Πού οφείλεται η συχνοουρία και πώς αντιμετωπίζεται

Ποια είναι τα αίτια της συχνοουρίας; Ποια συχνότητα επισκέψεων στην τουαλέτα πρέπει να σας ανησυχήσει; Τι μπορείτε να κάνετε για να την αντιμετωπίσετε; Υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία; Ένας ειδικός ουρολόγος αναλαμβάνει να λύσει τις συχνότερες απορίες σας.
Πού οφείλεται η συχνοουρία και πώς αντιμετωπίζεται
Παρά τον ευρύτατα διαδεδομένο μύθο, το σύνδρομο υπερλειτουργικής κύστης –όπως αποκαλείται επιστημονικά η συχνοουρία– δεν οφείλεται στη μεγάλη ηλικία ή στη γενικότερη κακή κατάσταση της υγείας. Τα ακόμη καλύτερα νέα είναι ότι στη μεγάλη πλειονότητα των ασθενών μπορεί να αντιμετωπισθεί πολύ αποτελεσματικά, σύμφωνα με το έγκυρο ιατρικό portal Iatronet.gr.

«Το σύνδρομο της υπερδραστήριας κύστης είναι πολύ συχνό πρόβλημα, που επηρεάζει σημαντικά την καθημερινή ζωή των ασθενών. Τα άτομα με συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης, έχουν μεγαλύτερα ποσοστά ανεργίας και κατάθλιψης σε σχέση με τους υγιείς ανθρώπους» αναφέρει ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ουρολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Αναστάσιος Αθανασόπουλος.

«Οι νέοι ασθενείς παγκοσμίως, ξεπερνούν τα 50 με 100 εκατομμύρια το χρόνο. Εκτιμάται ότι μία στις έξι γυναίκες και ένας στους επτά άνδρες υποφέρουν από υπερδραστήρια κύστη. Μάλιστα σε ηλικίες άνω των 40 ετών, το ποσοστό αυτό ξεπερνά το 17%. Το πρόβλημα όμως είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών, που ξεπερνά το 84%, δεν λαμβάνουν θεραπεία» εξηγεί ο κ. Aθανασόπουλος.

Πώς θα την αναγνωρίσετε
Μερικά από τα συμπτώματα της υπερλειτουργικής κύστης είναι τα εξής:
- Ξαφνική και έντονη ανάγκη να επισκεφτείτε την τουαλέτα άμεσα, η οποία είναι δύσκολο να αναβληθεί.
- Πολύ συχνή ανάγκη για ούρηση κατά τη διάρκεια της ημέρας –συνήθως πάνω από 8 φορές στο 24ωρο με μικρές ποσότητες ούρων.
- Επείγουσα ανάγκη για ούρηση, χωρίς να καταφέρνετε να φτάσετε εγκαίρως στην τουαλέτα.
- Αφύπνιση μία ή περισσότερες φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας για να επισκεφτείτε την τουαλέτα.

Πού οφείλεται;
«Η αιτία του συνδρόμου συνήθως δεν είναι γνωστή, ενώ ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν παρόμοια συμπτώματα και πρέπει να διερευνηθούν κατά περίπτωση, ανάλογα βέβαια και με την συνυπάρχουσα συμπτωματολογία, και να αποκλειστούν είναι: η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη στους άνδρες, οι ουρολοιμώξεις, οι νευρολογικές νόσοι και οι λίθοι στο ουροποιητικό σύστημα» σημειώνει ο κ. Αθανασόπουλος.

«Κάποιοι ασθενείς που αναπτύσσουν συμπτώματα υπερδραστήριας κύστης σε μεγαλύτερες ηλικίες, πιστεύουν ότι η διαταραχή αποτελεί αναπόφευκτο επακόλουθο της προχωρημένης ηλικίας. Εν τούτοις, η υπερδραστήρια κύστη δεν πρέπει να θεωρείται φυσιολογική μεταξύ ενηλίκων οποιασδήποτε ηλικίας» συνεχίζει.

Μερικά ακόμη αίτια της συχνοουρίας μπορεί να είναι:
- Ο σακχαρώδης διαβήτης
- Ορισμένα καρδιολογικά νοσήματα, όπως η καρδιακή ανεπάρκεια
- Η χρήση φαρμάκων όπως τα διουρητικά ή τα νευροληπτικά φάρμακα που χορηγούνται συχνά σε ηλικιωμένους.
- Οι ορμονικές διαταραχές.
- Οι συστηματικές φλεγμονές, όπως ορισμένες ιώσεις του αναπνευστικού, οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις και η ηπατίτιδα.
- Το αυξημένο στρες, που προκαλεί συχνά συχνοουρία σε μικρές κυρίως ηλικίες. Η συχνοουρία που προκαλείται από το άγχος συνήθως υποχωρεί μετά το πέρας της στρεσογόνου περιόδου.

Μικρά βήματα για την αντιμετώπιση της συχνοουρίας
- Να κρατάτε ημερολόγιο και να συμπληρώνετε τις ώρες που επισκέπτεστε την τουαλέτα, καθώς και τις φορές που έχετε απώλεια ούρων.
- Να προσπαθείτε συνειδητά να έχετε τον έλεγχο της κύστης σας. Φτιάξτε εσείς ένα πρόγραμμα επισκέψεων στην τουαλέτα. Μην πηγαίνετε μόνο επειδή αισθάνεστε επείγουσα ανάγκη για ούρηση. Για παράδειγμα, αν όταν ξεκινήσατε το ημερολόγιό σας οι ουρήσεις σας ήταν κάθε 1 ώρα, προσπαθήστε σταδιακά να αυξήσετε αυτό το διάστημα στη 1.5 ώρα , αργότερα στις 2 ώρες, στις 2,5 ώρες κλπ.
- Κάνετε ασκήσεις των μυών του πυελικού εδάφους (των μυών που σφίγγετε όταν προσπαθείτε να κρατηθείτε) έτσι ώστε να υπερνικήσετε την επείγουσα ανάγκη για ούρηση. Αυτό συχνά μπορεί να οδηγήσει στην εξάλειψη του αισθήματος της επείγουσας αυτής ανάγκης.
- Προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε σε κάτι άλλο πέρα από την επιτακτικότητα. Μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο, να παρακολουθήσετε τηλεόραση ή να επικεντρωθείτε στη λύση κάποιων απλών προβλημάτων, έτσι ώστε να αποσπάτε την προσοχή σας από την επιτακτική ανάγκη για ούρηση τις στιγμές που την αισθάνεστε.
- Προσπαθήστε να αλλάξετε τη συνήθεια του να πηγαίνετε στην τουαλέτα «προληπτικά» ή αμέσως μόλις φτάνετε στο σπίτι.

Θεραπεύεται;
«Το πρώτο και το σημαντικότερο βήμα για κάποιον που υποπτεύεται ότι πάσχει από υπερδραστήρια κύστη, είναι να συζητήσει το πρόβλημα με κάποιον ουρολόγο. Εάν διαγνωστεί η παραπάνω διαταραχή, εφαρμόζεται συντηρητική θεραπεία, ή και φαρμακοθεραπεία. Το ιδιαίτερα αισιόδοξο είναι ότι η έρευνα στο συγκεκριμένο αντικείμενο συνεχίζεται, ώστε νέα φάρμακα να προστίθενται στο οπλοστάσιο των γιατρών, όπως το νέο πολύ αποτελεσματικό, και ανεκτό από τους ασθενείς αντιμουσκαρινικό, με την ονομασία φεσοτεροδίνη» καταλήγει ο κ. Αθανασόπουλος.

Διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη νέα θεραπεία του συνδρόμου υπερλειτουργικής κύστης στο σχετικό άρθρο του Iatronet.gr.

Επιμέλεια: Ηρώ Κουνάδη
Πηγή: Iatronet.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v