Σημαντικοί λόγοι για να είστε σε φόρμα

Δεν λέμε, καλό το κορμί για παραλία, όμως η άσκηση έχει πολύ πιο «σοβαρά» οφέλη για την υγεία. Δείτε οκτώ από τα πιο σημαντικά. 
Σημαντικοί λόγοι για να είστε σε φόρμα
του Νικόλα Γεωργιακώδη 

Αποτελεί διακαή πόθο των περισσότερων ανδρών και γυναικών αυτήν την περίοδο. Ένα καλογυμνασμένο σώμα ή ένα κορμί για… μπικίνι έτσι ώστε να βγούμε όσο πιο fit γίνεται στις παραλίες αυτό το καλοκαίρι. 

Είναι όμως μόνο αυτός ο λόγος για να εντάξουμε την άσκηση στην καθημερινότητά μας; Φυσικά και όχι. Η τακτική άσκηση έχει πολύ πιο σημαντικά οφέλη για το σώμα μας, πέρα από το πολυπόθητο six pack. Ποια είναι αυτά; 

Καλύτερος ύπνος και παραγωγικότητα
Σε δημοσκόπηση που έκανε το 2013 στην Αμερική το Εθνικό Ίδρυμα ύπνου, φάνηκε ότι όσοι ασκούνταν έντονα και συστηματικά είχαν ποιοτικότερο ύπνο σε σχέση με αυτούς που έκαναν καθιστική ζωή. Επίσης, έρευνα του Πανεπιστημίου του Όρεγκον, έδειξε ότι οι άνθρωποι που ασκούνται συχνά, όχι μόνο κοιμούνται καλύτερα, αλλά επίσης το επόμενο πρωί νιώθουν μεγαλύτερη εγρήγορση, άρα έχουν μεγαλύτερη παραγωγικότητα στην εργασία τους, σε σχέση με όσους δεν ασκούνται.

«Κοφτερό» μυαλό
Βραχυπρόθεσμα, η άσκηση αυξάνει τη ροή του αίματος στο σώμα, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου, και έτσι είμαστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση και συγκεντρωνόμαστε καλύτερα. Όμως πέρα από αυτό, η τακτική σωματική άσκηση έχει ακόμα μεγαλύτερα οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της πρόληψης της άνοιας και άλλων γνωστικών εκφυλισμών οι οποίες έρχονται με το πέρασμα του χρόνου. Η συχνή άσκηση τροφοδοτεί επίσης την γέννηση νέων εγκεφαλικών κυττάρων στο τμήμα του εγκεφάλου που λέγεται «ιππόκαμπος» και αφορά τη μάθηση και τη μνήμη. 

Μακροζωία
Και όμως, η συχνή άσκηση έχει κατά καιρούς συνδεθεί σε διάφορες έρευνες με περισσότερα… γενέθλια. Τα ακόμα καλύτερα νέα, είναι ότι ακόμα και 15 λεπτά άσκησης την ημέρα μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά, προσθέτοντας ακόμα και τρία έξτρα χρόνια ζωής.  Καλή καρδιά 
Όσο πιο πολύ ασκείστε, τόσο πιο δυνατοί γίνεστε, όμως όχι με τρόπο που μπορείτε να «δείτε». Τι εννοούμε; Με την άσκηση, η καρδιά γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική στο να διοχετεύει το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα σε ολόκληρο το σώμα, κάτι που συνεπάγεται με μείωση της καρδιακής συχνότητας ανά λεπτό σε κατάσταση ηρεμίας. 

Εν ολίγοις, με λιγότερους παλμούς, η καρδιά μπορεί και στέλνει την ίδια ποσότητα αίματος στο σώμα χωρίς να… κουράζεται, κάτι που φυσικά μας προστατεύει από ένα σωρό σοβαρές ασθένειες.
Καλύτερο σεξ 
Η αυξημένη ροή του αίματος που προκαλεί η άσκηση…. ξανακάνει το θαύμα της. Σύμφωνα με έρευνα του 2012 στο Πανεπιστήμιο του Emory, οι άνδρες μεταξύ 18 και 40 ετών οι οποίοι ασκούνταν συστηματικά δήλωσαν πως είχαν καλύτερη σεξουαλική ζωή σε σχέση με εκείνους που δεν γυμνάζονταν. Στους τελευταίους μάλιστα, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις στυτικής δυσλειτουργίας.

Γερά κόκκαλα
Τα οστά μας είναι φτιαγμένα από «ζωντανούς» ιστούς – όπως ακριβώς και οι μύες – οι οποίοι δυναμώνουν και αυτοί μέσω της άσκησης. Η συχνή λοιπόν, άσκηση με αντιστάσεις (βάρη, μηχανήματα) έχει φανεί ότι αυξάνει τη δύναμη των οστών, προλαμβάνοντας παθήσεις όπως η οστεοπόρωση.

Προστασία από καρκίνους…
Συγκεκριμένες μορφές καρκίνου φαίνεται να επηρεάζονται σημαντικά από την τακτική σωματική δραστηριότητα. Σύμφωνα με ανασκόπηση του Κέντρου Υγείας της Αμερικής η οποία εξέτασε τα αποτελέσματα 14 ερευνών, φάνηκε ότι τα άτομα που έκαναν κάποια μορφή σωματικής άσκησης είχαν σημαντική μείωση στις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο. Παράλληλα, άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι η άσκηση στην εφηβεία μπορεί να προστατέψει από την εμφάνιση καρκίνου του μαστού. 

… και από την κατάθλιψη
Σύμφωνα με έρευνα Ελλήνων επιστημόνων από το Ινστιτούτο Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης του Κέντρου Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η άσκηση μπορεί να «διώξει» την κατάθλιψη. Πώς; Όταν ασκούμαστε παράγονται στον εγκέφαλό μας ορμόνες, οι οποίες αλλάζουν τη διάθεσή μας, μειώνουν το αίσθημα του πόνου και προκαλούν ευφορία. Μια από αυτές τις ορμόνες, η β-ενδορφίνη, μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v