Κίνδυνοι... πολλών ντεσιμπέλ!

Βάζετε στο τέρμα την μουσική στο φορητό σας mp3 player; Ξανασκεφτείτε το. Σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η παρατεταμένη έκθεση σε ήχους πολλών ντεσιμπέλ μπορεί να προκαλέσει μόνιμη βλάβη στην ακοή μας.
Κίνδυνοι... πολλών ντεσιμπέλ!
Ναι. Καλά ... ακούσατε! Με πρόσφατο πόρισμά της η επιστημονική επιτροπή της Ε.Ε. καταδεικνύει ότι το 5-10% των ατόμων που ακούν μουσική με προσωπικές συσκευές αναπαραγωγής (mp3 players) διατρέχουν τον κίνδυνο μόνιμης απώλειας της ακοής, αν χρησιμοποιούν την εν λόγω συσκευή για περισσότερο από μία ώρα ημερησίως κάθε εβδομάδα σε υψηλή ένταση για τουλάχιστον 5 χρόνια. Κουφαθήκατε;

Ήδη υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας, το οποίο περιορίζει το επίπεδο θορύβου των mp3 players στα 100 dB (ντεσιμπέλ), αλλά υπάρχει αυξημένη ανησυχία ότι προκαλείται βλάβη της ακοής λόγω υπερβολικής έκθεσης σε αυτές τις πηγές θορύβου. Η βλάβη μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο βαθμό με τη λήψη μέτρων όπως η μείωση των επιπέδων και της διάρκειας της έκθεσης στο θόρυβο.

 Σύμφωνα με την επιστημονική επιτροπή, οι χρήστες των προσωπικών συσκευών αναπαραγωγής μουσικής - εάν ακούν για μόνο 5 ώρες την εβδομάδα σε υψηλή ένταση (που υπερβαίνει τα 89 ντεσιμπέλ) - υπερβαίνουν τα όρια που ισχύουν για τον επιτρεπόμενο θόρυβο στο χώρο εργασίας. Οι χρήστες που ακούν μουσική υπό αυτές τις συνθήκες για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα διατρέχουν κίνδυνο μόνιμης απώλειας της ακοής έπειτα από 5 χρόνια!

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να μην κουφαθούμε; Το προφανές. Να χαμηλώσουμε την ένταση των συσκευών. Επίσης, να μην χρησιμοποιούμε τη συσκευή για παρατεταμένα χρονικά διαστήματα, προστατεύοντας εν προκειμένω την υγεία των αυτιών μας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v