Πώς θα φύγουν τα «ψωμάκια»

Θέλετε να χάσετε τα «ψωμάκια» εν όψει καλοκαιριού, αλλά δεν ξέρετε πώς; Δείτε πώς θα τα καταφέρετε και τι πρέπει να αποφύγετε.
Πώς θα φύγουν τα «ψωμάκια»
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Είναι απόλυτα λογικό εν όψει καλοκαιριού να έχει επανέλθει στο… προσκήνιο το φλέγον ζήτημα εν ονόματι «ψωμάκια». Τα «ψωμάκια», το λίπος δηλαδή που συσσωρεύεται στο πλαϊνό μέρος των γοφών, μπορούν να γίνουν αρκετά… εκνευριστικά και επίμονα και να σαμποτάρουν τα σχέδιά μας για ένα καλλίγραμμο σώμα εν όψει παραλίας. Πώς τα διώχνουμε λοιπόν;

Οι μύθοι

Κατ’ αρχήν, ας δούμε πώς δεν τα διώχνουμε μιας και ως γνωστόν η παραπληροφόρηση στον συγκεκριμένο χώρο τείνει να γίνει… πληροφόρηση.

* Κάνοντας 300 επαναλήψεις «τοπικών» ασκήσεων την ημέρα. Πιθανώς να το πιστέψατε και εσείς οι ίδιοι κάποια στιγμή αυτό, ότι δηλαδή κάνοντας ασκήσεις για την συγκεκριμένη περιοχή (π.χ. άρσεις ποδιών στο πλάι, άνοιγμα ποδιών στο μηχάνημα για απαγωγούς) θα «σφίξετε» και θα μειώσετε το λίπος. Δυστυχώς, τοπική απώλεια λίπους δεν υφίσταται. Επομένως δεν έχει κανένα απολύτως νόημα να γυμνάζετε μόνο τη συγκεκριμένη περιοχή περιμένοντας να ξεφορτωθείτε το λίπος από αυτήν.
* Φορώντας ζώνες/κολάν «αδυνατίσματος». Οι ζώνες αυτές αυξάνουν την εφίδρωση στο συγκεκριμένο σημείο, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως επειδή ιδρώνουμε καίμε και περισσότερες θερμίδες/ λίπος και ιδιαίτερα από τη συγκεκριμένη περιοχή.
* Βάζοντας διάφορες κρέμες «τοπικού αδυνατίσματος». Αφ’ ενός κοστίζουν πανάκριβα αφ’ ετέρου όπως αναφέραμε παραπάνω δεν υφίσταται «τοπικό αδυνάτισμα». Για να σας το θέσουμε αλλιώς, περισσότερες πιθανότητες έχετε να χάσετε πόντους από τη συγκεκριμένη περιοχή αν κάνετε τις «τοπικές» ασκήσεις που αναφέραμε πιο πάνω, μιας και έτσι σίγουρα θα κάψετε κάποιο (μικρό) αριθμό θερμίδων, παρά αν πασαλειφτείτε με κρέμες. Κρατήστε λοιπόν τα λεφτά σας.
* Αγοράζοντας πάσης φύσεως λιποδιαλύτες. Δεν υπάρχει καμία έρευνα που να μιλά για κατανάλωση θαυματουργών χαπιών και μείωση του λίπους στην περιοχή αυτή. Κρίση έχουμε, κρατήστε και πάλι τα λεφτά μέσα στο πορτοφόλι.

Και η αλήθεια

Και η στιγμή της αλήθειας έφτασε (ήχος drumroll). Πώς γίνεται να ξεφορτωθούμε τα επίμονα ψωμάκια; Δεν θα σας χαϊδέψουμε τα αυτιά. Εύκολο δεν θα είναι. Δεν είναι όμως ούτε αδύνατο.

* Φυσική δραστηριότητα. Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να μπει στο πρόγραμμά σας στην προσπάθειά σας αυτή είναι η άσκηση. Χωρίς αυτήν δεν… πάτε πουθενά. Μέσω αυτής αυξάνετε την λιπόλυση σε όλο το σώμα (και στην συγκεκριμένη περιοχή), όπως επίσης και τη ροή του αίματος η οποία βοηθά στη διάσπαση του επίμονου λίπους. Αερόβια ή βάρη; Η απάντηση μας είναι «και τα δύο». Όσον αφορά την αερόβια δεν χρειάζεται να κάτσετε με τις ώρες στον διάδρομο. Δέκα λεπτά υψηλής έντασης αερόβια ακολουθούμενα από πέντε λεπτά ξεκούρασης και τέλος τριάντα λεπτά μεσαίας έντασης αερόβιας ει δυνατόν κάθε μέρα αρκούν.

Όσον αφορά την προπόνηση ενδυνάμωσης καλό θα ήταν να την εντάξετε και αυτήν στο ημερήσιο πρόγραμμα μιας και θα σας βοηθήσει να τονώσετε το μυϊκό σας σύστημα, επιταχύνοντας παράλληλα τον βασικό μεταβολισμό σας. Μην αναλωθείτε εξολοκλήρου σε ασκήσεις απομόνωσης για την περιοχή. Στοχεύστε σε κάθε προπόνηση να έχετε τουλάχιστον δύο ασκήσεις που γυμνάζουν όσο το δυνατόν περισσότερες μυϊκές ομάδες ταυτόχρονα δίνοντας έμφαση στα πόδια. Τέτοιες ασκήσεις είναι για παράδειγμα τα squat, οι άρσεις θανάτου, οι προβολές και οι συνδυαστικές παραλλαγές τους π.χ. καθίσματα squat με πιέσεις ώμων, στριψίματα με μπάρα, αρασέ και επολέ.

Δείτε εδώ μερικές τέτοιες ασκήσεις μαζί με βίντεο, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Τέλος, αν είστε σε καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, θα σας βοηθήσει αρκετά να δοκιμάσετε και την διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης. Αν και είναι πιο σύντομη σε διάρκεια από την αερόβια, παρ’ όλα αυτά λόγω της έντασής της αυξάνει κατακόρυφα τον μεταβολισμό με αποτέλεσμα να «καίτε» θερμίδες ακόμα και μέχρι 3 ώρες μετά το πέρας της. Περιλαμβάνει κομμάτια έντονης άσκησης (άλματα, σπριντ, ασκήσεις με βάρη) με διαστήματα χαλαρής άσκησης τα οποία εναλλάσσονται σε διαστήματα από 20’’ μέχρι ένα λεπτό. Διαβάστε περισσότερα για αυτήν εδώ.

* Μείωση θερμίδων. Είναι απλά μαθηματικά. Αν λαμβάνετε περισσότερες θερμίδες από όσες «καίτε» θα πάρετε λίπος (και) στην περιοχή αυτή. Επομένως εξίσου σημαντική με την άσκηση είναι και η τήρηση μιας προσεγμένης διατροφής ή δίαιτας η οποία να στηρίζεται στον παραπάνω κανόνα. Μάλιστα, φαίνεται ότι η μείωση της ημερήσιας κατανάλωσης υδατανθράκων μέσω μιας αντίστοιχης δίαιτας μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στα κύτταρα του λίπους και να επιταχύνει τη διαδικασία της λιπόλυσης, ελέγχοντας παράλληλα τα επίπεδα της ινσουλίνης, μια ορμόνη η οποία ευθύνεται για την συσσώρευση λίπους.

Δείτε εδώ μερικές ενδεικτικές δίαιτες για άνδρες και γυναίκες οι οποίες θα σας βοηθήσουν να χάσετε λίπος.

Συμπερασματικά
Τι μόνο αυτά; Κι όμως. Προσεγμένη διατροφή και άσκηση. Μπορεί οι παραπάνω συμβουλές να σας φανούν «απλοϊκές» και προφανείς, όμως τα περισσότερα πράγματα γύρω από το fitness είναι έτσι. Το αν κατά καιρούς τα βλέπουμε μπερδεμένα οφείλεται στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων προσπαθεί να βγάλει εύκολο κέρδος εκμεταλλευόμενος την ανάγκη του κόσμου για ένα όμορφο κορμί.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v