Η γυμναστική βλάπτει σοβαρά την δίαιτα!

Αν έχετε πληρώσει πολλά «μηνιάτικα» στο γυμναστήριο και τα περιττά κιλά δεν λένε να σας εγκαταλείψουν, ίσως ήρθε η ώρα να σκεφτείτε το γιατί. Τελικά, η σωματική άσκηση μας βοηθά να χάσουμε βάρος ή… τζάμπα τρέχουμε στον διάδρομο;
Η γυμναστική βλάπτει σοβαρά την δίαιτα!
Διάδρομος, ποδήλατο, ελλειπτικό, και ένα σωρό ασκήσεις για όλα τα μέλη του σώματος έχουν ενταχθεί στο καθημερινό σας πρόγραμμα στο γυμναστήριο. Απώτερος στόχος των περισσότερων; Να χάσετε τα παραπανίσια κιλά που έχουν στρογγυλοκαθίσει στο σώμα σας. Για να τα ξεφορτωθείτε, όλοι σας συμβούλευσαν… άσκηση, άσκηση, άσκηση. Είναι ο επώδυνος αλλά ασφαλής τρόπος να κάψετε θερμίδες και να χάσετε βάρος. Σωστά;

Λάθος, σύμφωνα με τους περισσότερους ερευνητές, που με τα στοιχεία τους μετατρέπουν την συνήθειά μας να θεωρούμε το γυμναστήριο τον νούμερο ένα σύμμαχό μας στην απώλεια βάρους, σε άλλον έναν διαιτητικό μύθο.

«Σε γενικές γραμμές, όσον αφορά την απώλεια βάρους, η άσκηση είναι μάλλον άχρηστη», δήλωσε ο Eric Ravussin, εξειδικευμένος ερευνητής άσκησης και μεταβολισμού στο πανεπιστήμιο της Louisiana. Γιατί, θα ρωτήσετε. Η εξίσωση μέχρι τώρα ήταν απλή: γυμνάζεσαι, χάνεις θερμίδες, άρα χάνεις βάρος. Τι μπορεί να μπαίνει στην μέση;

Η πείνα. Ο μεγαλύτερος εχθρός της δίαιτας, σύμφωνα με τις έρευνες των τελευταίων ετών, εμφανίζεται με μεγαλύτερη ένταση όταν ασκούμαστε σωματικά. Έτσι, μπορεί να καίμε για παράδειγμα 300 θερμίδες στο γυμναστήριο, αλλά οι περισσότεροι από εμάς, το πιθανότερο είναι να τρέξουμε αμέσως μετά στο «καταφύγιο» της κουζίνας, αναπληρώνοντας τις θερμίδες που χάσαμε.

Μάλιστα, εκτός από την πείνα, ένα session στο γυμναστήριο δίνει συχνά το άλλοθι για «επιβράβευση». «Αρκετά κουραστήκαμε, μας αξίζει ένα γλυκάκι», σκέφτονται πολλοί και στην ουσία καταστρέφουν ό,τι έχτισαν με ιδρώτα.

Ο dr. Timothy Church του Πανεπιστημίου της Louisiana έκανε μια έρευνα, προσπαθώντας να αποδείξει του λόγου το αληθές. Χώρισε περίπου 500 υπέρβαρες γυναίκες σε τέσσερις ομάδες. Στις τρεις από αυτές ανατέθηκε σωματική άσκηση με personal trainer, ενώ στην τέταρτη ομάδα προτάθηκε να συνεχίσει την καθημερινότητά της όπως συνήθιζε. Σε όλες τις ομάδες ζητήθηκε να συνεχίσουν κανονικά τις διατροφικές τους συνήθειες. Το αποτέλεσμα; Η ομάδα που δεν συμμετείχε στο πρόγραμμα γυμναστικής δεν παρουσίασε ουσιαστική διαφορά στην απώλεια βάρους σε σχέση με τις άλλες ομάδες. Αντίθετα, αρκετές από τις ασκούμενες γυναίκες πήραν κάποια επιπλέον κιλά.

Ακόμη και η ψυχολογία ίσως έχει να προσφέρει τον συμβουλευτικό οβολό της περί του ζητήματος. Οι ψυχολόγοι Muraven και Baumeister έγραψαν σε σχετική μελέτη πως η αυτοσυγκράτηση του ανθρώπου είναι «από κατασκευής» αδύναμη. Όσο πιεζόμαστε, για παράδειγμα στο γυμναστήριο, τόσο πιο πολύ νιώθουμε την ανάγκη να αφεθούμε. Έτσι, η πίτσα είναι συχνότερη βραδινή λύση παρά μία ελαφριά σαλάτα.

Φυσικά, θα ήταν τρελό να υποστηρίξει κανείς ότι η σωματική άσκηση δεν ωφελεί σε τίποτα. Το καρδιαγγειακό σύστημα τονώνεται, πολλές ασθένειες προλαμβάνονται και βελτιώνεται η ευεξία του οργανισμού αλλά και η πνευματική διαύγεια. Δεν είναι όμως η πλέον αποτελεσματική λύση για την απώλεια βάρους.

Με άλλα λόγια, αν ο σκοπός σας είναι να ξεφορτωθείτε τα περιττά κιλά, ο πιο σίγουρος και γρήγορος τρόπος να κάψετε θερμίδες, είναι… να μην τις καταναλώσετε. Άλλωστε, το γυμναστήριο κρύβει και άλλη μία παγίδα: Μειώνει την γενικότερη σωματική άσκηση κατά την διάρκεια της ημέρας. Εφόσον έχετε περάσει δύο-τρεις ώρες στα όργανα, είναι πιθανό να διστάσετε να περπατήσετε μέχρι το σπίτι, να ανεβείτε τις σκάλες ή απλώς να πάτε μία βόλτα. Προτιμάτε το ταξί, το ασανσέρ, τον καναπέ. Όλα αυτά αφαιρούν από την καθημερινότητά σας την πολύτιμη άσκηση του απλού περπατήματος, το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμο για την υγεία σας.

Επομένως, προσέχετε τι τρώτε αντί να προσπαθείτε να το κάψετε με ένταση στο γυμναστήριο. Αν είστε από αυτούς που μετά την άσκηση δεν μπορούν να αντισταθούν σε ένα burger με τηγανιτές πατάτες, η μάχη με τα κιλά δεν θα είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v