Γυμναστική: 8 δικαιολογίες και πώς θα τις ξεπεράσετε

Δικαιολογίες για να μη γυμναστείτε υπάρχουν – και έχετε – πολλές. Δείτε οκτώ από τις πιο δημοφιλείς και τους λόγους για τους οποίους δεν ευσταθούν.
Γυμναστική: 8 δικαιολογίες και πώς θα τις ξεπεράσετε
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Στα οφέλη της γυμναστικής έχουμε αναφερθεί πάμπολλες φορές. Και δεν τα λέμε μόνο εμείς. Πολυάριθμες έρευνες κατακεραυνώνουν την καθιστική ζωή και εξυμνούν την άσκηση ως ιδανική λύση για να είναι τα χρόνια μας σε αυτόν τον πλανήτη υγιή και «γεμάτα».

Όμως καταλαβαίνουμε ότι, αρκετές φορές, τα πράγματα για κάποιον που θέλει να ξεκινήσει να γυμνάζεται είναι δύσκολα και μπόλικες δικαιολογίες μπαίνουν στη μέση δυσχεραίνοντας την τελική απόφαση. Παρακάτω θα προσπαθήσουμε να απομυθοποιήσουμε μερικές από αυτές.

Οι «σοβαρές» δικαιολογίες

«Δεν έχω χρόνο»
Καλή προσπάθεια, όμως δεν είστε οι μόνοι που έχουν γυναίκα/παιδιά/γονείς/δουλειά και ένα σωρό ακόμα υποχρεώσεις. Όλος ο κόσμος έχει υποχρεώσεις. Όμως αν βάλετε τη γυμναστική σε υψηλή θέση προτεραιότητας, χρόνο θα βρείτε. Θα είναι το πρωί πριν τη δουλειά; Θα είναι το απόγευμα αμέσως μετά τη δουλειά για να μην «βαλτώσετε» στο σπίτι; Μία ώρα προπόνησης αρκεί για να κάνει τη διαφορά. Και αυτή η μία ώρα είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας απ’ ό,τι νομίζετε. Προτιμάτε να δείτε τηλεόραση; Γράψτε τις εκπομπές και δείτε τις άλλη ώρα. Ακόμα καλύτερα, δοκιμάστε να κάνετε κάποια μορφή άσκησης παράλληλα π.χ. ποδήλατο, διάδρομο, ελλειπτικό.

«Δεν θέλω να πάρω όγκο»
Κλασική δικαιολογία, κυρίως από γυναίκες, οι οποίες θεωρούν ότι ξεκινώντας γυμναστική (κυρίως βάρη) θα γίνουν ο επόμενος Mr. Olympia. Μύθος και πάλι μύθος. Το κατά πόσο θα «μεγαλώσετε» ή όχι κάνοντας προπόνηση εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το είδος προπόνησης, τον όγκο της και τη διατροφή σας. Ο συνδυασμός των παραπάνω μαζί με τη προσθήκη συγκεκριμένων φαρμάκων, ναι, θα σας κάνουν «μεγάλους». Όμως η συχνή άσκηση και η σωστή διατροφή, για τον μέσο ασκούμενο, δεν θα κάνει τίποτα παραπάνω από το να δημιουργήσει ένα καλογυμνασμένο, όμορφο και υγιές κορμί στο πλαίσιο που σας επιτρέπουν τα γονίδιά σας. Ό,τι θα ήθελε ο μέσος άνθρωπος δηλαδή.

«Είμαι πολύ κουρασμένος»
Φυσικά και είστε! Και ποιος δεν είναι στην τελική. Όμως είτε το πιστεύετε είτε όχι η άσκηση στην ουσία αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του σώματος και τις ορμόνες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ευεξία (ενδορφίνες). Επομένως, θα μπορείτε να παράγετε περισσότερο έργο κατά τη διάρκεια της ημέρας και θα νοιώθετε περισσότερο ζωντανοί και ορεξάτοι. Αν είστε αρκετά κουρασμένοι μετά τη δουλειά, δοκιμάστε να πάτε το πρωί, πριν τη δουλειά για προπόνηση ακόμα και αν χρειαστεί να ξυπνήσετε νωρίς. Δεν είστε πρωινοί τύποι; Κανένα πρόβλημα. Πηγαίνετε όποτε θεωρείτε εσείς ότι το σώμα σας θα ανταποκριθεί καλύτερα – είτε αυτό είναι το μεσημέρι είτε το απόγευμα μετά τη δουλειά.

«Η άσκηση με κάνει να πεινάω περισσότερο»
Και να τρώτε περισσότερο. Φυσικά, αφού καίτε μπόλικες θερμίδες και το σώμα σας χρειάζεται να τις αναπληρώσει. Όμως το «πεινάω περισσότερο» δεν μεταφράζεται σε «τρώω ό,τι βρω». Αν τρώτε σωστά και δεν ξεπερνάτε τις συνιστώμενες θερμίδες ανάλογα με τον βασικό σας μεταβολικό ρυθμό, δε θα πάρετε λίπος. Αν γυρνάτε από το γυμναστήριο και τρώτε δύο πιτόγυρα, ένα μονόλιτρο ζαχαρούχο αναψυκτικό και μισό cheesecake τότε ναι, θα παχύνετε. Όμως σκεφτείτε ότι με τι γυμναστική ο μεταβολισμός σας αλλάζει και θα έχετε αρκετές ευκαιρίες να «στριμώξετε» μέσα στην εβδομάδα εκείνο το γεύμα «σαβούρας» που πάντα θέλατε, αλλά οι τύψεις του λίπους δεν σας άφηναν να κάνετε.

«Δεν βλέπω αποτελέσματα»
Αρκετά δημοφιλής αυτή η δικαιολογία και, εν μέρει, κατανοητή αρκεί να προσθέσουμε την λέξη «γρήγορα». Όμως έχετε ποτέ αναλογιστεί γιατί δεν βλέπετε αποτελέσματα; Μήπως γιατί δεν ασκείστε συχνά; Μήπως γιατί ενώ ασκείστε θεωρείτε ότι μπορείτε να τρώτε τα πάντα; Μήπως γιατί περιμένετε άμεσα αποτελέσματα; Όπως δεν μπορείτε να «βάλετε» πέντε κιλά μέσα σε μια εβδομάδα, έτσι και δεν μπορείτε να χάσετε πέντε κιλά μέσα σε μια εβδομάδα. Επομένως, ενδεχομένως να πρέπει να ελέγξετε την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων. Τρώτε «σαβούρα» μεταξύ των γευμάτων; Μήπως γλυκά; Μήπως βγαίνετε για ρούμια δύο ή και περισσότερες φορές την εβδομάδα; Ένα σούπερ ζόμπι cocktail μπορεί να έχει μέχρι και 400 θερμίδες, κάτι που μεταφράζεται σε 45 λεπτά διάδρομο.

Να είστε λοιπόν υπομονετικοί, και να περιμένετε τουλάχιστον τρεις μήνες για να δείτε αποτελέσματα. Ο χρόνος αυτός είναι ενδεικτικός, μιας και για αρκετούς αρχάριους τα αποτελέσματα έρχονται ακόμα και μετά τις πρώτες οκτώ εβδομάδες. Αν και πάλι δε βλέπετε αποτελέσματα, τότε ενδεχομένως να χρειαστεί να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό – π.χ. να πάρετε έναν personal trainer, να πάτε σε διαιτολόγο ή να αλλάξετε την προπονητική σας ρουτίνα.

«Το γυμναστήριο είναι πολύ ακριβό»
Πριν από πέντε χρόνια, ναι, ήταν. Όμως πλέον οι τιμές έχουν πέσει τόσο που ώρες ώρες αναρωτιόμαστε πώς καταφέρνουν και επιβιώνουν. Για μια ετήσια συνδρομή σε ένα αξιοπρεπές γυμναστήριο δεν θα πληρώσετε περισσότερα από 150 ευρώ, τουτέστιν 12,5/μήνα, άρα 0,40€ την ημέρα. Ακόμα το σκέφτεστε; Υπάρχουν δεκάδες μορφές άσκησης που μπορείτε να κάνετε έξω, χωρίς να γραφτείτε σε γυμναστήριο και είναι εντελώς δωρεάν. Περπάτημα, τρέξιμο, ποδήλατο. Ανάλογα με το πού μένετε, μπορείτε να βρείτε μάλιστα και δωρεάν μαθήματα γιόγκα ή ομάδες ατόμων που μαζεύονται και τρέχουν σε συγκεκριμένες διαδρομές στην πόλη.

Δεν θέλετε ούτε αυτό; Δοκιμάστε να κάνετε κάποια μορφή άσκησης στο σπίτι, χρησιμοποιώντας τον ελάχιστο δυνατό εξοπλισμό. Στο κανάλι μας στο Youtube θα βρείτε αρκετά βίντεο για ατομικές προπονήσεις τόσο μέσα, όσο και έξω από το σπίτι.

«Η άσκηση είναι βαρετή»
Μερικές φορές ενδεχομένως να είναι. Όμως το ίδιο και η δουλειά σας. Αλλά ξυπνάτε κάθε μέρα και πηγαίνετε. Δε θα μπορούσατε να κάνετε το ίδιο για κάτι το οποίο σας δίνει επιπλέον χρόνο ζωής και έξτρα ποιότητα σε αυτόν; Αν βαριέστε τον διάδρομο, δοκιμάστε να ξεκινήσετε κάποιο άθλημα (δείτε εδώ μερικές καλές επιλογές) ή χορό. Δεν σας κάνει όρεξη να πάτε μόνοι; Βρείτε παρέα και πηγαίνετε. Αφ’ ενός θα έχετε κάποιον να σας δίνει κίνητρο να προσπαθείτε ακόμα περισσότερο να πετύχετε τους στόχους σας και αφ’ ετέρου κάποιον που να σας «τραβάει» να πάτε για προπόνηση. Αρκεί φυσικά να μην περνάτε το 80% του χρόνου συζητώντας για τη νέα σεζόν του True Detective.

«Με πονάει η μέση μου»
Αν κάθεστε όλη την μέρα χωρίς να κάνετε τίποτα, πιστέψτε μας, θα σας πονέσει περισσότερο. Και όσο μεγαλώνετε, ακόμα περισσότερο. Αγνοήστε τους «ειδικούς» που σας προτείνουν να σταματήσετε οτιδήποτε έχει να κάνει με άσκηση αν σας πονάει η μέση σας και ξεκινήστε ένα πρόγραμμα προπόνησης το οποίο θα είναι ανάλογα διαμορφωμένο για την… ιδιοτροπία σας. Σκεφτείτε ότι θα πρέπει να δυναμώσετε τους μύες της ράχης και της κοιλιάς – όχι απαραίτητα κάνοντας 100 ροκανίσματα την ημέρα – και με βάση αυτό επιλέξτε ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση αυτής της περιοχής, χωρίς να την καταπονούν όπως π.χ. σανίδες, τροχό, ασκήσεις με TRX και pushups. Αν ο πόνος σας τώρα είναι χρόνιος, τότε καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό – χωρίς εισαγωγικά.

Και οι… αστείες

«Βαριέμαι να πλένω τα μαλλιά μου»: Σοβαρά τώρα; Ακόμα και η Ραπουνζέλ βρήκε χρόνο για να κάνει ραπέλ.

«Τρώω υγιεινά και αυτό αρκεί»: Δυστυχώς, η υγιεινή διατροφή δεν αρκεί από μόνη της για να κάνει τους μύες σας και την καρδιά σας να δουλέψει όπως πρέπει.

«Δε θέλω να κρυώσω»: Η γυμναστική ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και «θωρακίζει» τον οργανισμό. Στην τελική, μπορείτε να κολλήσετε ίωση ακόμα και στο σπίτι σας.

«Είμαι ήδη αρκετά δυνατός σε σχέση με τους υπόλοιπους»: Ναι, αλλά είστε το ίδιο υγιής;

«Το αυτοκίνητό μου σταμάτησε στα δεξιά και το γυμναστήριο ήταν στα αριστερά»: Δεκτό. Βγείτε από την πόρτα του συνοδηγού.

«Θέλω πρώτα να χάσω κιλά, γιατί έχω αρκετό λίπος και θα σκληρύνει»: Το λίπος δεν γίνεται μύες και οι μύες δε γίνονται λίπος. Απλά πράγματα.

«Είμαι πολύ γέρος γι’ αυτά»: Μπορείτε πάντα να κάνετε κάτι για να βελτιώσετε την υγεία σας. Όσων ετών και αν είστε.

«Όσοι κάνουν προπόνηση είναι ανασφαλείς»: Δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να θέλει κάποιος να φροντίζει την υγεία του.

«Ο Θεός μου λέει πότε να γυμναστώ»: Ο Ιησούς περπατούσε παντού. Ακολουθήστε λοιπόν το παράδειγμά του.






Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v