναγκάσει τον Ιμπραήμ να αποχωρήσει από την Πελοπόννησο.
  1831 - Ο βρετανός επιστήμονας Μάικλ Φαραντέι (Michael Faraday) παρουσιάζει με επιτυχία τον πρώτο ηλεκτρικό μετασχηματιστή.
  1949 – Ελληνικός εμφύλιος πόλεμος: Μεγάλη νίκη του τακτικού στρατού επί των κομμουνιστών ανταρτών στο Βίτσι, σηματοδοτεί τη λήξη του 5ετούς εμφυλίου.
  1949 - Η Σοβιετική Ένωση πραγματοποιεί την πρώτη της πυρηνική δοκιμή στην έρημο του Καζακστάν.
  1966 - Οι Μπητλς (Beatles) δίδουν τη τελευταία τους συναυλία στο Κάντλστικ Παρκ (Candlestick Park) στην Καλιφόρνια.

© 2002-2016 MEDIA2DAY