Θηλασμός: Ξεκαθαρίζονται -επιτέλους- τα υπέρ και τα κατά

Πόσο σημαντικά είναι τελικά τα οφέλη του θηλασμού στο βρέφος; Βρετανοί επιστήμονες διαφωνούν, καταλήγοντας ωστόσο σε βάσιμα στοιχεία, και εμείς δεν έχουμε παρά να εμπιστευτούμε την ιατρική συμβουλή που ανταποκρίνεται στην δική μας περίπτωση.
Θηλασμός: Ξεκαθαρίζονται -επιτέλους- τα υπέρ και τα κατά
Οι ισχυρισμοί του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) της Μεγάλης Βρετανίας για τα σημαντικά οφέλη του θηλασμού είναι λανθασμένοι, ξεπερασμένοι και υπεραπλουστευτικοί, καθώς υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το γάλα της μητέρας προστατεύει τα μωρά από ασθένειες ή αλλεργίες. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο κορυφαίος καθηγητής παιδιατρικής Michael Kramer, ο οποίος έχει υπάρξει και σύμβουλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Unicef.

Σε αυτό, ωστόσο, φαίνεται να διαφωνούν οι περισσότερες μανάδες που θήλασαν τα παιδιά τους, καθώς υποστηρίζουν πως τα παιδιά τους είναι πιο υγιή από άλλα που δεν έχουν θηλάσει. Πού κρύβεται η πραγματικότητα;

Τα πιο πρόσφατα φυλλάδια που μοιράζονται στις έγκυες και στις νέες μαμάδες από το NHS λένε ότι ο θηλασμός προστατεύει το μωρό ενάντια στην παχυσαρκία, τις αλλεργίες, το άσθμα και τον διαβήτη. Αυτές οι συμβουλές επαναλαμβάνονται και από τα περισσότερα δημόσια σώματα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας.

Ο καθηγητής Kramer, ωστόσο, έχει διαφορετική άποψη, αφού διευκρινίζει πως ο θηλασμός δεν προστατεύει καθόλου από την παχυσαρκία. «Τα στοιχεία ότι προστατεύει από τις αλλεργίες και το άσθμα είναι εξίσου αβάσιμα. Και υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία που συσχετίζουν τον θηλασμό με την λευχαιμία, το λέμφωμα, τις εντερικές παθήσεις, τον διαβήτη τύπου 1, τα καρδιακά νοσήματα και την πίεση του αίματος.» Και συνεχίζει «δεν θέλω να προσβάλλω τα στοιχεία του NHS αλλά πραγματικά πιστεύω ότι είναι λανθασμένα».

Προσθέτει, μάλιστα, ότι οι μανάδες που ακολούθησαν την συμβουλή του γιατρού τους και θήλασαν μπορεί πράγματι να απέκτησαν υγιή μωρά. Όμως αυτό μπορεί να οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, πέραν του θηλασμού.

Από την άλλη, υποστηρίζει πως κάποιοι ισχυρισμοί του NHS ήταν σωστοί, όπως για παράδειγμα ότι ο θηλασμός προστατεύει από μολύνσεις στα αυτιά και από γαστρεντερικές ασθένειες. «Η βιομηχανία τεχνητού γάλακτος ‘πηδά’ από το ένα διφορούμενο στοιχείο στο άλλο. Αλλά το ‘λόμπι’ που υποστηρίζει τον θηλασμό έχουν τον λόγο του να αψηφά αυτά τα στοιχεία. Σε γενικές γραμμές, καμία από τις δύο πλευρές δεν είναι ιδιαίτερα επιστημονική», λέει.

Η Joan Wolf, ακαδημαϊκός που έχει ξοδέψει πέντε χρόνια να ερευνά την ιατρική βιβλιογραφία σχετικά με τον θηλασμό, λέει ότι μόνο τα γαστρεντερικά οφέλη του έχουν αποδειχθεί. «Τα στοιχεία που έχουμε τώρα δεν είναι τετελεσμένα. Οπωσδήποτε δεν δικαιολογούν όλη αυτήν την συζήτηση», λέει η κ. Wolf, βοηθός καθηγητή από A&M Πανεπιστήμιο του Τέξας. «Δεν είμαι σίγουρη για το κατά πόσο θα έπρεπε να υπάρξει μία καμπάνια για τον θηλασμό των μωρών στην Δύση».

Συμπερασματικά, αυτό που αποφαίνεται από την όλη διαφωνία είναι πως ξεκάθαρα το μητρικό γάλα δεν βλάπτει το μωρό αλλά ταυτόχρονα ίσως τελικά να μην του προσφέρει όσα οφέλη φανταζόμαστε ή ελπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση, η κάθε μητέρα θα πρέπει να συμβουλεύεται τον γυναικολόγο και παιδίατρό της για το πώς πρέπει να ταΐσει το μωρό της και φυσικά να ενημερώνεται για κάθε σχετική καινούργια επιστημονική έρευνα.

E.M.
Πηγή:
Timesonline.co.uk
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v