Άσθμα: «Υγιεινό» το ξέστρωτο κρεβάτι

Ξεχάσατε σήμερα να στρώσετε το κρεβάτι σας; Τόσο το καλύτερο. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα ένα ακατάστατο κρεβάτι μειώνει τις πιθανότητες αλλεργιών και κρίσεων άσθματος για τους πάσχοντες.
Άσθμα: «Υγιεινό» το ξέστρωτο κρεβάτι
Η ακαταστασία του κρεβατιού – και όχι του δωματίου – μπορεί να βοηθήσει την υγεία μας σύμφωνα με επιστήμονες του Πανεπιστήμιου Kingston, οι οποίοι ανακάλυψαν ότι τα ακάρεα που προκαλούν άσθμα και αλλεργίες δεν μπορούν να επιβιώσουν σε ένα ξέστρωτο κρεβάτι. Ο λόγος;

Τα έντομα αυτά, τα οποία μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα ενάμιση εκατομμύρια σε ένα κοινό σπίτι, δεν μπορούν να επιβιώσουν στην ζέστη και στις ξηρές συνθήκες που επικρατούν στα σεντόνια ενός ξέστρωτου κρεβατιού. Το μέγεθός τους δεν ξεπερνά το ένα χιλιοστό και η τροφή τους περιλαμβάνει μικροσκοπικά κομμάτια του ανθρώπινου δέρματος, τα οποία όταν καταναλώνουν εκκρίνουν ορισμένες αλλεργιογόνους ουσίες, επικίνδυνες για όσους πάσχουν από άσθμα.

Το ζεστό και υγρό «κλίμα» που υπάρχει στο κρεβάτι όταν κοιμόμαστε είναι ιδανικό για την επιβίωσή τους, αλλά όταν η υγρασία μειωθεί στην περιοχή, τότε είναι δύσκολο για αυτά να επιβιώσουν.

Οι μελέτες των επιστημόνων βασίστηκαν σε ένα εξελιγμένο υπολογιστικό σύστημα, το οποίο παρακολουθεί τις αλλαγές που γίνονται στο σπίτι και πως αυτές επηρεάζουν τον αριθμό των ακάρεων στο κρεβάτι.

Ένας εκ των ερευνητών, ο Dr. Stephen Pretlove, λέει σχετικά: «Γνωρίζουμε ότι τα ακάρεα μπορούν να επιβιώσουν λαμβάνοντας νερό από την ατμόσφαιρα, χρησιμοποιώντας τους μικρούς αδένες που βρίσκονται στο εξωτερικό του σώματός τους» και συμπληρώνει «κάνοντας κάτι τόσο απλό, όπως το να αφήσουμε ξέστρωτο το κρεβάτι μας, μπορεί να απομακρύνει την υγρασία από τα σεντόνια και το στρώμα με αποτέλεσμα αυτά να αφυδατώνονται και να πεθαίνουν».

Στο επόμενο στάδιο της έρευνάς τους , οι επιστήμονες θα βάλουν πληθυσμούς ακάρεων σε τριάντα έξι σπίτια στην Αγγλία, ούτως ώστε να ελέγξουν μέσω πολύπλοκων υπολογιστικών συστημάτων το πώς η καθημερινή ρουτίνα των κατοίκων επηρεάζει τον πληθυσμό των εντόμων. Γενικός στόχος της έρευνας αυτής, σύμφωνα με τον επικεφαλής Dr. Pretlove, είναι να ελαττώσει τις δαπάνες ύψους επτακοσίων εκατομμυρίων λιρών για την θεραπεία διάφορων αλλεργιών.

«Τα ευρήματα των ερευνών μας θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους αρχιτέκτονες στο να χτίσουν υγιεινότερα σπίτια και το νοσηλευτικό προσωπικό να γνωρίζει ποια μέρη του σπιτιού είναι τα πιο επικίνδυνα για αλλεργίες», συμπληρώνει.

Πηγή: BBC News
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v