Έξι μύθοι και αλήθειες για το 6 pack

Το καλοκαίρι πλησιάζει και η παραφιλολογία γύρω από τους πολυπόθητους κοιλιακούς φουντώνει. Συμβουλές από «ειδήμονες», προϊόντα αδυνατίσματος, «χρυσοί» κανόνες προπόνησης. Τι είναι μύθος και τι αλήθεια στον (δύσκολο) δρόμο προς το six pack των ονείρων μας;
Έξι μύθοι και αλήθειες για το 6 pack
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπαίνεις στο φαρμακείο και διαβάζεις στη συσκευασία «θαυματουργού» προϊόντος: «Εντατικό αδυνάτισμα νύχτας. Αδυνατίζει έως και 2 cm μέσα σε δύο μόλις εβδομάδες». Κοιτάς στο ράφι απέναντι και βλέπεις και άλλα «θαυματουργά» σκευάσματα με εξίσου ελκυστικές λεζάντες: «Καίει το λίπος, τονώνει τους μυς σε μία μόνο κίνηση!». Τα αγοράζεις και γυρνάς χαρούμενος/η σπίτι. Ανοίγεις την τηλεόραση. Σήμερα είναι η τυχερή σου μέρα: «Βερμούδα αδυνατίσματος για κοιλιά, μηρούς και γλουτούς»! Την παραγγέλνεις και αυτή χωρίς δεύτερη κουβέντα. Αλλά δεν σταματάς εκεί. Στον δρόμο προς τους τέλειους κοιλιακούς, χρειάζεται και μια συνδρομή στο γυμναστήριο. Την κάνεις και αυτή.

Πηγαίνεις πρώτη μέρα και κατασκηνώνεις στο μηχάνημα των κοιλιακών. Κάνεις ένα, δύο, τρία, τέσσερα… δέκα σετ από τουλάχιστον 50 επαναλήψεις στο καθένα, με έμφαση κιόλας στους «κάτω» για να φύγει το σωσίβιο. Κάνεις και μία ώρα διάδρομο μέχρι τελικής πτώσης. Γυρνάς σπίτι ικανοποιημένος από τον εαυτό σου. Και τρως. Οι ημέρες περνούν, όμως το λίπος από την κοιλιά σου δεν λέει να φύγει. Μα γιατί; Επένδυσες τουλάχιστον 100 ευρώ σε λιποδιαλύτες και βερμούδες αδυνατίσματος. Ακολούθησες βήμα προς βήμα τις συμβουλές των «ειδικών». Έγινες φίλος/η με τα «ροκανίσματα». Παρέδωσες ψυχή και σώμα σε εκείνο το μηχάνημα κοιλιακών. Όργωσες τον διάδρομο. Όμως τίποτα.

Τι πήγε στραβά;

«Κάψτε το λίπος στη κοιλιά με μία μόνο κίνηση!»

Μύθος.
Τα κάθε λογής «θαυματουργά» σκευάσματα των φαρμακείων και τα προϊόντα τοπικού αδυνατίσματος, οποιασδήποτε μορφής, δεν προσφέρουν το παραμικρό στην μείωση του λίπους από την περιοχή της κοιλιάς. Ο λόγος; Τα μεν «λιποδιαλυτικά» σκευάσματα χρησιμοποιούν ουσίες που μπορεί να έχουν κάποια δράση σε σχέση με τον μεταβολισμό του λίπους, αλλά δεν υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι μπορούν να αλλάξουν την λιπώδη σύσταση του σώματος. Οι δε πατέντες τύπου «βερμούδα και καλσόν αδυνατίσματος» είναι εκ των πραγμάτων… καταδικασμένες από την επιστήμη, καθώς υπόσχονται τοπικό αδυνάτισμα, κάτι το οποίο είναι αδύνατο μιας και το λίπος κατανέμεται σε όλο το σώμα και δεν υπάρχει τρόπος να γίνει «στοχευμένη» απομάκρυνσή του.

Νυν υπέρ πάντων η διατροφή.

Πραγματικότητα.
Το άλφα και το ωμέγα για τους κοιλιακούς. Κανείς δεν έχει καταφέρει τρώγοντας... σαβούρα να φτιάξει κοιλιακούς. «Οι κοιλιακοί φτιάχνονται στην κουζίνα, όχι στο γυμναστήριο» και «Ο καλύτερος λιποδιαλύτης είναι το φερμουάρ», είναι δύο ρητά που θα πρέπει να έχετε πάντα στο μυαλό σας, αν θέλετε πραγματικά να δείτε αποτέλεσμα. Στην πραγματικότητα όλοι μας έχουμε κοιλιακούς μυς. Το λίπος όμως, που συσσωρεύεται ως επί το πλείστον στην περιοχή της κοιλιάς, τους υπερκαλύπτει , με αποτέλεσμα να κάνει την εμφάνισή του το γνωστό μας "σωσίβιο".

1.000 επαναλήψεις κάθε μέρα, το σωσίβιο κάνουν πέρα.

Μύθος.
Αφιερώνοντας το 90% της ημερήσιας προπόνησης στον πάγκο των κοιλιακών, αναμφίβολα θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε κοινωνικούς δεσμούς με τους… υπόλοιπους ασκούμενους που βρίσκονται δίπλα σας, όμως μην νομίζετε ότι με αυτόν τον τρόπο θα απομακρύνετε το περιττό λίπος από την περιοχή. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, «τοπικό» αδυνάτισμα δεν υφίσταται, επομένως για να φανούν οι κοιλιακοί σας θα πρέπει να χάσετε λίπος από όλο το σώμα, ακολουθώντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα προπόνησης και μια χαμηλή σε θερμίδες διατροφή. Επίσης, οι κοιλιακοί, όπως και οι υπόλοιποι μύες χρειάζονται ξεκούραση. Επομένως δεν υπάρχει λόγος να τους… σκοτώνετε κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Τρεις φορές την εβδομάδα είναι αρκετές.

Ο διάδρομος δεν είναι… μονόδρομος.

Πραγματικότητα.
Δεν υπάρχει λόγος να «λιώνετε» με τις ώρες στον διάδρομο ή το ελλειπτικό για να χάσετε το περιττό λίπος (και) από την περιοχή της κοιλιάς. Ναι μεν η μέτριας έντασης αερόβια για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να βοηθήσει στην εμφάνιση των κοιλιακών, αλλά τι γίνεται σε περίπτωση που δεν έχετε άφθονο ελεύθερο χρόνο; Εναλλακτικές (ευτυχώς) υπάρχουν. Η μία είναι η HIIT, για την οποία έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο και η οποία βάσει ερευνών «καίει» περισσότερες θερμίδες σε σχέση με την συμβατική αερόβια και η άλλη είναι τα σπριντ. Ανάλογα με το επίπεδο της φυσικής σας κατάστασης δοκιμάστε να κάνετε από τρία μέχρι έξι σπριντ τριάντα δευτερολέπτων τρεις με πέντε φορές την εβδομάδα, με τέσσερα λεπτά διάλειμμα μεταξύ τους. Και πάλι «καίτε» περισσότερο λίπος βάσει ερευνών σε σχέση με τη συμβατική αερόβια.

Τα «ροκανίσματα» είναι η καλύτερη άσκηση για κοιλιακούς.


Μύθος.
Μπορεί ορισμένες ασκήσεις κοιλιακών, όπως τα γνωστά σε όλους «ροκανίσματα» ή οι άρσεις ποδιών να είναι περισσότερο διαδεδομένες και να συνιστώνται κατά κόρον στα γυμναστήρια χάριν ευκολίας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι από μόνες τους είναι και οι πιο αποτελεσματικές. Οι κοιλιακοί (ο κοιλιακός για την ακρίβεια, μιας και είναι ένας μυς χωρίς... πάνω και κάτω) είναι μια μυϊκή ομάδα μπορεί να ενεργοποιηθεί με εκατοντάδες παραλλαγές ασκήσεων. Χρησιμοποιήστε λοιπόν προς όφελός σας τον εξοπλισμό του γυμναστηρίου (fitball, τροχαλίες, μηχανήματα) και δώστε του ποικίλα ερεθίσματα, έτσι ώστε να πετύχετε τη μεγαλύτερη δυνατή ενεργοποίησή του. Δείτε μερικά παραδείγματα τέτοιων ασκήσεων εδώ.

Τους «χτίσατε»; Τελειώσατε!

Μύθος.
Καταφέρατε επιτέλους να αποκτήσετε το πολυπόθητο six pack. Αρχικά, σας αξίζουν συγχαρητήρια για την… επίπονη προσπάθεια. Αν όμως σκέφτεστε να επαναπαυθείτε στις «δάφνες» σας ξανασκεφτείτε το. Το ότι καταφέρατε να χάσετε το περιττό λίπος από την κοιλιά, δεν σημαίνει ότι αυτό δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει… δριμύτερο. Συνεχίστε να ακολουθείτε μια προσεγμένη διατροφή, να ασκείστε εντατικά και έντονα και να είστε σίγουροι ότι θα διατηρήσετε το αποτέλεσμα στο έπακρο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v