Ταξιδεύοντας με την γρίπη: Τι να προσέξουμε

Ενόψει των καλοκαιρινών μας ταξιδιών, είτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, και με αφορμή την εντεινόμενη ανησυχία (αν όχι κινδυνολογία) για την εξάπλωση της νέας γρίπης, λαμβάνουμε -ψύχραιμα- τα μέτρα μας ακολουθώντας τις συμβουλές των ειδικών.
Ταξιδεύοντας με την γρίπη: Τι να προσέξουμε
Ο λόγος που δεν έχουμε ασχοληθεί εκτενώς με τη νέα γρίπη, μέχρι σήμερα, είναι ότι έχουν φροντίσει γι’αυτό όλοι οι υπόλοιποι. Είμαστε σίγουροι ότι έχετε κουραστεί πια να ακούτε για την τεράστια έκταση του φαινομένου που έχει φτάσει τα όρια της πανδημίας, ότι μέχρι τέλος του χρόνου ένας στους τρεις Έλληνες θα έχει νοσήσει και ότι -ή δεν το είπαν αυτό ακόμα;- μετά από αυτό θα πεθάνουμε όλοι. Ούτε βέβαια να μειώσουμε το πρόβλημα θέλουμε. Ναι, είναι όντως σοβαρό. Και ενδεχομένως πράγματι η Ελλάδα να μην είναι καλά προετοιμασμένη να το αντιμετωπίσει. Πόσο μάλλον τα κέντρα υγείας των νησιών ή των επαρχιακών πόλεων, όπου θα περάσουμε τις διακοπές μας.

Η μεγαλύτερη αλήθεια, πάντως, πίσω από όλη αυτήν την ιστορία, είναι ότι ο καλύτερος τρόπος για να «γλιτώσουμε» από τη νέα γρίπη, ενόψει των ταξιδιών που ετοιμαζόμαστε να κάνουμε, είναι δρώντας μόνοι μας. Δεν υπάρχει λόγος να ακυρώσουμε τα ταξίδια μας οπουδήποτε κι αν σκοπεύουμε να τα πραγματοποιήσουμε αρκεί, πρώτον, να είμαστε υγιείς (να μην έχουμε ήδη, δηλαδή, νοσήσει) και δεύτερον, να ακολουθήσουμε κάποιες απλές (και εύλογες) συμβουλές που και θα μας καθησυχάσουν και τον κίνδυνο θα ελαχιστοποιήσουν. Έχουμε και λέμε:

* Τα σημάδια και τα συμπτώματα της νέας γρίπης (σε περίπτωση που ανησυχείτε ότι έχετε προσβληθεί) είναι τα εξής: Πονοκέφαλοι, πόνοι στο σώμα, ερεθισμένος λαιμός, συνάχι, βήχας ή αναπνευστικά προβλήματα, διάρροια και εμετός. Εκτός κι αν εξακριβωμένα έχετε πυρετό (περισσότερο από 38˚) και δε νιώθετε καλά, το πιθανότερο είναι δεν έχετε κολλήσει τη νέα γρίπη. Τα συμπτώματα σε γενικές γραμμές είναι ίδια με αυτά μιας κοινής γρίπης, αλλά το να τα έχει κάνεις κατά την θερινή περίοδο (που δεν προσφέρεται για κοινές γρίπες), θα μπορούσε να είναι ανησυχητικό σημάδι.

* Δεν πρέπει να ταξιδέψουμε μόνο στην περίπτωση που υποψιαζόμαστε ή που όντως έχουμε νοσήσει (έτσι κι αλλιώς αν έχουμε νοσήσει δεν θα θέλουμε να ταξιδέψουμε). Αν έχουμε νοσήσει θα μπορούμε ξανά να ταξιδέψουμε μόνο αφού θα έχουν περάσει τουλάχιστον 24 ώρες που θα είμαστε υγιείς.

* Θεωρητικά οι ομάδες που διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν είναι τα άτομα με μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα και όσοι υποφέρουν από κάποια χρόνια πάθηση (π.χ. πνευμονοπάθειες όπως το άσθμα, χρόνιες βρογχίτιδες, εμφύσημα). Ακόμα, τα μικρά παιδιά (μικρότερα των 5 ετών) αλλά και οι ενήλικες άνω των 65 ετών, οι έγκυες και τα παχύσαρκα άτομα θα πρέπει να προφυλάσσονται περισσότερο.

* Σχετικά με τα ταξίδια στο εξωτερικό, δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα μέρη που θα πρέπει κανείς να αποφύγει, με την έννοια ότι θα κολλήσει τη νέα γρίπη, καθώς ο κίνδυνος είναι εξίσου μεγάλος στην Μ. Βρετανία με οποιοδήποτε άλλο μέρος στον κόσμο. Βέβαια, θα πρέπει κανείς να λάβει υπ’όψιν του ότι σε μέρη όπως η Κίνα και η Κένυα ταξιδιώτες ύποπτοι ως φορείς της γρίπης τέθηκαν σε καραντίνα από το πρώτο λεπτό που πάτησαν το πόδι τους στην χώρα. Στις δε Η.Π.Α. δεν επιτρέπεται να ταξιδέψει άμεσα κάποιος που έχει τεθεί σε καραντίνα σε κάποια άλλη χώρα. Ακόμα, σημαντικό είναι πριν επισκεφθείτε ένα μέρος να γνωρίζετε κατά πόσο μπορεί να σας προσφέρει ιατρική περίθαλψη αν τυχόν εμφανίσετε συμπτώματα γρίπης.

* Σχετικά με τα μέσα μεταφοράς, πάλι θεωρητικά, ο κίνδυνος είναι ίσως λίγο μεγαλύτερος αν πρόκειται να ταξιδέψουμε πολλές ώρες με αεροπλάνο, τρένο ή λεωφορείο. Όπως και να έχει, όμως, από την στιγμή που η γρίπη κολλάει με την κοντινή επαφή με κάποιο άτομο, και κυρίως μέσα σε κλειστούς χώρους, ακόμα και ένα ταξί στο οποίο ο συνεπιβάτης μας θα έχει την γρίπη μπορούμε αν είμαστε άτυχοι να κολλήσουμε.

* Τι μέτρα θα πρέπει να λαμβάνουμε κατά την διάρκεια του ταξιδιού ή των διακοπών μας; Τα ίδια που λαμβάνουμε και όταν δεν ταξιδεύουμε: Καλό και συχνά πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό, φτάρνισμα και φύσημα της μύτης μόνο σε χαρτομάντιλο και αποφυγή των ατόμων που έχουν αρρωστήσει. Αν βρίσκεστε σε κάποια χώρα του εξωτερικού οφείλετε να ακολουθείτε τις τοπικές σχετικές ανακοινώσεις και συμβουλές. Δεν είναι απαραίτητο να φοράτε μάσκα για να αποφύγετε να νοσήσετε, καθώς πέρα του ότι είναι άβολη μπορεί να αποβεί πιο επίφοβη από το να μην φοράτε καθόλου. Και αυτό γιατί ενώ μπορεί πράγματι να φιλτράρει τον αέρα που αναπνέετε, η εξωτερική της πλευρά -αυτήν που πιάνουμε με τα χέρια μας- μπορεί να μολυνθεί και έτσι με τα χέρια μας να μεταφέρουμε το μικρόβιο στο στόμα μας. Μπορούμε, βέβαια, να έχουμε μία μάσκα μαζί μας για να την δώσουμε σε κάποιον συνταξιδιώτη μας που μπορεί να βήχει. Χρήσιμο είναι, τέλος, αν κινούμαστε σε κοινόχρηστους χώρους να έχουμε μαζί μας απολυμαντικό υγρό για τα χέρια και μαντηλάκια με τα οποία θα καθαρίζουμε και τα χέρια μας και τις επιφάνειες τις οποίες ακουμπάμε εμείς πολλοί άλλοι ταξιδιώτες.

Οι οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.) για την προστασία από την γρίπη.

* Και αν τελικά στο ταξίδι μας αρρωστήσουμε, καταρχήν θα πρέπει να σκεφτούμε αισιόδοξα, καθώς τα περισσότερα άτομα που έχουν νοσήσει μέχρι σήμερα το ξεπέρασαν χωρίς καν ιατρική φροντίδα. Αν, λοιπόν, κανείς δεν είναι έγκυος, δεν πάσχει από κάποιο χρόνιο νόσημα (κυρίως του ανοσοποιητικού) και τα συμπτώματα που του έχουν εμφανιστεί είναι ελαφρά, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα χρειαστεί ιατρική φροντίδα. Αν πάλι κάποιος έχει κάτι από τα παραπάνω, το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνει είναι να επικοινωνήσει με έναν γιατρό. Το ίδιο ισχύει και για τα μικρά παιδιά, αν δούμε ότι έχουν πρόβλημα στην αναπνοή, ή ότι έχουν γίνει άτονα ή ότι κάνουν εμετό ή ότι έχουν πυρετό.

* Τέλος, αν πραγματικά ανησυχούμε ότι ενώ βρισκόμαστε σε διακοπές έχουμε νοσήσει, μπορούμε να καλέσουμε στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στα τηλέφωνα 210 5212 054 και 210 5222 339 για να λάβουμε σαφέστερες συμβουλές και οδηγίες καθώς και στην γραμμή 1135 του Υπουργείου Υγείας.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v