Spinning: "Σκληρές" indoor ορθοπεταλιές

Οι καρδιακοί παλμοί ανεβαίνουν, η μουσική δυναμώνει, o instructor φωνάζει, τα πετάλια παίρνουν φωτιά, το ίδιο και τα πόδια μας. Τα ομαδικά προγράμματα Indoor Cycling φέρνουν την έννοια "ποδηλασία" σε άλλο επίπεδο. Τα δοκιμάσαμε και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.
Spinning: Σκληρές indoor ορθοπεταλιές
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Η αίθουσα εκ πρώτης όψης δεν σου γεμίζει το μάτι. Δεκάδες αγωνιστικά ποδήλατα τοποθετημένα το ένα δίπλα στο άλλο, μεγάλοι καθρέφτες, ζωγραφισμένοι τοίχοι και κρεμασμένα ηχεία γύρω γύρω. Περίεργο σκηνικό. Τα πράγματα αλλάζουν όμως όταν το πρόγραμμα ξεκινάει και ανεβαίνουμε στα ποδήλατα. Τα φώτα σβήνουν, η μουσική δυναμώνει και τα πετάλια παίρνουν... φωτιά! Το indoor cycling δεν είναι ένα ακόμα ομαδικό αερόβιο προγραμματάκι της σειράς. Δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το χαλαρό ποδήλατο που συνηθίζουμε να κάνουμε για ζέσταμα. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη προπόνηση 45 λεπτών που στα προχωρημένα επίπεδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα "σκληροτράχηλα" mountain bikes. Η ένταση είναι διαρκώς αυξανόμενη, η δυσκολία το ίδιο.

Η ιδέα δημιουργήθηκε τη δεκαετία του '80 όταν η Schwinn και ο αθλητής Jonathan Goldberg ("Johnny G.") εισήγαγαν το πρόγραμμα της εσωτερικής ποδηλασίας. Οι συμμετέχοντες-ασκούμενοι καθόριζαν τους στόχους τους βασιζόμενοι στους καρδιακούς παλμούς τους, οι οποίοι μπορεί να μετρηθούν είτε με το χέρι είτε με την χρησιμοποίηση καρδιοσυχνόμετρου. Από την έναρξή του έχουν προκύψει διάφορα ανταγωνιστικά προγράμματα και ποδήλατα συμπεριλαμβανομένου του "Studio cycling" της Reebok και του "Power racing" από την Keiser. Το πρόγραμμα "spinning" αυτήν την περίοδο λειτουργεί αποκλειστικά με ποδήλατα της Star Trac, ενώ παράλληλα υπάρχει και το πρόγραμμα Schwinn Indoor Cycling, ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα που διδάσκεται με οποιοδήποτε εμπορικό σήμα ποδηλάτου.

Παρουσίαση spinning του Johnny G:






Το indoor cycling πρωτοεμφανίστηκε στην Ελλάδα την δεκαετία του 90, με την επωνυμία Official spinning από την εταιρεία Star Trac, αλλά και ως Schwinn Cycling από την εταιρία Nautilus. Διαφορετικές εμπορικές ονομασίες που ουσιαστικά περιγράφουν το ίδιο αντικείμενο. Η υποδοχή από τους πελάτες των γυμναστηρίων ήταν κάτι παραπάνω από θερμή, για να φτάσουμε τα τελευταία χρόνια να μιλάμε για ένα από τα πιο πετυχημένα ομαδικά προγράμματα. Σε αυτό έχει συμβάλλει το γεγονός ότι είναι μια μορφή άσκησης για όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου και τριβής με την σωματική άσκηση. Οποιοσδήποτε μπορεί να το ακολουθήσει χωρίς να έχει καμία προγενέστερη επαφή με την σωματική άσκηση, καθώς δημιουργούνται τάξεις με  συγκεκριμένη διαβάθμιση (αρχαρίων, μέσων και προχωρημένων)

Όπως μας λέει ο Χρήστος Αντωνίου, Spinning & Scwhinn cycling instructor στα γυμναστήρια Let's Go, Elixia, Vari Sports Club και Blue Gymn: "Είναι από τα ομαδικά μαθήματα που ο ασκούμενος μπορεί να ακολουθήσει ακόμα και χωρίς να έχει κάποιο υπόβαθρο φυσικής κατάστασης. Ακόμα και αν έχει τραυματισμό, μπορεί να δουλέψει μερικές από τις βασικές τεχνικές του μαθήματος(τις πιο ασφαλείς)" και συμπληρώνει: "Το spinning είναι από τα ελάχιστα ομαδικά μαθήματα όπου ο κίνδυνος τραυματισμού είναι μηδαμινός καθώς οι ασκήσεις που εκτελούνται στο ποδήλατο είναι συγκεκριμένες". Τι γίνεται όμως με τα αποτελέσματα;

"Το διάστημα κατά το οποίο οι ασκούμενοι βλέπουν ορατά αποτελέσματα εξαρτάται από την συχνότητα συμμετοχής στο μάθημα. Με συχνότητα άσκησης 3 φορές ανά εβδομάδα τα αποτελέσματα είναι ορατά σε 2 μήνες το πολύ."  Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα γυμνάζει πόδια, χέρια, ώμους, στήθος, κοιλιακούς και φυσικά... καρδιά, αφού αποτελεί μία από τις καλύτερες καρδιαγγειακές ασκήσεις, βελτιώνοντας την αντοχή και αυξάνοντας την αερόβια ικανότητα του οργανισμού. Όταν μάθετε σωστά την τεχνική και ακολουθείτε κατά γράμμα τις υποδείξεις του instructor, θα "καίτε" μέχρι και 500 θερμίδες ανά 40 λεπτά. Όχι και άσχημα. Αν λοιπόν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα ομαδικά προγράμματα του γυμναστηρίου σας, τότε δεν έχετε παρά να ψάξετε ποιά γυμναστήρια της περιοχής σας έχουν προγράμματα spinning και indoor cycling. Ενδεικτικά, σας προτείνουμε εμείς ορισμένα:

*Champ Gym. Μεσογείων & Φαραντάτων 4, τηλ. 210 7773620
*Let's go gym. Λ. Βουλιαγμένης 270, 210 9716779, 210 9719486, 210 95361623, 6944640082
*Holmes Place Attica. Εμπορικό Κέντρο "City Link" Βουκουρεστίου και Σταδίου 4, 210 32.59.400
*Holmes Place Marousi. Εμπορικό κέντρο "Αίθριο" Αγ. Κωνσταντίνου 40, Τηλ. 210 61.96.791-2
*Tonic Gym. Λ. Βουλιαγμένης 96 Γλυφάδα, Τel. 210 96.99.470-1
*Three Sixty studio. Πλάτωνος 7, 15234 Χαλάνδρι, ΤΗΛ. & FAX : 210 685 7770
*Vari Sports Club. Λ. Βάρης 90 & Καλαμάτας 1, Βάρη, 2108990048
* Elixia. Αγίου Δημητρίου 303, Τηλ.: 210 98 26 801
* SOMA STUDIO. Καποδιστρίου 41, Μοσχάτο 2109423949 / 6944346886
* Blue Gymn. Χαριλάου Τρικούπη 2 και Σωλομού, Μπουρνάζι
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v