Τρέξτε έστω λίγο –κάνει καλό!

Ακόμα και πέντε λεπτά τρέξιμο την ημέρα είναι αρκετά για να μας χαρίσουν χρόνια, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα αμερικανικού πανεπιστημίου.
Τρέξτε έστω λίγο –κάνει καλό!
Έστω και πέντε μόλις λεπτά τρέξιμο την ημέρα αρκούν για να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα του Πανεπιστημίου της Iowa, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 55.000 άτομα ηλικίας 18 έως 100 (!) ετών για μια περίοδο 15 ετών.

Η μακρόχρονη μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το καθημερινό τρέξιμο χαρίζει χρόνια ζωής, ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα ή για πόση ώρα τρέχουμε κάθε φορά.

Από τους 55.000 συμμετέχοντες στην έρευνα, οι 3.413 πέθαναν στο διάστημα των δεκαπέντε ετών που διήρκεσε. Από τους θανάτους αυτούς, οι 1.217 οφείλονταν σε καρδιαγγειακά αίτια. Ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες στην έρευνα (ποσοστό 24%) είχε τη συνήθεια να τρέχει στον ελεύθερο χρόνο του.

Η ανάλυση έδειξε ότι όσοι έτρεχαν, είχαν κατά μέσο όρο 30% μικρότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία και 45% μικρότερο κίνδυνο θανάτου ειδικότερα από καρδιαγγειακή αιτία (έμφραγμα ή εγκεφαλικό), σε σχέση με όσους δεν έτρεχαν. Επίσης, όσοι έτρεχαν ζούσαν κατά μέσο όρο τρία χρόνια παραπάνω από τους υπόλοιπους. Τα μεγαλύτερα οφέλη φάνηκαν να έχουν όσοι έτρεχαν συστηματικά για περισσότερα από έξι χρόνια, εμφανίζοντας κατά μέσο όρο μείωση 50% του κινδύνου πρόωρου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια και μείωση 29% από άλλη αιτία.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πως, από άποψη προστασίας της δημόσιας υγείας, το τρέξιμο είναι εξίσου σημαντικό με την μείωση της παχυσαρκίας, του καπνίσματος, της υπέρτασης κ.α. Τόνισαν ακόμη ότι, όπως φαίνεται από τα νέα ευρήματα, το τρέξιμο ωφελεί εξίσου άνδρες και γυναίκες, ανεξάρτητα από ηλικία, βάρος, κατάσταση υγείας και συνήθειες (αλκοόλ, τσιγάρο κλπ).

Φροντίστε, πάντως, να μην το παρακάνετε, διότι σύμφωνα με μια άλλη έρευνα του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακών Μελετών του Lehigh Valley Health Network διότι το υπερβολικό τρέξιμο τελικά… κόβει χρόνια.

Πηγή: CNN.com
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v