Γυμναστική για γυναίκες: Crash test σε 5 μεθόδους

Zumba, Yoga, Pilates, Cardio Kickboxing, Spinning. Πώς ωφελούν το σώμα και πόσο «καίνε» οι πιο δημοφιλείς στις γυναίκες μέθοδοι γυμναστικής;
Γυμναστική για γυναίκες: Crash test σε 5 μεθόδους
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Αν και κατά καιρούς έχουμε αναφερθεί στα οφέλη που έχει η προπόνηση με αντιστάσεις (ελεύθερα βάρη, μηχανήματα, λάστιχα κτλ.) στο γυναικείο σώμα, η άποψη που λέει πως «τα βάρη είναι για τους άνδρες» και «τα ομαδικά προγράμματα για τις γυναίκες», καλά κρατεί.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, κάθε γυμναστική είναι καλύτερή από… καθόλου γυμναστική. Γι΄αυτό συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο δημοφιλείς «γυναικείες» μεθόδους προπόνησης στο γυμναστήριο – όχι πως δεν αφορούν και τους άνδρες, απλά προτιμώνται κατά κύριο λόγο από το θηλυκό γένος- και τις αναλύσαμε αναφορικά με τα οφέλη τους για το σώμα και τις θερμίδες που «καίνε».

Zumba
H Zumba ενσωματώνει λάτιν ρυθμούς, εύκολες χορευτικές κινήσεις και βήματα, δημιουργώντας ένα δυναμικό και αρκετά διασκεδαστικό χορευτικό πρόγραμμα. Τα ομαδικά μαθήματα Zumba περιλαμβάνουν ένα είδος διαλειμματικών… χορευτικών προπονήσεων, κατά τις οποίες αργοί και γρήγοροι ρυθμοί εναλλάσσονται ενσωματώνοντας στοιχεία από σάλσα, μερένγκε, ρέγκετον, σάμπα, χιπ-χοπ, τσα-τσα, φλαμένκο και χορό της κοιλιάς.

Αν λοιπόν ψάχνετε μια πρωτότυπη εναλλακτική των μαθημάτων αερόμπικ ή γενικότερα αν σας αρέσει ο χορός και αναζητάτε τρόπους να ξεδώσετε, τότε η Zumba είναι για εσάς. Σε ένα ωριαίο μάθημα Zumba, υπολογίστε ότι θα κάψετε περί τις 310 με 465 θερμίδες. Επίσης, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι η Zumba «καίει» περισσότερες θερμίδες συγκριτικά με τα ομαδικά προγράμματα kick boxing, το step aerobic και την power yoga.

Yoga
Πανάρχαιη μέθοδος εναρμόνισης σώματος και μυαλού, η οποία έχει ιδιαίτερη απήχηση και στην Ελλάδα και διδάσκεται κατά κόρον σε γυμναστήρια είτε ατομικά είτε σε γκρουπ. Οι ευρύτερα διαδεδομένες μορφές γιόγκα στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν την κλασσική μορφή ή Hatha Yoga, την Vinyasa, την Ashtanga και την Power Yoga.

Η Hatha Yoga, εξισορροπεί τις δυνάμεις του σώματος και του νου με την άσκηση του σώματος (asanas), και την σωστή αναπνοή (pranayama), η Ashtanga Yoga είναι το παραδοσιακό σύστημα δυναμικής yoga που περιλαμβάνει μια συγκεκριμένη σειρά από asanas και συνδυάζει κίνηση με αναπνοή, ενώ η Power Yoga αποτελεί συνδυασμό δυναμικών ασκήσεων Yoga με Θιβετιανές ασκήσεις, δομημένες αρμονικά μεταξύ τους. Τελευταία, αρκετά δημοφιλής είναι και η Hot Yoga ή Bikram, η οποία στην ουσία περιλαμβάνει τις κινήσεις της Yoga σε ένα ιδιαίτερα θερμό περιβάλλον.

Σε γενικές γραμμές, η Vinyasa «καίει» περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τη Hatha, η οποία είναι πιο «αργή» στην εξέλιξή της κατά το μάθημα και επικεντρώνεται περισσότερο στις διατάσεις. Η Ashtanga και η Power Yoga από την άλλη πλευρά, «καίνε» με τη σειρά τους περισσότερες θερμίδες σε σχέση με τα άλλα είδη, αφού περιλαμβάνουν πιο γρήγορες κινήσεις. Τέλος, η Hot Yoga δε φαίνεται να έχει κάποια ιδιαίτερη διαφοροποίηση όσον αφορά τον αριθμό θερμίδων που καταναλώνονται, συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη. Σε ένα ωριαίο μάθημα Yoga υπολογίστε ότι θα χάσετε από 160 μέχρι 318 θερμίδες.

Cardio Kickboxing
Το «παραδοσιακό» kickboxing είναι ένα έντονο άθλημα το οποίο απαιτεί μέγιστη συγκέντρωση και αντοχή. Μια πιο light και «εμπορική» εκδοχή του συναντάμε στα προγράμματα cardio kickboxing των γυμναστηρίων, στα οποία το γκρουπ των ασκούμενων χωρίς να έχει εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στο άθλημα εξασκείται πάνω στις βασικές κινήσεις μέσα από ένα διασκεδαστικό αερόβιο πρόγραμμα συνοδεία μουσικής.

Το πρόγραμμα αυτό συνδυάζει λακτίσματα τύπου καράτε με γροθιές παντός τύπου και… μπόλικο ιδρώτα, γυμνάζει συνολικά όλο το σώμα δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στους μύες του κορμού και των ποδιών, ενώ «καίει» περίπου 600 θερμίδες ανά ώρα προπόνησης.

Spinning
Σταθερή αξία στα ομαδικά προγράμματα των γυμναστηρίων,το indoor cycling ή spinning όπως έχει γίνει γνωστό, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το χαλαρό ποδήλατο που συνηθίζουμε να κάνουμε για ζέσταμα.

Πρόκειται για μία υψηλής έντασης προπόνηση 45 – 50 λεπτών, που στα προχωρημένα επίπεδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα mountain bikes. Η ένταση είναι διαρκώς αυξανόμενη, το ίδιο και η δυσκολία στο πετάλι. Ανάλογα με τον εκάστοτε instructor το μάθημα μπορεί να είναι περισσότερο ή λιγότερο έντονο. Σημαντικό ρόλο σε αυτό παίζει αφενός η επιλογή της μουσικής, η οποία θα πρέπει να συμβαδίζει με τις αυξομειώσεις στην δυσκολία του προγράμματος, αφετέρου η διάθεση του instructor.

Το πρόγραμμα γυμνάζει κατά κύριο λόγο τα πόδια, και λιγότερο τα χέρια, τους ώμους, το στήθος και τους κοιλιακούς. Όταν μάθετε σωστά την τεχνική και ακολουθείτε κατά γράμμα τις υποδείξεις του instructor, θα "καίτε" μέχρι και 500 θερμίδες ανά 45 λεπτά που διαρκεί συνήθως ένα μέσο μάθημα indoor cycling.

Pilates
H δημοφιλής μέθοδος που προτιμάται από ολοένα και περισσότερες γυναίκες στο γυμναστήριο, αποτελεί ένα σύνολο ισομετρικών ασκήσεων/στάσεων οι οποίες αρχικά χρησιμοποιούνταν ως τεχνικές αποκατάστασης τραυματισμένων αθλητών. Τι σημαίνει αυτό; Ότι πρόκειται για ασκήσεις ασφαλείς, βασισμένες σε ένα λογικό σύστημα εξάσκησης, οι οποίες γίνονται συνήθως είτε στο πάτωμα με τη χρήση στρώματος (mat pilates) είτε με τη βοήθεια συγκεκριμένων οργάνων (pilates equipment). Κατά κύριο λόγο στα γυμναστήρια τα ομαδικά μαθήματα pilates γίνονται στο έδαφος.

Σκοπός των ασκήσεων της μεθόδου είναι η ομοιόμορφη ενδυνάμωση του σώματος, κυρίως μέσα από ασκήσεις που έχουν στόχο να «γνωρίσει» ο ασκούμενος τους μύες του και να βελτιώσει την στάση του σώματός του. Γι΄αυτό και το pilates δίνει έμφαση στον κορμό, γυμνάζοντας τους μύες της κοιλιάς, της πλάτης και της μέσης. Σε ένα ωριαίο μάθημα pilates, θα «κάψετε» περί τις 190 θερμίδες.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v