Hangover: Ο... γνωστός άγνωστος των εορτών

Όλοι το έχουμε ακουστά, οι περισσότεροι το έχουμε βιώσει κιόλας. Το Hangover ή αλλιώς το σύνδρομο της επόμενης μέρας, παραμονεύει πάντα έπειτα από μια νύχτα κραιπάλης για να μας υπενθυμίσει πως καταναλώσαμε "λιγάκι παραπάνω" αλκοόλ απ'όσο έπρεπε. Ιδού πώς να το αντιμετωπίσετε.
Hangover: Ο... γνωστός άγνωστος των εορτών
Μας "επισκέπτεται" κάθε φορά που καταναλώνουμε περισσότερο αλκοόλ απ'όσο αντέχουμε - σχεδόν πάντα δηλαδή- και εκδηλώνεται με μια σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων. Αυτά οφείλονται τόσο στην αφυδάτωση που έχει υποστεί ο οργανισμός όσο και σε μια τοξική ουσία που παράγεται στο αίμα μας όταν καταναλώνουμε οινοπνευματώδη ποτά. Τα συμπτώματα; Λίγο πολύ γνωστά: Πονοκέφαλος, ζαλάδες, εμετοί και μία γενική αίσθηση κούρασης.

Για την αντιμετώπιση του hangover δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία και καλό θα ήταν να αποφύγετε συμβουλές του τύπου "καταναλώστε και άλλο αλκοόλ" γιατί πολύ απλά θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Παρ'όλα αυτά μπορείτε να ανακουφιστείτε από τα ενοχλητικά συμπτώματα ακολουθώντας μερικές βασικές συμβουλές.

Ο πεινασμένος...
Βασικός κανόνας πριν βγούμε: δεν ξεκινάμε ΠΟΤΕ με άδειο στομάχι. Το φαγητό είναι πολύ σημαντικό, μιας και επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ. Αν πάλι δεν έχετε κάτι πρόχειρο να τσιμπήσετε δοκιμάστε να πιείτε ένα ποτήρι γάλα. Ναι, γάλα. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά θα σας βοηθήσει πολύ περισσότερο από τα ξηροκάρπια που θα κάνουν το στομάχι σας άνω κάτω! Επίσης πριν ξεκινήσετε φροντίστε να πιείτε όσα περισσότερα υγρά γίνεται (όχι αλκοόλ) αφού κάθε ποτήρι νερό ή χυμό που θα καταναλώσετε πριν βγείτε, θα σας βοηθήσει αρκετά το επόμενο πρωί.

Πες μας τι πίνεις...
Καλή η ενυδάτωση και το γεμάτο στομάχι, αλλά άμα δεν προσέξετε τι θα πιείτε τότε η βραδιά θα λήξει άδοξα. Μην ανακατέψετε διαφορετικά ποτά και φροντίστε να ελέγχετε τι πίνετε. Στην Ελλάδα ζούμε και η νοθεία δίνει και παίρνει, πολύ περισσότερο τις μέρες των γιορτών. Προτιμήστε κλειστά ποτά, αν είναι δυνατόν, και αποφύγετε τα πολύχρωμα και φαντεζί σφηνάκια που ένας Θεός ξέρει τι περιέχουν. Καλοί οι πειραματισμοί και οι εμπνεύσεις, αλλά κρίμα είναι το πείραμα να πάει... στραβά! Επίσης, έχετε στο νου σας ότι τα γλυκά ποτά συνήθως "χτυπάνε" περισσότερο. Πιείτε με συναίνεση και όχι απότομα. Το ποτό είναι απόλαυση και ως τέτοια πρέπει να το αντιμετωπίζετε. Το να πιείτε μονορούφι όλο το μαγαζί σε 1 ώρα μόνο καλό δεν θα σας κάνει.

Η καλή μέρα...
...μάλλον δεν θα φανεί από το πρωί. Από το μεσημέρι πιθανότατα. Αν όμως τα "καταφέρατε" και ενδώσατε στον πειρασμό της αιθυλικής αλκοόλης τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα. ΠΙθανότατα δεν δώσατε βάση στις συμβουλές μας και βιώνετε το hangover σε όλο του το μεγαλείο. Μην πανικοβάλλεστε. Θεραπεία μπορεί να μην υπάρχει, υπάρχουν όμως τρόποι για να κάνετε τον οργανισμό σας να αισθανθεί καλύτερα. Αρχικά, πριν πέσετε για ύπνο πιείτε όσο περισσότερο νερό μπορείτε.

Όταν ξυπνήσετε, για να αποφύγετε την αφυδάτωση καταναλώστε φρέσκους χυμούς φρούτων. Ιδιαίτερα ευεργετικοί είναι οι χυμοί ντομάτας ή πορτοκαλιού, που είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Β, μια βιταμίνη που όπως λέγεται βοηθάει στην αντιμετώπιση της μέθης. Αποφύγετε τον καφέ μιας και έχει διουρητικές ιδιότητες και επιδεινώνει την κατάσταση στο ήδη ταλαιπωρημένο στομάχι σας. Για την ναυτία μπορείτε να φάτε ένα καλό αλλά ελαφρύ πρωινό με φρούτα όπως μπανάνες και μήλα, πλούσιο σε υδατάνθρακες (ψωμί, μέλι κτλ.).

Τέλος, δοκιμάστε να κάνετε μια βόλτα έξω στην φύση-αν υπάρχει- και να πάρετε καθαρό αέρα - πολυτέλεια το ξέρω. Το οξυγόνο θα τονώσει την εγκεφαλική σας λειτουργία και θα σας δώσει μια αίσθηση ευεξίας μετά την κραιπάλη.

Γενικά...
*
Δεν πίνουμε πάνω από τις δυνάμεις μας. Τα "γερά ποτήρια" συνήθως καταλήγουν στο πάτωμα..
*Αφήστε τα γιατροσόφια για τον Πανοραμίξ. Μόνο το πράσινο τσάι βοηθάει ουσιαστικά.
* Ξεκουραστείτε έπειτα από μία έντονη νύχτα. Ο ύπνος είναι ο καλύτερος γιατρός.
*Αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά.
*Ένα καλό ντουζ θα σας ανακουφίσει. Δοκιμάστε το, και τέλος...

Αν σκοπεύετε να πιείτε αρκετά ΜΗΝ πάρετε το αυτοκίνητο μαζί σας. 

Καλές γιορτές!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v