Γλουτοί: 5 + 1 top ασκήσεις για… ανύψωση

Ψάχνετε τρόπους για να δώσετε σχήμα και να τονώσετε μυϊκά τους γλουτούς σας; Αφήστε κρέμες, φύκια και μεταξωτές κορδέλες και δοκιμάστε έξι άκρως αποτελεσματικές ασκήσεις που υπόσχονται να κάνουν το όνειρό σας πραγματικότητα.
Γλουτοί: 5 + 1 top ασκήσεις για… ανύψωση
του Νικόλα Γεωργιακώδη
 
Καλσόν, κρέμες, πατέντες τύπου telemarketing, ειδικά αθλητικά παπούτσια … Και τι δεν έχει βγάλει η βιομηχανία για να πείσει τον γυναικείο πληθυσμό ότι ένας σφριγηλός γλουτός είναι – κάτι παραπάνω από - εύκολη υπόθεση. Κορίτσια, θα σας απογοητεύσουμε αλλά ΤΙΠΟΤΑ από τα παραπάνω δεν πρόκειται να σας χαρίσει τα πόδια των ονείρων σας, επομένως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κρατήσετε τα λεφτά που θα σπαταλούσατε σε αυτά και να τα δώσετε στην ανανέωση της συνδρομής στο γυμναστήριο. Με προσεγμένη διατροφή και τις κατάλληλες ασκήσεις τα αποτελέσματα θα είναι ορατά ήδη από τις πρώτες τέσσερεις εβδομάδες.

To πρώτο σκέλος (αυτό της διατροφής) το αφήνουμε πάνω σας. Μπορείτε επίσης να δείτε και τα Σχετικά Άρθρα για μερικές γενικές πληροφορίες πάνω στο θέμα. Όσον αφορά τώρα το θέμα της άσκησης, αυτό αφήστε το… πάνω μας. Ενσωματώνοντας (και) τις παρακάτω ασκήσεις στις προπονήσεις σας, θα δώσετε μεγάλη ώθηση στους μύες των ποδιών και ιδιαίτερα στους γλουτούς, τονίζοντας το σχήμα και την μυϊκότητά τους. Για κάθε άσκηση εκτελείτε 3-4 σετ των 12-15 επαναλήψεων, ανάλογα με το επίπεδό σας.

Squat
Αναμφίβολα ο «άρχοντας» των ασκήσεων για τα πόδια. Γυμνάζουν όλους τους μύες των ποδιών, εστιάζοντας περισσότερο σε γλουτούς και τετρακέφαλους.

Εκτέλεση: Σταθείτε με τα πόδια σας ανοιχτά και τα πέλματα ελάχιστα στραμμένα προς τα έξω. Βάλτε τα χέρια σας στην μέση ή ευθεία μπροστά. Λυγίστε τα γόνατα, σαν να κάθεστε σε καρέκλα, φροντίζοντας όμως η μέση σας να παραμένει ίσια και τα γόνατα να μην ξεπερνούν τις μύτες των ποδιών. Κοιτάτε ευθεία μπροστά. Όταν τα γόνατα κάνουν γωνία 90 μοιρών περίπου, επανέλθετε αργά στην όρθια θέση και επαναλάβετε.

Για περισσότερη επιβάρυνση χρησιμοποιήστε μπάρα πίσω από το κεφάλι (ελεύθερη ή στο smith), φροντίζοντας να βάλετε πρώτα ένα μαξιλαράκι, αλλιώς πάρτε δύο αλτήρες στα χέρια σας και εκτελέστε τα καθίσματα με τους αλτήρες δίπλα από την λεκάνη σας. Για να επικεντρωθείτε περισσότερο στους προσαγωγούς, σταθείτε με τα πόδια πιο ανοιχτά και με τις μύτες τους να κοιτάζουν προς αντίθετες πλευρές (στάση πλιέ).



Προβολές
Μια ιδιαίτερα δημοφιλής παραλλαγή των squat που σας επιτρέπει να επικεντρωθείτε στο κάθε πόδι ξεχωριστά είναι οι προβολές. Γυμνάζουν ως επί το πλείστον γλουτούς, δικέφαλους μηριαίους και τετρακέφαλο και το μόνο αρνητικό είναι ότι απαιτούν άψογη τεχνική από πλευράς σας.

Εκτέλεση: Από την όρθια θέση, κάνετε ένα μεγάλο βήμα μπροστά. Λυγίζοντας το γόνατο στο μπροστινό πόδι, κατεβάζετε ολόκληρο το σώμα κατακόρυφα σφίγγοντας παράλληλα την κοιλιά σας, έτσι ώστε ο μηρός του μπροστινού ποδιού να είναι σχεδόν παράλληλος με το έδαφος και το γόνατο του πίσω ποδιού ίσα ίσα να ακουμπήσει κάτω. Επανέρχεστε στην όρθια θέση και κάνετε το ίδιο με το άλλο πόδι. Η επαναφορά στην αρχική θέση πρέπει να γίνεται όσο πιο αργά μπορείτε για να επωφεληθείτε στο μέγιστο από την άσκηση αυτή. Για να αυξήσετε την επιβάρυνση μπορείτε να κρατήσετε δύο αλτήρες στα χέρια σας ή – ακόμα πιο δύσκολο- να βάλετε μια μπάρα στον αυχένα. Οι προβολές έχουν πολλές εναλλακτικές στον τρόπο εκτέλεσής τους, επικεντρώνοντας κάθε φορά και σε διαφορετική μυϊκή ομάδα στα πόδια, αλλά θεωρούμε ότι η παραπάνω εκτέλεση είναι και η πιο αποτελεσματική συνολικά.



Γέφυρα
Αποτελεσματική άσκηση που επικεντρώνεται ιδιαίτερα στους γλουτούς και τους δικέφαλους μηριαίους. Μπορεί να γίνει είτε με το βάρος του σώματος για αρχάριους, είτε με επιπλέον κιλά τα οποία τοποθετούνται πάνω στη λεκάνη (δίσκοι), είτε με μπάρα για τους πιο προχωρημένους.

Εκτέλεση: Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα γόνατα λυγισμένα και τα χέρια στα πλευρά σας. Σηκώστε τη λεκάνη σας, σφίγγοντας τους κοιλιακούς και τους γλουτούς, και μείνετε εκεί για 1-2 δευτερόλεπτα. Κατεβάστε αργά την λεκάνη και επαναλάβετε.



Άρσεις θανάτου
Μην σας τρομάζει το όνομα. Μπορεί να μην επικεντρώνονται αποκλειστικά στους γλουτούς, αλλά γυμνάζουν αποτελεσματικά όλο το «πίσω» μέρος των ποδιών και είναι η ιδανική επιλογή για να αποκτήσουν σχήμα και μυϊκότητα τα πόδια σας.

Εκτέλεση: Κρατώντας την μπάρα ή τους αλτήρες μπροστά σας (οι παλάμες να κοιτάνε προς τα εσάς), σταθείτε με την πλάτη στην ευθεία και τα πόδια ελαφρώς απομακρυσμένα. Διπλώστε το σώμα σας στους γοφούς, σπρώχνοντάς τους προς τα πίσω καθώς θα χαμηλώνετε το πάνω μέρος του σώματός σας παράλληλα με το πάτωμα. Λυγίστε τα πόδια σας και διατηρήστε την πλάτη και την σπονδυλική σας στήλη σε μία φυσική ευθεία στάση καθώς θα την χαμηλώνετε. Χαμηλώστε την μπάρα με τα βάρη τόσο ώστε να κατέβει ελάχιστα κάτω από τα γόνατα και αργά επιστρέψτε στην αρχική σας θέση ανοίγοντας τους ώμους και τεντώνοντας τα πόδια. Εκπνέετε στο τέλος της κίνησης. Αν κρατήσετε τα πόδια μονίμως λυγισμένα χωρίς να τα τεντώσετε, κάνετε ένα πολύ καλό stretching στους δικέφαλους μηριαίους.



Ανάποδες Εκτάσεις Μηριαίων
Σίγουρα γνωρίζετε τον πάγκο για τους ραχιαίους. Αυτό που πιθανώς να μην γνωρίζετε είναι ότι στον συγκεκριμένο πάγκο μπορείτε να κάνετε μια άσκηση που θα «κάψει» τους γλουτούς σας, αφού επικεντρώνεται κατά μεγάλο ποσοστό σε αυτούς.

Εκτέλεση: Ξαπλώστε ανάποδα στον οριζόντιο πάγκο για ραχιαίους και κρατήστε τις λαβές για τα πόδια με τα χέρια σας για να σταθεροποιήσετε τον κορμό σας στο μαξιλάρι. Οι γοφοί και τα πόδια σας θα πρέπει να «κρέμονται» στον αέρα σε γωνία 90 μοιρών με τον κορμό. Σφίγγοντας τους γλουτούς, σηκώστε τα πόδια μέχρι να έρθουν παράλληλα με το έδαφος. Μείνετε εκεί για 1-2 δευτερόλεπτα και κατεβάστε τα αργά. Επαναλάβετε. Για μεγαλύτερη δυσκολία δοκιμάστε κατά την ανύψωση των ποδιών να τα ανοίξετε σαν ψαλίδι, μετά να τα κλείσετε και να τα κατεβάσετε.



Κάμψεις μηριαίων με αλτήρα
Θυμίζει αρκετά την άσκηση στο μηχάνημα Leg Curl, και επικεντρώνεται στους γλουτούς και τους δικέφαλους μηριαίους.

Εκτέλεση: Τοποθετήστε έναν αλτήρα ανάμεσα στα πόδια σας και ξαπλώστε μπρούμυτα στον πάγκο, κρατώντας την άκρη του με τα χέρια σας για να σταθεροποιηθείτε. Σφίγγοντας γλουτό και μηριαίο ανυψώστε τα πόδια σας μέχρι τα γόνατα να κάνουν 90 μοίρες και επαναφέρετε ξανά στην οριζόντια θέση.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v