Εορταστικά κιλά: Οι προπονήσεις που «καίνε»

Η εορταστική περίοδος έφτασε και επίσημα στο τέλος της, όμως τα… κατάλοιπά της σας ταλαιπωρούν ακόμα; Ασκήσεις και διατροφικές συμβουλές για να «κάψετε» τα κιλά των εορτών και να παραμείνετε σε φόρμα και τη νέα χρονιά.
Εορταστικά κιλά: Οι προπονήσεις που «καίνε»
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η ίδια ιστορία κάθε χρόνο: Οι γιορτές φεύγουν, το… λίπος έρχεται. Τι σημαίνει αυτό; Η εορταστική περίοδος μαζί με όλα τα πλούσια σε λαχταριστά πιάτα τραπέζια, όλο το αλκοόλ και όλα τα γλυκά (μελομακάρονα, δίπλες, κουραμπιέδες) αποτελεί ανάμνηση, όμως τα περιττά κιλά που… κονομήσαμε κατά την διάρκειά της είναι εκεί για να μας θυμίζουν όλες τις διατροφικές ατασθαλίες που κάναμε και να μας φέρνουν ακόμα πιο κοντά στο resolution που λέγεται «άσκηση».

«Πω, πάλι θα πρέπει να ξεκινήσω γυμναστήριο δηλαδή;», θα αναρωτηθείτε. Όχι απαραίτητα. Αν η διαδρομή προς το γυμναστήριο είναι για εσάς κάτι αντίστοιχο με το «Πράσινο Μίλι», υπάρχουν εναλλακτικές για να κάψετε θερμίδες σε σπίτι με τον ελάχιστο δυνατό εξοπλισμό - αρκεί φυσικά να έχετε την διάθεση να το κάνετε. Γιατί όσο εύκολο είναι να μπείτε σε ένα πρόγραμμα και ακολουθώντας το να δείτε το σώμα σας να αλλάζει, άλλο τόσο δύσκολο είναι να παραμείνετε πιστοί σε αυτό μακροπρόθεσμα και να τηρήσετε τις υποσχέσεις σας.

Σε κάθε περίπτωση, συγκεντρώσαμε ορισμένα βίντεο της web tv του In2life με τις πιο αποτελεσματικές προπονήσεις, οι οποίες σε συνδυασμό με σωστή διατροφή μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεφορτωθείτε τα περιττά κιλά.

Κυκλική προπόνηση
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα προπονητικό σύστημα το οποίο χωρίζεται σε κύκλους, οι οποίοι με την σειρά τους εμπεριέχουν δυναμικές ή αερόβιες ασκήσεις ή και τα δύο, οι οποίες εκτελούνται η μία μετά την άλλη χωρίς διάλειμμα. Το διάλειμμα ανάμεσα στους κύκλους γίνεται συνήθως με διατάσεις που έχουν σαν στόχο αφενός να βελτιώσουν την ελαστικότητα των μυών, αφετέρου να επιταχύνουν την αποθεραπεία, ή με αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης.
Παρακάτω ακολουθούν τρία βίντεο κυκλικής προπόνησης στο σπίτι, με τον ελάχιστο δυνατό εξοπλισμό, διάρκειας – το πολύ – τριάντα λεπτών.

* Εικοσάλεπτη κυκλική προπόνηση με τον Πάνο Μπαλατσινό 

Αναλυτικά οι ασκήσεις της προπόνησης εδώ.

* Τριαντάλεπτη κυκλική προπόνηση με τον Πάνο Μπαλατσινό

Για αυτή την προπόνηση θα χρειαστείτε λάστιχα, μία medicine ball και ένα στατικό ποδήλατο. Αν δεν έχετε ποδήλατο, μπορείτε να κάνετε το αερόβιο κομμάτι του προγράμματος επιλέγοντας κάποια αερόβια άσκηση με το βάρος του σώματος (επιτόπια άλματα, επιτόπιο τρέξιμο, jumping jacks κτλ.)

 

* Εικοσάλεπτη κυκλική προπόνηση για γυναίκες με την Τόνια Γουνιτσιώτη



Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης – HIIT
Η HIIT περιλαμβάνει διαστήματα με υψηλής έντασης άσκησης (όπως π.χ. σπριντ), στα οποία παρεμβάλλονται διαστήματα χαμηλής έντασης άσκησης (περπάτημα) ή πλήρους ξεκούρασης, μέθοδος η οποία έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την «κλασσική» και σταθερή, μέτριας έντασης αερόβια που γνωρίζουμε (γρήγορο περπάτημα ή χαλαρό τρέξιμο 30 με 60 λεπτών). Είναι και αυτή αρκετά σύντομη, μπορεί να γίνει κάλλιστα στο σπίτι, αυξάνει κατακόρυφα τον μεταβολισμό και διαθέτει το «προσόν» της καύσης θερμίδων ακόμα και μετά το πέρας της.

Η παρακάτω προπόνηση βασίζεται στα πρότυπα της HIIT και μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας χρησιμοποιώντας ένα ελλειπτικό μηχάνημα, ένα ζευγάρι αλτήρες και μια gym bag. Διαρκεί δεκαπέντε λεπτά και περιλαμβάνει δύο γύρους ασκήσεων, τους οποίους όμως μπορείτε να επαναλάβετε ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης, αυξάνοντας την διάρκειά της προπόνησης και παράλληλα μεγιστοποιώντας την καύση λίπους τόσο πριν όσο και μετά το τέλος της.

Δείτε το βίντεο: 

 

Και από διατροφή;

Επειδή όμως άσκηση χωρίς σωστή διατροφή δεν νοείται, για να «επαναφέρετε» το σώμα σας θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτική στο τι και πόσο τρώτε. Όσον αφορά την διατροφή σας λοιπόν, δείτε εδώ 17 χρυσούς κανόνες για την απώλεια βάρους από την Διατροφολόγο Αλεξάνδρα Δαμβουνέλη.

Καλή χρονιά λοιπόν, χωρίς τα περιττά κιλά!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v