Προτάσεις γυμναστικής για όσους «βαριούνται»

Ψάχνετε συνέχεια λόγους για να μην ξεκινήσετε γυμναστική; Ιδέες και συμβουλές χωρίς… δικαιολογίες.
Προτάσεις γυμναστικής για όσους «βαριούνται»
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Το καλοκαίρι πλησιάζει και η σιλουέτα σας θέλει επειγόντως σουλούπωμα. Έλα όμως που για κάθε «πρέπει να ξεκινήσω γυμναστική» αντιπαραβάλλεται και ένα «βαριέμαι» ή «πού να τρέχω τώρα» ή «δεν είμαι εγώ για τέτοια». Σας καταλαβαίνουμε, κανείς δεν σας υποχρεώνει να αγαπήσετε την γυμναστική. Όμως μπορείτε εύκολα να την κάνετε πολύ πιο διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα και εν τέλει να την εντάξετε στην καθημερινότητά σας. Μάθετε πώς.


Αχ, πόσο βαριέμαι

Λύση:
Υπάρχουν συγκεκριμένες δραστηριότητες οι οποίες θα σας βάλουν στο «τριπάκι» της άσκησης και πιθανώς θα σας ενδιαφέρουν. Φτιάξτε μια λίστα με τα πράγματα που σας αρέσουν να κάνετε (εκτός από το άραγμα) και προσπαθήστε να βρείτε ποιες από αυτές περιλαμβάνουν ή θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν κάποιου είδους φυσική δραστηριότητα.

Αν για παράδειγμα σας αρέσει να είστε έξω όμως βαριέστε αφόρητα το γυμναστήριο, μπορείτε να πάτε για περπάτημα. Αν είστε κολλημένοι με την τηλεόραση, τότε αγοράστε έναν διάδρομο/ ελλειπτικό/ ποδήλατο και τοποθετήστε τον κοντά στην συσκευή σας ή ακόμα καλύτερα αγοράστε έναν διάδρομο με τηλεόραση. Πιστέψτε μας, η βαρεμάρα της αερόβιας προπόνησης θα μειωθεί στο ελάχιστο.

Ναι, αλλά δεν έχω παρέα

Λύση:
Η παρέα είναι το παν και, συγκεκριμένα στην γυμναστική, μπορεί να σας δώσει ένα έξτρα κίνητρο για να ασκηθείτε εντατικά και να διώξει μια για πάντα την βαρεμάρα. Θυμηθείτε ποιο άθλημα σας άρεσε όταν ήσασταν μικροί και βρείτε (αν όχι το ίδιο) ένα αντίστοιχο για να ασχοληθείτε σήμερα. Λατρεύατε τον χορό; Γραφτείτε σε μια σχολή χορού ή σε κάποιο πρόγραμμα Zumba.

Λησμονείτε τις στιγμές που παίζατε μπάσκετ ή ποδόσφαιρο στις αλάνες;
Τίποτα δεν σας εμποδίζει από το να μαζέψετε δύο φίλους και να πάτε στο κοντινότερο γήπεδο μπάσκετ και να απολαύσετε ένα «μονό» όπως παλιά (αν δεν θυμάστε τους άτυπους κανόνες του θρυλικού «μονού» κλικ εδώ) ή σε ένα γήπεδο 5x5 και να εξασκηθείτε στις σέντρες. Θέλετε να νοιώσετε την ένταση και την αδρεναλίνη ενός πρωταθλήματος; Το χόκεϊ επί χόρτου και ο ΑΟΧ Υμηττός συγκεκριμένα σας προ(σ)καλεί να γίνετε αθλητές.

Σας αρέσει το ποδήλατο; Ξεκινήστε τις ανασκαφές στην αποθήκη (ή αγοράστε ένα αν δεν έχετε, οι τιμές έχουν πέσει αισθητά) και βγάλτε το στην… επιφάνεια. Ύστερα κάντε attend μέσω Facebook σε κάποια από τις ποδηλατικές ομάδες που οργώνουν την Αθήνα σε δύο ρόδες. Βαριέστε ανελέητα τον διάδρομο, όμως δεν θα λέγατε όχι σε ένα «χαλαρό» τρεξιματάκι στο κέντρο; Η Nike και η Intersport τρέχουν μαζί σας. Και το κάνουν με μεγάλη επιτυχία. Η Intersport running team και το Nike Run Club θα σας δείξουν τον δρόμο.



Δεν θέλω λέμε!

Λύση:
Εντάξει λοιπόν. Πολλές από τις καθημερινές σας δραστηριότητες μπορούν να «μπολιαστούν» με μια μορφή άσκησης, χωρίς καν να το πάρετε πρέφα και να έχουν τα μέγιστα οφέλη για την υγεία και την σιλουέτα σας (δείτε την σχετική έρευνα). Ενδεικτικά αναφέρουμε:

* Παρκάρετε λίγο πιο μακριά το αυτοκίνητο από την δουλειά ή από εκεί που έχετε να πάτε. Δεκαπέντε λεπτά περπάτημα θα σας κάνουν να κάψετε περίπου 100 θερμίδες.

* Δοκιμάστε να χρησιμοποιείτε τα σκαλιά αντί για το ασανσέρ, όπου αυτό είναι δυνατόν. Πέντε λεπτά ανάβασης «καίνε» περίπου 55 θερμίδες. Όχι και άσχημα.

* Πάρτε το ποδήλατο για να πάτε στην δουλειά. Σκεφτείτε ότι εξήντα λεπτά πήγαινε- έλα στον εργασιακό σας χώρο θα σας κάνουν να καταναλώσετε περίπου 500 θερμίδες.

* Παίξτε με τα πιτσιρίκια στην παιδική χαρά ή πηγαίνετε μια εικοσάλεπτη βόλτα μαζί τους. Όφελος: 108 θερμίδες μείον.

* Όσο περισσότερο… σηκώνεστε τόσο το καλύτερο. Σκεφτείτε ότι αν είστε συνολικά 45 λεπτά την ημέρα όρθιοι καίτε 45 θερμίδες.

Εντάξει, με έπεισες, αλλά δεν ξέρω από πού να αρχίσω

Λύση:
Ξεκινήστε με 20 λεπτά περπάτημα την ημέρα και αυξήστε τον χρόνο κατά πέντε λεπτά κάθε δύο εβδομάδες μέχρι να φτάσετε στα 45 με 60 λεπτά περπάτημα την ημέρα. Αν ψηθήκατε ακόμα περισσότερο και θέλετε να ξεκινήσετε γυμναστήριο συνιστούμε τουλάχιστον τον πρώτο καιρό να ζητήσετε την βοήθεια κάποιου ειδικού personal trainer. Η λογική του «μου έβγαλε ο τάδε ένα Χ πρόγραμμα που τον έκανε φέτες» εκτός από επικίνδυνη είναι και αναποτελεσματική μιας και το κάθε σώμα ανταποκρίνεται διαφορετικά στην άσκηση. Ίσως σας κοστίσει κάτι παραπάνω, όμως με τον κατάλληλο γυμναστή η «είσοδός» σας στον κόσμο της άσκησης θα είναι ιδανική και ασφαλής από κάθε άποψη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v