Η πνευματική άσκηση επιταχύνει(;)την άνοια

Επιστημονική έρευνα δείχνει ότι η πνευματική δραστηριότητα μπορεί να συνδέεται με τη γρηγορότερη «εξάπλωση» της γεροντικής άνοιας, όταν αυτή διαγνωστεί.
Η πνευματική άσκηση επιταχύνει(;)την άνοια
Ομάδα επιστημόνων του Rush University του Chicago ανέλαβε να μελετήσει για πάνω από δέκα χρόνια την πνευματική δραστηριότητα και την αντίστοιχη νοητική κατάσταση 1.157 ηλικιωμένων ανθρώπων. Τα ευρήματα είναι άκρως ενδιαφέροντα, καθώς ενοχοποιούν πιθανώς τα ως τώρα θεωρούμενα ευεργετικά για το μυαλό σταυρόλεξα.

Ο Robert Wilson, επικεφαλής της έρευνας, συγκέντρωσε τους ηλικιωμένους, που αρχικά έχαιραν άκρας υγείας στα μέσα της δεκαετίας του ’90, και προχώρησε σε αξιολόγηση της πνευματικής τους δραστηριότητας κάθε τρία χρόνια. Αυτό που διαπίστωσε, ύστερα από δώδεκα έτη παρατηρήσεων, είναι ότι από όσους στο τέλος της έρευνας έπασχαν από τη νόσο του Alzheimer, σε αυτούς που κρατούσαν το μυαλό τους σε εγρήγορση με «ασκήσεις», παρατηρήθηκε ταχύτερη εξέλιξη της άνοιας.

Τα ανατρεπτικά ευρήματα ήρθαν στο φως, μέσα από ένα σύστημα πόντων που χρησιμοποίησαν οι επιστήμονες για να αξιολογήσουν την ομάδα των ηλικιωμένων. Συγκεκριμένα, με «άριστα» το πέντε, ο Wilson έδινε έναν πόντο σε κάθε άτομο όταν αυξανόταν η πνευματική του άσκηση. Για παράδειγμα, όταν ένας από τους ηλικιωμένους καταπιανόταν με δραστηριότητες όπως παζλ, σταυρόλεξα, ανάγνωση βιβλίων, παρακολούθηση ειδήσεων και επισκέψεις σε μουσεία, επιβραβευόταν με κάποιους πόντους επιπλέον.

Στο τέλος της έρευνας, από τους 1.157 συμμετέχοντες, οι 614 έμειναν διανοητικά υγιείς, οι 395 εμφάνισαν ήπια διανοητικά προβλήματα, ενώ οι 148 διαγνώστηκαν με Alzheimer. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, κάθε πόντος που δινόταν, παρατηρήθηκε ότι σήμαινε 50% πιο αργή «ζημιά» στο μυαλό. Αντίθετα, στους 148 τελευταίους και «άτυχους», κάθε κερδισμένος πόντος, -δηλαδή κάθε αύξηση στην πνευματική δραστηριότητα- συνοδευόταν από 42% ταχύτερη «κατηφόρα» του μυαλού.

Αυτό που συμπέραναν οι μελετητές δεν είναι ότι οι δραστηριότητες του μυαλού… βλάπτουν σοβαρά την υγεία. Κατέληξαν στο συμπέρασμα πως όταν οι ασθένειες της άνοιας βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια –άρα δεν έχουν διαγνωστεί ακόμη-, οι ενασχολήσεις που κρατούν το μυαλό απασχολημένο επιβραδύνουν την εξέλιξη των ασθενειών. Γι’ αυτό, μεγιστοποιούν τη διάρκεια υγείας του μυαλού μέχρι να διαγνωστεί η ασθένεια. Όταν λοιπόν φανούν οι ενδείξεις του Alzheimer, αυτό είναι σε πιο προχωρημένο στάδιο.

Με άλλα λόγια, όσοι άνω των 60 ετών ασχολούνται με σταυρόλεξα και γρίφους «κρύβουν» την ασθένεια για περισσότερο καιρό, εξασφαλίζοντας περισσότερα χρόνια νοητικής ευεξίας. Ωστόσο, όταν η άνοια εμφανιστεί, η «έντασή» της φτάνει απευθείας σε υψηλά επίπεδα.

Δίκοπο μαχαίρι, λοιπόν, η «γυμναστική» της σκέψης. Παρ’ όλα αυτά, οι υπεύθυνοι της συγκεκριμένης έρευνας τονίζουν ότι τα ευρήματα βασίζονται στην απλή παρατήρηση και δεν υπάρχουν ιατρικά δεδομένα για να διασφαλίσουν την φερεγγυότητα των συμπερασμάτων. Ένας ακόμη επιστήμονας που μελετά το ίδιο πεδίο, ο Dr.Hall, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Δεν είμαι έτοιμος να πω σε όλους να λύνουν σταυρόλεξα. Ωστόσο, είναι λίγες οι πιθανότητες να πάθετε κάτι λύνοντάς τα».

Πηγή: reuters.com
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v