Κερδίζει έδαφος η ίαση μετά μουσικής

Μουσική δημιουργημένη ειδικά για τον κάθε ασθενή πρόκειται να είναι το «φάρμακο» του μέλλοντος, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που ανοίγει νέους ορίζοντες στην θεραπεία μετά μουσικής.
Κερδίζει έδαφος η ίαση μετά μουσικής
Τους τρόπους με τους οποίους η μουσική προκαλεί ανακλαστικά στους ανθρώπους μελέτησαν οι ερευνητές του Caledonian University της Γλασκώβης, δίνοντας ώθηση στις προσπάθειες να γίνει η μουσική ένα δυνατό «εργαλείο» στα χέρια της ιατρικής.

Συνδυάζοντας γνώσεις ψυχολογίας και ακουστικής μηχανικής, οι επιστήμονες βρίσκονται στην διαδικασία ανάλυσης της μουσικής σύνθεσης. Ο τόνος, οι στίχοι ή ακόμα και οι ιδέες που εκφράζει ένα τραγούδι και οι αντίστοιχες σκέψεις που μπορεί να προκαλέσει τέθηκαν στο «μικροσκόπιο» της έρευνας.

Η μουσική, υποστηρίζουν οι ερευνητές του σκοτσέζικου πανεπιστημίου, είναι πιθανό κάποια μέρα στο εγγύς μέλλον να είναι το «γιατρικό» που θα ρυθμίζει την διάθεση του ασθενή. Καταστάσεις σωματικού πόνου ή και ψυχολογικής πίεσης, όπως η κατάθλιψη, μπορούν να γίνουν τα πεδία της θεραπευτικής δράσης της μουσικής.

Τα στοιχεία που συνθέτουν την τέχνη της μουσικής είναι πολλά, και μελετώνται όλα ως προς την επίδρασή τους στον δέκτη του μουσικού μηνύματος. Ο ρυθμός, η μελωδία, ο τόνος είναι παράγοντες που σχετίζονται με διαφορετικό τρόπο με τον κάθε ακροατή.

Ο δρ. Don Knox, ο οποίος ηγείται της έρευνας, λέει χαρακτηριστικά: «Η μουσική εκφράζει συναισθήματα υπό την επίδραση πολλών παραγόντων. Σ’ αυτούς περιλαμβάνονται ο τόνος, η δομή και άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά ενός κομματιού.»

Σημαντικότατο ρόλο παίζουν όμως και οι υποκειμενικοί παράγοντες, όπως προκύπτει από την μελέτη. Στοιχεία, όπως το πότε ακούσαμε για πρώτη φορά ένα τραγούδι, υπό ποιες συνθήκες, αν ερωτευτήκαμε με αυτό ή αν το συνδυάσαμε με χωρισμό ή πένθος, εισχωρούν στην σύσταση της μουσικής σύνθεσης, που δρα με μοναδικό τρόπο στον καθένα από εμάς.

«Ακόμα και κάποια online μουσικά καταστήματα χαρακτηρίζουν το κάθε τραγούδι “χαρούμενο” ή “στενάχωρο”», λέει ο κ.Knox, τονίζοντας πως σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η έρευνα, αλλά με σκοπό να δώσει γερές επιστημονικές βάσεις σε αυτές τις κατηγοριοποιήσεις.

Μέχρι τώρα, έχουν γίνει ακροάσεις διάφορων μουσικών ειδών από εθελοντές, με την προοπτική να βρεθεί ένα μαθηματικό μοντέλο, το οποίο θα εξηγεί την ικανότητα της μουσικής να προκαλεί συναισθήματα. Εξέλιξη μιας τέτοιας ανακάλυψης θα μπορούσε να είναι κάποιο ηλεκτρονικό πρόγραμμα, το οποίο θα εξειδικεύεται στα μουσικά γούστα του οργανισμού του καθενός.

Δεν είναι μακριά, με άλλα λόγια, η μέρα που ο γιατρός θα μας στέλνει, όχι μόνο στο φαρμακείο, αλλά και στο δισκοπωλείο, με την συνταγή της μουσικής που θα τονώνει την ευεξία του οργανισμού μας.

Πηγή: bbc.co.uk
Γ.Κ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v