Αερόβιο: Πάρ’τε το αλλιώς!

Η αντίστροφη κίνηση στο διάδρομο και το ελλειπτικό μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση προβλημάτων στα γόνατα αυξάνοντας παράλληλα την μυϊκή μάζα και δύναμη στους τετρακέφαλους και στους μηριαίους σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε σε συνέδριο του ACSM.
Αερόβιο: Πάρ’τε το αλλιώς!
Σίγουρα έχετε δει αρκετούς ασκούμενους στα γυμναστήρια να χρησιμοποιούν στο ελλειπτικό κινούμενοι… ανάποδα και πιο σπάνια να κάνουν το ίδιο και στον διάδρομο. Μπορεί διακριτικά να τους κοροϊδέψατε κιόλας. «Τι στο καλό κάνουν τα νούμερα;». Ε λοιπόν, πρόσφατη έρευνα η οποία παρουσιάστηκε στο 58ο ετήσιο συνέδριο του American College of Sports Medicine δείχνει ότι τα «νούμερα» πιθανώς να ξέρουν τι κάνουν…

Για την ακρίβεια, πιθανώς να πρέπει και εσείς να δείτε από την… αντίστροφη τα δύο δημοφιλή αερόβια μηχανήματα. Σύμφωνα λοιπόν, με ερευνητές από την Νότια Αφρική, οι οποίοι παρουσίασαν τις μελέτες τους στο συνέδριο του ACSM, η ανάποδη κίνηση στον διάδρομο ή το ελλειπτικό μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην αποκατάσταση από τραυματισμούς στα γόνατα, αλλά και να αυξήσει την δύναμη των μυϊκών ομάδων στα πόδια.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολούθησαν 39 ανθρώπους κατά την διάρκεια της αποκατάστασής τους, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα έκανε κανονικά διάδρομο και ελλειπτικό, ενώ η δεύτερη ανάποδα. Το πόρισμα της έρευνας έδειξε ότι η ομάδα η οποία κινούνταν ανάποδα στα μηχανήματα αύξησε την αερόβια ικανότητά της κατά 10% σε σχέση με την άλλη. Επίσης, στην ίδια ομάδα αυξήθηκε κατά πολύ η δύναμη και η μυϊκή μάζα στους τετρακέφαλους και τους μηριαίους συγκριτικά με την άλλη.

Επομένως, αν βρίσκεστε και εσείς σε παρόμοια φάση αποκατάστασης ή αν απλά θέλετε να αλλάξετε την μορφή της αερόβιας προπόνησή σας και να δυναμώσετε τους μύες των ποδιών, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον διάδρομο ή το ελλειπτικό ανάποδα. Στην Ελλάδα δεν έχουμε δει προς το παρόν τέτοιους διαδρόμους, οπότε συνιστούμε να δοκιμάσετε το ίδιο στο ελλειπτικό. Οι ειδικοί μάλιστα, λένε ότι μπορείτε να κάνετε το ίδιο και στον δρόμο, αλλά δεν το προτείνουμε για… ευνόητους λόγους.

Αν θέλετε να προμηθευτείτε ένα ελλειπτικό για αερόβια προπόνηση στο σπίτι, τότε υπάρχει πληθώρα επιλογών στο Ίντερνετ. Συγκεκριμένα το Kinissis.eu διαθέτει μεγάλη ποικιλία ελλειπτικών για κάθε χώρο και πορτοφόλι, από τις κορυφαίες εταιρείες στον χώρο η Kettler διαθέτει επίσης μεγάλη γκάμα ελλειπτικών, ενώ αν ψάχνετε κάτι ποιο οικονομικό μπορείτε να ρίξετε μια ματιά στο Bodybuilding Club.

Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v