Δοκιμασμένες συνταγές για μια χρονιά χωρίς hangover

Τα συμπτώματα είναι γνωστά... Πρησμένα μάτια, σφυριές στο κεφάλι, ανακάτεμα στο στομάχι, αδυναμία συγκέντρωσης. Η αντιμετώπισή τους όμως; Συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τις επιπλοκές της επόμενης μέρας και να αρχίσετε μια χρονιά χωρίς πονοκεφάλους.
Δοκιμασμένες συνταγές για μια χρονιά χωρίς hangover
της Ηρώς Κουνάδη

Σύμφωνα με τις επίσημες έρευνες –ναι, αυτές που μετά από χιλιάδες χρόνια ιατρικών ερευνών δεν έχουν καταφέρει να βρουν μία αξιοπρεπή θεραπεία για το hangover, οπότε περιορίζονται στη μελέτη και ανακοίνωση στατιστικών στοιχείων– υπάρχει ένα 25% του συνολικού πληθυσμού που καταναλώνει αλκοόλ ανά τον πλανήτη, το οποίο, μυστηριωδώς, δεν παρουσιάζει καθόλου τα συμπτώματα της επόμενης μέρας. Πώς είναι αυτοί που τρώνε και δεν παχαίνουν; Κάπως έτσι.

Αν δεν ανήκετε στα αξιολάτρευτα αυτά πλάσματα που συγκεντρώνουν όλη την εύνοια του σύμπαντος στο πρόσωπό τους, οι συμβουλές που ακολουθούν θα σας φανούν χρήσιμες για να αντιμετωπίσετε την αίσθηση σφυριών που χτυπάνε στο κεφάλι σε συνδυασμό με ανακάτεμα στο στομάχι και αδυναμία σε κίνηση, ομιλία και συγκέντρωση. Ή αλλιώς το πατροπαράδοτο hangover που όλοι αντιμετωπίζουμε αυτές τις μέρες, και θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας για καθιέρωση επίσημων αργιών όλο το δεκαπενθήμερο των εορτών και να μη χρειάζεται να ερχόμαστε στο γραφείο με μαύρους κύκλους και στομάχι δεμένο κόμπο.

* Επειδή η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη, να θυμίσουμε εν τάχη τους τρεις βασικούς κανόνες για την αποφυγή του hangover. Πρώτον, ποτέ δεν πίνουμε με άδειο στομάχι. Δεύτερον, ποτέ δεν μπερδεύουμε διαφορετικά ποτά. Τρίτον, προτιμάμε special, ακριβότερα αποστάγματα έναντι των φθηνών οινοπνευμάτων. Δυστυχώς, επειδή όλοι τους ξέρουμε και όλοι την κρίσιμη στιγμή τους ξεχνάμε, τώρα που διαβάζετε αυτές τις συμβουλές είναι ήδη αργά. Αλλιώς δε θα τις διαβάζατε.

* Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε: ό,τι κι αν ακούτε για μυστικές συνταγές και σπιτικά γιατροσόφια, η πραγματική λύση για το hangover είναι μία: ο ύπνος. Ήτοι, ξυπνάτε για να συνειδητοποιήσετε πόσο άσχημα νιώθετε, σηκώνεστε από το κρεβάτι, πίνετε δύο μεγάλα ποτήρια νερό, επιστρέφετε και ξανακοιμάστε. Επαναλαμβάνετε όσες φορές χρειαστεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Εν ανάγκη, παίρνετε τηλέφωνο στο γραφείο και ειδοποιείτε πως είστε άρρωστοι. Πράγμα που δεν απέχει και πολύ από την αλήθεια.

* Αν αναρωτιέστε σχετικά με τα προαναφερθέντα «δύο μεγάλα ποτήρια νερό», να τονίσουμε πως η κυριότερη αιτία πρόκλησης των καταστροφικών συμπτωμάτων της επόμενης μέρας είναι, βασικά, η αφυδάτωση που προκαλεί το αλκοόλ στον οργανισμό. Τι πρέπει λοιπόν να κάνουμε; Για να την προλάβουμε, πίνουμε πολύ νερό ανάμεσα στα ποτά –ιδανικά, δύο ποτήρια νερό για κάθε ποτήρι αλκοόλ. Για να την αντιμετωπίσουμε, πίνουμε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτού διψάσουμε –καθότι το αίσθημα της δίψας είναι, στην ουσία, ο συναγερμός του οργανισμού για να ειδοποιήσει ότι αφυδατώθηκε– και θυμόμαστε, πριν πέσουμε στο κρεβάτι το ξημέρωμα κατά την επιστροφή, να πιούμε δύο μεγάλα ποτήρια νερό.

* Θεωρητικά, τα ποτήρια αυτά θα μπορούσαν να συνοδεύονται με μια ασπιρίνη που θα μετριάσει –ίσως και να προλάβει εντελώς– τον πονοκέφαλο. Η εμπειρία στην πράξη λέει πως μια πολυβιταμίνη ή, ακόμα καλύτερα, μερικά φρέσκα φρούτα και λαχανικά στο πρωινό –πριν ή μετά τον ύπνο, μικρή σημασία έχει– θα αναπληρώσουν τις βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που έχει χάσει ο οργανισμός και θα επιταχύνουν την ανάρρωση πολύ αποτελεσματικότερα.

* Μην υποτιμάτε τα οφέλη της άσκησης. Όσο δύσκολο κι αν σας φαίνεται να σηκωθείτε από τον καναπέ, ή να πάτε στο γυμναστήριο μετά το γραφείο, όταν το μόνο που θα θέλετε θα είναι να γυρίσετε σπίτι να κοιμηθείτε, μια ελαφριά άσκηση θα σας τονώσει και θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα πολύ πιο γρήγορα, καθώς θα αποβάλλετε, μέσω της εφίδρωσης, τις τοξίνες που έχουν συσσωρευτεί στον οργανισμό. Δοκιμάστε, λοιπόν, να περπατήσετε μέχρι το γραφείο, αν δεν είναι πολύ μακριά, ή έστω και μέχρι το περίπτερο, ή να κάνετε ποδήλατο, ή μερικές ήπιες ασκήσεις το απόγευμα στο γυμναστήριο, προσέχοντας πάντα να αποφεύγετε τις υπερβολές και να πίνετε πολύ νερό.

* Έχετε ακούσει να λένε πως ένα γεμάτο στομάχι θα βοηθήσει τον οργανισμό να αποβάλλει γρηγορότερα το συσσωρευμένο αλκοόλ; Σωστά, αλλά και λάθος. Αν βαρύνετε το στομάχι σας με λίπη και γαλακτοκομικά προϊόντα τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον τα αντίθετα, καθώς το ανακάτεμα δε θα υποχωρήσει στο ελάχιστο. Προτιμήστε ισορροπημένα, μικρά γεύματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα, πλούσια σε φυτικές ίνες, καθώς και υδατάνθρακες, οι οποίοι βοηθούν επίσης. Η ντομάτα είναι εξαιρετικά δημοφιλής στους κύκλους των κατά συρροή θυμάτων του hangover. Μια μακαρονάδα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας –χωρίς βούτυρο– μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια.

* Μία κούπα καφέ μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Περισσότερες μάλλον θα τη χειροτερέψουν. Η καφεΐνη διεγείρει τον οργανισμό, συμβάλλοντας στην, έστω και προσωρινή, απαραίτητη αύξηση ενέργειας. Θεωρητικά, το ίδιο μπορούν να κάνουν και τα energy drinks, όπως το Lucozade ή το Red Bull, τα οποία, όμως, με το ανθρακικό τους μάλλον θα ενοχλήσουν το ήδη ταλαιπωρημένο στομάχι σας. Η καλύτερη λύση είναι το τσάι, με λεμόνι ή χωρίς, που επιφέρει περίπου τα ίδια αποτελέσματα με τον καφέ, χωρίς να χειροτερεύει την αφυδάτωση του οργανισμού. Και πάλι, προσοχή στις υπερβολές: μία με δύο κούπες τσάι είναι αρκετές, περισσότερες θα χειροτερέψουν την κατάσταση, καθώς το τσάι έχει διουρητικές ιδιότητες –πράγμα που δεν είναι καλό για έναν αφυδατωμένο οργανισμό.

* Η μέθοδος στα αποτελέσματα της οποίας ορκίζονται όσοι την έχουν δοκιμάσει είναι η… ομοιοπαθητική. Ένα –όχι περισσότερα!– ποτηράκι αλκοόλ ακόμα ανεβάζει την πίεση του αίματος και σας βοηθά να αισθανθείτε καλύτερα το επόμενο πρωί. Στην περίπτωση που το επιχειρήσετε, αποφύγετε τα ανθρακούχα ποτά, όπως η σαμπάνια, και προτιμήστε κάτι πιο ήπιο. Εξαιρετικά δημοφιλές για το πρωινό της επόμενης μέρας είναι το κοκτέιλ Bloody Mary –βότκα, χυμός τομάτας, πιπέρι, αλάτι και λίγο Tabasco.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v