Βρέθηκε η «ρίζα» του πονοκεφάλου

Νέα επιστημονική έρευνα αποκάλυψε για πρώτη φορά γενετική μετάλλαξη στην οποία είναι πιθανό να οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό ο κοινός πονοκέφαλος και οι χρόνιες ημικρανίες.
Βρέθηκε η «ρίζα» του πονοκεφάλου
Τις δυνάμεις τους ένωσαν επιστημονικοί ερευνητές από όλο τον κόσμο, για να οργανώσουν μια ομάδα μελέτης στην Ευρώπη με σκοπό να φέρουν στο φως τις πηγές του κοινού πονοκεφάλου. Το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger που διηύθυνε την έρευνα αναφέρει στο δελτίο τύπου του ότι είναι η πρώτη φορά που αναγνωρίζεται ένα στοιχείο του DNA ως υπεύθυνο για την πάθηση που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπων.

Σε ένα μικρό τμήμα του ανθρώπινου γενετικού υλικού εντόπισαν οι ερευνητές την μετάλλαξη, η οποία, σε όσους «κληρονομείται», αυξάνει τις πιθανότητες για χρόνιες ημικρανίες. Η συγκεκριμένη μετάλλαξη βρίσκεται ανάμεσα στα γονίδια PGCP και MTDH/AEG-1 και είναι επιφορτισμένη με τον ρυθμιστικό ρόλο της παραγωγής του γλουταμινικού. Το τελευταίο αποτελεί νευροδιαβιβαστή, που σημαίνει με άλλα λόγια ότι είναι ο αγγελιοφόρος των νεύρων του εγκεφάλου. Όταν συσσωρεύεται μεγαλύτερη ποσότητα γλουταμινικού από την αναγκαία, ο πονοκέφαλος είναι πιθανό να κάνει την εμφάνισή του.

Η ημικρανία ή ο κοινός πονοκέφαλος ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως μια επώδυνη διαταραχή προκαλούμενη από έκκριση φλεγμονωδών ουσιών στους νευρώνες και τα αγγεία του εγκεφάλου. Οι χρόνιες ημικρανίες θεωρούνται από τις παθήσεις με την μεγαλύτερη πληθυσμιακή επίδραση, καθώς υπολογίζεται ότι ταλαιπωρούν μία στις έξι γυναίκες και έναν στους δώδεκα άνδρες.

Με τα ευρήματα της τελευταίας έρευνας ανοίγονται νέες προοπτικές στην αντιμετώπιση του ενοχλητικού προβλήματος. Τα πορίσματα πυροδοτούν νέο κύκλο μελετών, οι οποίες θα καθορίσουν αν θα καταστεί εφικτή μία πιο αποτελεσματική θεραπεία για τους «καταδικασμένους» από το DNA τους να βιώνουν συχνά το μαρτύριο του πονοκεφάλου.

Μέχρι τώρα η επιστημονική έρευνα είχε συλλέξει στοιχεία για τη σύνδεση γενετικών παραγόντων με ακραίες μορφές άλγους του κεφαλιού, όπως η επιληψία, η σχιζοφρένεια και οι διαταραχές λόγω άγχους. «Είναι η πρώτη φορά που μπορέσαμε να μελετήσουμε τα στοιχεία πολλών χιλιάδων ανθρώπων και να βρούμε γενετικά στοιχεία για την κατανόηση του κοινού πονοκεφάλου», τονίζει ο κ. Aarno Palotie, επικεφαλής του Συμβουλίου της Έρευνας. Το δείγμα των επιστημόνων περιελάμβανε 50.000 ανθρώπους από την Γερμανία, την Ολλανδία και την Φινλανδία και εστίασε στην σύγκριση των υγιών υποκειμένων με όσους υπέφεραν από χρόνιες ημικρανίες.

Ο κ. Palotie υπογραμμίζει τη σημασία του ομαδικού εγχειρήματος της έρευνας. «Μελέτες τέτοιου είδους καθίστανται αποτελεσματικές μόνο μέσα από την ευρεία διεθνή συνεργασία, συγκεντρώνοντας πλούτο δεδομένων από πολλές επιστημονικές πηγές και αυθεντίες», δηλώνει.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v