Τσεκ απ: Πού και... με πόσα

Στο γενικότερο κλίμα (αναδι)οργάνωσης του Σεπτεμβρίου, διαθέτουμε λίγο χρόνο για την υγεία μας. Συγκεντρώνουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το ετήσιο τσεκ απ, επιλέγουμε τα ιατρικά κέντρα που προσφέρουν τις καλύτερες υπηρεσίες και συγκρίνουμε το κόστος.
Τσεκ απ: Πού και... με πόσα
των Έλενας Μπούλια, Ηρώς Κουνάδη 

Ο Σεπτέμβρης είναι μήνας ανανέωσης και αναδιοργάνωσης. Οργανώνουμε τη ζωή μας, το σπίτι μας, τη δουλειά μας, εξετάσεις πάνε και έρχονται, κάποιες μάλιστα από αυτές αφορούν και θέματα υγείας
. Κι αν μέχρι τώρα δεν έχετε προκαθορίσει έναν συστηματικό προληπτικό έλεγχο για την υγεία σας, καλό θα ήταν να αναθεωρήσετε και να φροντίσετε να τον στριμώξετε κάπου στο πρόγραμμά σας, ανάμεσα στις τόσες άλλες σημαντικές υποχρεώσεις σας. Γιατί η υγεία μας είναι πάνω από όλα και ο πιο σίγουρος τρόπος να τη θωρακίσουμε είναι, ως γνωστόν, η πρόληψη.

Ο προληπτικός έλεγχος, ευρύτερα διαδεδομένος ως τσεκ απ, δε γίνεται μόνο για τη διάγνωση ανησυχητικών παθήσεων αλλά και για την έγκαιρη επισήμανση παθολογικών καταστάσεων (π.χ. αυξημένου σακχάρου, χοληστερίνης, ουρικού οξέος) που αν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση μπορούν να αποτελέσουν κίνδυνο για την υγεία μας.

Σχετικά με το ποιες εξετάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα τσεκ απ δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία, αφού θεωρητικά είναι αμέτρητες, χρονοβόρες και πολυέξοδες, ενώ στην πραγματικότητα δεν θα ωφελούσαν τόσο τον εξεταζόμενο. Γι’αυτό το λόγο έχει δημιουργηθεί ένα περιορισμένο τσεκ απ, το οποίο περιλαμβάνει τις άκρως απαραίτητες εξετάσεις που μπορούν μετά να μας οδηγήσουν, αν τυχόν χρειαστεί, σε πιο εξειδικευμένες. Οι εξετάσεις αυτές τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες είναι οι εξής:

• Γενική αίματος
• ΤΚΕ (Καθίζηση)
• Γενική ούρων
• Ουρία
• Σάκχαρον
• Ουρικό οξύ
• Χοληστερίνη
• Τριγλυκερίδια
• Ολικά λιπίδια
• HDL (καλή χοληστερίνη)
• LDL (κακή χοληστερίνη)

Όλες οι παραπάνω εξετάσεις γίνονται στο αίμα και τα ούρα. Παράλληλα, όμως, με αυτές οι γυναίκες θα πρέπει να υποβάλλονται μία φορά το χρόνο σε τεστ Παπανικολάου και μαστογραφία, ενώ για τους άνδρες καλό είναι να γίνεται ένας τακτικός έλεγχος του προστάτη και του παχέος εντέρου. Πολλές κλινικές παρέχουν ένα πληρέστερο τσεκ απ, συμπεριλαμβάνοντας την ακτινογραφία θώρακος, το καρδιογράφημα, οφθαλμολογικές εξετάσεις κ.α. Το καλύτερο είναι πάντως να ζητάμε τη γνώμη του γιατρού μας ως προς το αν και ποιες επιπλέον εξετάσεις θα χρειαστούμε, και με δική του παραπομπή να προβούμε σε αυτές.

Πάμε τώρα να δούμε σε ποια ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα της Αττικής μπορούμε να πραγματοποιήσουμε το προγραμματισμένο τσεκ απ μας και πόσο θα μας κοστίσουν οι συγκεκριμένες εξετάσεις.

Το τσεκ απ του Υγεία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εξετάσεις αίματος και ούρων, ακτινογραφία θώρακος, οφθαλμολογική εξέταση και τεστ κοπώσεως, και κοστίζει 185 ευρώ, ενώ για τις γυναίκες περιλαμβάνεται επιπλέον μαστογραφία και Τεστ Παπ, προς 203 ευρώ. Στο Νοσοκομείο Μητέρα ένα απλό τσεκ απ, με εξετάσεις αίματος και ούρων, θα σας κοστίσει 105 ευρώ.

Στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, ένα γενικό τσεκ απ, που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ούρων, καρδιογράφημα και ακτινογραφία θώρακος θα σας κοστίσει 105 ευρώ. Διατίθενται, επίσης, ειδικές γενικές εξετάσεις για γυναίκες και άνδρες, οι οποίες περιλαμβάνουν, εκτός από τα παραπάνω, στην πρώτη περίπτωση Τεστ Παπ, holter και υπέρηχους, και στη δεύτερη βυθοσκόπηση και τεστ κοπώσεως, μεταξύ άλλων, τα οποία θα σας κοστίσουν 383 και 318 ευρώ αντίστοιχα. Το ειδικό τσεκ απ για γυναίκες άνω των 35, που περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, πλην των υπερήχων, κοστίζει 156 ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ανδρικό «άνω των 45» 211 ευρώ.

Το Metropolitan Hospital προσφέρει τρία διαφορετικά τσεκ απ. Το πρώτο, ή μικρό, που περιλαμβάνει τις βασικές εξετάσεις αίματος, ούρων και ακτινογραφία θώρακος κοστίζει 100 ευρώ. Το δεύτερο, μεσαίο, περιλαμβάνει, επίσης, ωτορινολαρυγγολογική, οφθαλμολογική και οδοντιατρική εξέταση και κοστίζει 170 ευρώ, ενώ το μεγάλο τσεκ απ παρέχει επιπροσθέτως τεστ κοπώσεως, triplex και υπερήχους, στην τιμή των 412 ευρώ.

Στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών ένα γενικό τσεκ απ κοστίζει 194,94 ευρώ για τις γυναίκες και 180 ευρώ για τους άνδρες –σημειώστε ότι το ραντεβού πρέπει να προγραμματιστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα νωρίτερα. Βιοχημικό έλεγχο και αιματολογική εξέταση περιλαμβάνει το τσεκ απ της Κεντρικής Κλινικής Αθηνών, που θα σας κοστίσει από 200 έως 250 ευρώ, ανάλογα με το φύλο και την ηλικία σας.

Στο Euromedica, η τιμή του συνολικού πακέτου προκύπτει από το άθροισμα των εξετάσεων που επιθυμείτε να κάνετε. Ενδεικτικά, η απλή αιματολογική εξέταση κοστίζει 17 ευρώ, και η αντίστοιχη ούρων 12 ευρώ. Στο Ιασώ το τσεκ απ για τις γυναίκες κοστίζει 175 ευρώ και περιλαμβάνει, εκτός από τις βασικές εξετάσεις, μαστογραφία, Τεστ Παπ και εξέταση παθολόγου, ενώ η αντίστοιχη τιμή για τους άνδρες είναι 165 ευρώ.

Ένα απλό γενικό τσεκ απ στην Ευρωκλινική Αθηνών θα σας κοστίσει 118 ευρώ, αν είστε άνδρας, ή 125 ευρώ αν είστε γυναίκα. Ένα αναλυτικότερο τσεκ απ, με επιπρόσθετες αιματολογικές εξετάσεις και Τεστ Παπ για τις γυναίκες, ανέρχεται στα 182 ευρώ για τους άνδρες και 215 για τις γυναίκες. Οι αντίστοιχες τιμές στο Mediterraneo είναι 83,51 για το ανδρικό τσεκ απ και 150 ευρώ για το γυναικείο, με Τεστ Παπ και μαστογραφία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v