Κάψιμο λίπους σε 30’

Το νέο έτος φέρνει νέους στόχους και νέα προπονητικά συστήματα. Ξεκινήστε από σήμερα την μάχη κατά των θερμίδων και τονίστε την μυϊκότητά σας με ένα τριαντάλεπτο κυκλικό πρόγραμμα.
Κάψιμο λίπους σε 30’
του Νικόλα Γεωργιακώδη

«Μη μου τους κύκλους τάραττε» είχε πει ο Αρχιμήδης, «Μην μου την… κυκλική (προπόνηση) τάρρατε» λέμε εμείς μερικούς αιώνες μετά, παραφράζοντας τα λόγια του μεγάλου μαθηματικού. Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενο video - άρθρο, η κυκλική προπόνηση αποτελεί ιδανική επιλογή στο πιεσμένο χρονικά πρόγραμμα της καθημερινότητας, μιας και σε μικρό χρονικό διάστημα (20’ με 30’ το πολύ) μπορούμε να έχουμε τα μέγιστα δυνατά οφέλη: κάψιμο λίπους, μυϊκή ενδυνάμωση και ποικιλία ασκήσεων.

Η ποικιλία αυτή στις ασκήσεις είναι και η πιο σημαντική, καθώς σύμφωνα με τον κ. Πάνο Μπαλατσινό, Personal Trainer και General Manager της Base Training, το σώμα μας έχει έναν τρόπο να «αμύνεται» κάθε φορά που συνηθίζει σε έναν συγκεκριμένο τρόπο εκγύμνασης. Η διαρκής επανάληψη, επομένως, των ίδιων μορφών προπόνησης μπορεί να έχει τα αντίστροφα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε.



Για αυτόν ακριβώς τον λόγο, το πρόγραμμα το οποίο επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε με την βοήθεια του κ. Μπαλατσινού και της web tv του In2life, ξεφεύγει από την… πεπατημένη των συνηθισμένων προπονητικών συστημάτων, ενσωματώνοντας στην τριαντάλεπτη κυκλική προπόνηση συνδυαστικές ασκήσεις με λάστιχο, αερόβια διαλείμματα σε στατικό ποδήλατο και ασκήσεις με medicine ball. Πολλές άγνωστες λέξεις; Ας βοηθήσουμε:

Λάστιχα θα βρείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα με αθλητικά είδη. Δεν κοστίζουν παραπάνω από 20 ευρώ και κυκλοφορούν συνήθως σε τρία χρώματα: πράσινο (εύκολο), κόκκινο (μέτριο), μαύρο ή μπλε (δύσκολο). Επιλέξτε το κατάλληλο ανάλογα με το επίπεδο της δύναμής σας. Δείτε μερικά εδώ.
 
• H Medicine ball είναι μια πλαστική μπάλα βάρους τριών με πέντε κιλών, η οποία χρησιμοποιείται ως επί το πλείστον για ασκήσεις κοιλιακών, χωρίς αυτό να αποκλείει την χρήση της και για την εκγύμναση άλλων μυϊκών ομάδων. Για τις γυναίκες προτείνουμε τα τρία κιλά και για τους άνδρες τα πέντε. Δείτε μερικές εδώ

• Το γνωστό σε όλους μας ποδήλατο αποτελεί ιδανικό εργαλείο για αερόβια προπόνηση στο σπίτι, αν και τις περισσότερες φορές καταλήγει να χρησιμοποιείται ως κρεμάστρα για τα σιδερωμένα ρούχα. Το κόστος του κυμαίνεται από 300 μέχρι και 800 ευρώ, ανάλογα με τις πρόσθετες λειτουργίες που προσφέρει. Συνιστούμε, αν δεν έχετε ήδη, να προμηθευτείτε κάποιο το οποίο θα μετράει συν τοις άλλοις τους καρδιακούς σας παλμούς. Δείτε ένα τέτοιο εδώ. Αν τώρα έχετε ήδη κάποιο αερόβιο μηχάνημα (διάδρομο, ελλειπτικό) μπορείτε να κάνετε τα αερόβια διαλείμματα του προγράμματος σε αυτό ή να επιλέξετε κάποια από τις αερόβιες ασκήσεις (step touch, jumping jacks) που παρουσιάσαμε στο προηγούμενο βίντεο κυκλικής προπόνησης (βλ. Σχετικά Άρθρα) και οι οποίες δεν χρειάζονται κανέναν απολύτως εξοπλισμό.

Προσοχή: Λόγω της αυξημένης έντασης της προπόνησης, κρίνεται απαραίτητο να συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας αν έχετε οποιοδήποτε καρδιαγγειακό ή μυοσκελετικό πρόβλημα. Επίσης, έχετε πάντα δίπλα σας ένα μπουκάλι νερό και μια πετσέτα και προσπαθήστε να κάνετε το συγκεκριμένο πρόγραμμα τρεις φορές την εβδομάδα για ενάμιση περίπου μήνα, έτσι ώστε να μεγιστοποιήσετε τα αποτελέσματά του στο σώμα σας. Για κάθε άσκηση εκτελείτε είκοσι επαναλήψεις.

Tip: Για επιπλέον κάψιμο λίπους, μπορείτε να συνεχίσετε το αερόβιο κομμάτι στο ποδήλατο και μετά το πέρας της προπόνησης για είκοσι με τριάντα λεπτά, ανάλογα με τις αντοχές σας. Ολοκληρώστε το πρόγραμμα κάνοντας διατάσεις σε όλο το σώμα για δέκα λεπτά περίπου. Δείτε μερικά παραδείγματα διατάσεων εδώ.
 
Καλή δύναμη και καλές καύσεις!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v