Ανδρικό "χάπι" on the way!

Επιστήμονες μεγάλων φαρμακοβιομηχανιών δείχνουν να είναι κοντά στην δημιουργία του πρώτου αντισυλληπτικού χαπιού για άνδρες. Όπως όλα δείχνουν, το ανδρικό φύλο θα έχει ακόμα μία, πολύ πιο βολική και φθηνή μέθοδο αντισύλληψης στην διάθεσή του.
Ανδρικό χάπι on the way!
Μέχρι τώρα οι επιλογές που έχουμε ως άντρες όσον αφορά την αντισύλληψη είναι περιορισμένες. Προφυλακτικό, βασεκτομή ή αποχή. Μάλιστα, η χρήση προφυλακτικών αποτελεί την πιο διαδεδομένη μέθοδο, με τους περισσότερους άντρες να την προτιμούν από τις άλλες δύο. Εξάλλου, είναι εύκολα στην χρήση, ανώδυνα και ευρέως διαθέσιμα. Παρ’όλα αυτά κανείς δεν μπορεί να υποσχεθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος είναι τέλεια. Υπάρχει πάντα η πιθανότητα να πάει κάτι στραβά, όπως και με όλες τις μεθόδους. Το αντισυλληπτικό χάπι, λοιπόν, ενδέχεται να φέρει επανάσταση στον χώρο, αν και προς το παρόν υπάρχουν αρκετά «εμπόδια» στην παρασκευή και την διάθεσή του από τις φαρμακοβιομηχανίες.

Οι περισσότερες από τις πρώτες προσπάθειες για την δημιουργία ενός «ανδρικού χαπιού», βασίστηκαν στην χρήση της τεστοστερόνης για να «ξεγελαστεί» ο εγκέφαλος όσον αφορά τις λειτουργίες που σχετίζονταν με την παραγωγή σπέρματος. Η μέθοδος αυτή απέτυχε μιας και η ορμονική θεραπεία δεν είναι αποτελεσματική σε όλους τους άντρες. Πιο πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι υπάρχει ακόμα μία ορμόνη που ελέγχει την παραγωγή σπέρματος και βρίσκεται και στις γυναίκες: η προλακτίνη. Επομένως για να λειτουργήσει ολοκληρωμένα η μέθοδος αντισύλληψης, θα έπρεπε μαζί με τα χάπια ή τις ενέσεις τεστοστερόνης οι άνδρες να παίρνουν μαζί και χάπια για έλεγχο της προλακτίνης- αρκετά μεγάλη δέσμευση κυρίως για τους νεαρότερους άντρες.

Η μέχρι τώρα πρόοδος στον συγκεκριμένο τομέα δείχνει να είναι καλή. Το χάπι είχε ελάχιστες παρενέργειες όπου δοκιμάστηκε, με πιο σημαντική αυτή την αύξηση βάρους. Οι άντρες που συμμετείχαν στα πειράματα, ανέκτησαν πλήρως τον αριθμό των σπερματοζωαρίων τους λίγο μετά την διακοπή της χρήσης, ενώ «γλίτωσαν» και πολλές από τις παρενέργειες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με το αντίστοιχο χάπι. (θρομβώσεις, ναυτία, ημικρανία και ζαλάδες) Το κόστος τώρα, εκτιμάται ότι θα είναι ιδιαίτερα χαμηλό και παρόμοιο με αυτό των γυναικείων αντισυλληπτικών (περίπου 22€ τον μήνα). Γενικά, αυτή η μέθοδος ορμονικής αντισύλληψης θα καταλήξει να είναι κατά πολύ φθηνότερη ακόμα και από την χρήση προφυλακτικών. Αυτά ήταν τα… καλά νέα. Δυστυχώς όμως τα εμπόδια είναι πολύ περισσότερα…

Οι ορμονικές διαφορές ανάμεσα στους άντρες, αλλά και το γεγονός ότι ίσως να υπάρξει ποικιλία στην δοσολογία, θα κάνουν τα χάπια αυτά διαθέσιμα μόνο κατόπιν ιατρικής συνταγής. Κάτι τέτοιο θα ήταν αρκετά άβολο και χρονοβόρο για τους περισσότερους άντρες. Επίσης, σε σχετικές έρευνες που έγιναν, αρκετές γυναίκες εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι άντρες τους θα είναι συνεπείς στην λήψη του χαπιού. Σε μία παγκόσμια έρευνα που έγινε πάντως, τα 2/3 των αντρών που ρωτήθηκαν απάντησαν ότι θα έπαιρναν κανονικά το χάπι εφόσον αυτό ήταν διαθέσιμο στην αγορά. Σε κλινικές έρευνες που έγιναν, υπήρξε ένα ποσοστό 20-30% που δεν ανταποκρίθηκε στην επίδραση του χαπιού και δυστυχώς οι ερευνητές δεν ήταν σε θέση να προβλέψουν ή να διορθώσουν αυτό το πρόβλημα, με αποτέλεσμα να γίνεται προφανές ότι το χάπι δεν θα «πιάνει» όλους τους άντρες.

Τον Δεκέμβριο του 2006 η Organon και η Bayer Schering Pharma AG (δύο από τις πιο ενεργές φαρμακοβιομηχανίες στον συγκεκριμένο τομέα), ανακοίνωσαν την διακοπή του κοινού τους ερευνητικού προγράμματος. Ο λόγος; Κατέληξαν στο ότι το τελικό τους προϊόν πιθανότατα να μην γινόταν δεκτό για καθημερινή χρήση. Είναι γεγονός πάντως, ότι αρκετές φαρμακοβιομηχανίες πιστεύουν ότι δεν θα υπάρχει ζήτηση για ένα ορμονικό ανδρικό αντισυλληπτικό χάπι. Ως εκ τούτου, λίγοι έχουν δείξει έντονο ενδιαφέρον να χρηματοδοτήσουν έρευνες για ένα τέτοιο χάπι, μιας και θέλουν αν εξασφαλίσουν πρώτα ότι μέρος των εξόδων τους θα αποσβεστεί από τις πωλήσεις του προϊόντος. Τα πρώτα δειλά βήματα έχουν γίνει, από κει και πέρα ο χρόνος θα δείξει...

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v