Παπούτσια που… γυμνάζουν: «Περπατημένα» ή όχι;

Γλουτός στον ουρανό, σμιλεμένες γάμπες και τετρακέφαλοι, βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και ενδυνάμωση των κοιλιακών αλλάζοντας μόνο αθλητικά παπούτσια. Ακούγονται πολύ καλά για να είναι αληθινά. Είναι;
Παπούτσια που… γυμνάζουν: «Περπατημένα» ή όχι;
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Μπορούμε να γυμνάσουμε περισσότερο συγκεκριμένες μυϊκές ομάδες απλά και μόνο με το να περπατάμε χρησιμοποιώντας συγκεκριμένα αθλητικά παπούτσια; Εταιρείες – κολοσσοί στον χώρο των αθλητικών υποδημάτων όπως η Reebok, η Sketchers και η FitFlop λένε ομόφωνα «Ναι». Αρκεί φυσικά να αγοράσουμε τα προϊόντα τους. Χμ. Λέτε να ήρθε επιτέλους η ώρα για την κάθε Ελληνίδα που σιχαίνεται το Leg Press και θεωρεί τα καθίσματα Squat και τις προβολές κινέζικο μαρτύριο, να αποκτήσει επιτέλους τον σμιλεμένο γλουτό και τις γραμμωμένες γάμπες που πάντα ονειρευόταν στο… περπατητό; Για να δούμε…

Οι «χρυσές» (περ)πατέντες

Εν αρχή ην η Reebok, η οποία πριν από δύο περίπου χρόνια λάνσαρε τα παπούτσια για περπάτημα Easy Tone. Τι το διαφορετικό έχουν αυτά τα παπούτσια σε σχέση με τα «αδερφάκια» τους; Σύμφωνα με τις ακριβοπληρωμένες διαφημιστικές καμπάνιες της εταιρείας στις οποίες έχουν συμμετάσχει κατά καιρούς ουκ ολίγες celebrities με γλουτό στο… ταβάνι (Kim Kardashian, Kendra Wilkinson, Mel B και Eva Mendez μεταξύ άλλων), τα παπούτσια είναι ειδικά σχεδιασμένα με «σόλες ισορροπίας» (balance pods) για να συμβάλλουν στην γράμμωση των ποδιών και την σύσφιξη των γλουτών, μέσω τις μικροαστάθειας κατά τον βηματισμό.


Επιπλέον, η επιστημονική ομάδα της εταιρείας υποστηρίζει ότι το περπάτημα με τα Easy Tone σε σχέση με το περπάτημα με απλά παπούτσια γυμνάζει κατά 28% περισσότερο τον μείζονα γλουτιαίο, κατά 11% τους ιγνυακούς τένοντες και κατά 11% τις γάμπες. Με λίγα λόγια, «Κορίτσιαααα! Τα Easy Tone!» -(κατά το «Κορίτσια, ο Μπάρκουλης»). Ωραία όλα αυτά, τα σημειώνουμε.

Ύστερα ήρθε η ελβετική εταιρεία Masai Group International, η οποία λάνσαρε το «κουνιστό» παπούτσι MBT, με καμπύλη σόλα η οποία υποστηρίζεται ότι μετριάζει τις επιπτώσεις τις αρθρίτιδας, καθώς και τους πόνους στην μέση.

Σειρά πήρε μετά η αμερικάνικη Skechers, η οποία με τα παπούτσια Shape – Ups υπόσχεται μεταξύ άλλων ενδυνάμωση της πλάτης, καλύτερη αιμάτωση στο σώμα, ενδυνάμωση κοιλιακών, μείωση της κυτταρίτιδας(!) και φυσικά - τι άλλο; - σύσφιξη γλουτών.

Τέλος, οι σαγιονάρες και τα σανδάλια της εταιρείας FitFlop είναι σύμφωνα με την εταιρεία κατασκευασμένα για να αυξάνουν την μυϊκή δραστηριότητα των ποδιών και των γλουτών επιτρέποντας σε αυτόν που τα φορά «να γυμνάζεται ενώ περπατά».

«Πατώντας» στις έρευνες(;)

Έρευνές ε; Δύσκολα τα πράγματα εδώ. Μέχρι σήμερα καμία από τις εταιρείες που προωθούν τα εν λόγω αθλητικά παπούτσια δεν έχει αποδείξει επιστημονικά το κατά πόσο η περαιτέρω ενεργοποίηση συγκεκριμένων μυών μπορεί να έχει σημαντικά αποτελέσματα στον μυϊκό τόνο ή την μυϊκή διαμόρφωση σε βάθος χρόνου.

Και λέμε επιστημονικά, γιατί ναι μεν η Reebok πραγματοποίησε μια έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από την ίδια εταιρεία και η οποία έδειξε ότι πέντε (!) γυναίκες που περπατούσαν στον διάδρομο φορώντας τα Easy Tone είχαν μεγαλύτερη ενεργοποίηση στους μυς των ποδιών, αλλά αφενός η έρευνα δεν δημοσιεύθηκε σε κάποια έγκυρη ακαδημαϊκή επιστημονική εφημερίδα, αφετέρου οι πέντε αυτές γυναίκες δεν θεωρούνται αντιπροσωπευτικό δείγμα του πληθυσμού.

«Το ότι δίνεται περισσότερη έμφαση σε μια συγκεκριμένη μυϊκή ομάδα κατά την βάδιση, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι και το αποτέλεσμα σε αυτή τη μυϊκή ομάδα θα είναι εμφανές. Το σώμα συνηθίζει και προσαρμόζεται με την πάροδο του χρόνου και φτάνει σε ‘πλατό’», εξηγεί ο κ. Αλέξανδρος Λαδάς, Personal Trainer με ειδικότητα στην αποκατάσταση τραυματισμών και συνεργάτης ερευνών εργοφυσιολογίας του Τ.Ε.Φ.Α.Α. Αθηνών.

«Η αλλαγή στην φυσιολογική βιομηχανική της βάδισης και η αύξηση του ασταθούς περιβάλλοντος με ‘σόλες ισορροπίας’, μπορεί επίσης να επιβαρύνει αρνητικά μύες και οστά τα οποία δεν είναι σχεδιασμένα για τέτοιες επιβαρύνσεις, οδηγώντας σε τενοντίτιδες», συμπληρώνει ο κ. Λαδάς, χωρίς όμως να καταδικάζει τις εν λόγω πατέντες.

«Δυστυχώς ή ευτυχώς στο fitness δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές. Επομένως, μέχρι να δημοσιευτούν σχετικές επιστημονικές έρευνες θα πρέπει να κυριαρχεί ο σκεπτικισμός γύρω από τέτοιες πατέντες», καταλήγει.

Walking Away

Είτε σας στεναχωρεί, είτε όχι, το περπάτημα από μόνο του, ακόμα και με «ειδικά» παπούτσια, ΔΕΝ μπορεί να σας κάνει να αποκτήσετε τον γλουτό των ονείρων σας. Σίγουρα είναι ένα πρώτο βήμα στην αντιμετώπιση της καθιστικής ζωής, αλλά – κακά τα ψέματα – αν θέλετε πραγματικά να σμιλέψετε τα πόδια σας, κρατήστε τα χρήματα που θα ξοδεύατε για να αγοράσετε τα παραπάνω παπούτσια και ξοδέψτε τα αρχικά σε μηνιαία συνδρομή γυμναστηρίου.

Μάθετε να κάνετε σωστά squat και προβολές και αφήστε την Eva Mendez να προσπαθεί να σας πείσει ότι περπατώντας με τα Easy Tone κατάφερε να σμιλέψει τα πόδια της. Να είστε σίγουρες – και αν δεν είστε σας διαβεβαιώνουμε εμείς – ότι πολύ πριν την διαλέξει η Reebok για την διαφημιστική καμπάνια της, η ίδια «καιγόταν» στα… squat με κανονικά αθλητικά παπούτσια…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v