Pilates: Fitness και για το νου, χωρίς... ιδρώτα

Η Pilates είναι μία από τις πιο σύγχρονες μεθόδους γυμναστικής, που συνδυάζει καλή σωματική εξάσκηση χωρίς να εξαντλεί και να καταπονεί το σώμα. Γνωρίστε τα οφέλη των ασκήσεων Pilates και μάθετε για κάποια από τα πιο εξειδικευμένα κέντρα εφαρμογής τους στην Αθήνα.
Pilates: Fitness και για το νου, χωρίς... ιδρώτα

Ποιος είπε ότι η σωματική εξάσκηση απαιτεί απαραίτητα τρέξιμο, καταπόνηση των μυών και λίτρα από αίμα, δάκρυα και ιδρώτα; Τα τελευταία 10 –περίπου- χρόνια μία καινούργια μέθοδος σωματικής εξάσκησης, εφαρμόζει αυτό που μέχρι πρόσφατα φάνταζε ακατόρθωτο: Να γυμνάζει το σώμα χωρίς να το εξαντλεί.

Πρόκειται για τη μέθοδο Pilates, έναν σύνολο ισομετρικών ασκήσεων, η επιτυχία των οποίων έγκειται στο ότι δημιουργήθηκαν –στο αρχικό τους στάδιο- ως τεχνικές αποκατάστασης των τραυματισμένων αθλητών. Η ιδέα λοιπόν είναι οι ασκήσεις αυτές να είναι ασφαλείς, ακολουθώντας ένα λογικό σύστημα εξάσκησης, με τη χρήση ενός στρώματος γυμναστικής, ή άλλων, εύχρηστων οργάνων (μπάλες, όργανα για stretching), που σκοπό έχουν δυναμώσουν το σώμα ομοιόμορφα, με έμφαση ωστόσο στον κορμό: την πλάτη, τη μέση και την κοιλιά.

Τα οφέλη των ασκήσεων Pilates είναι σημαντικά, τόσο για το σώμα όσο και για το μυαλό, αφού έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν το άγχος. Πιο συγκεκριμένα, για τις ασκήσεις αυτές απαιτείται αυτοσυγκέντρωση και σωστές αναπνοές, με αποτέλεσμα το σώμα και το μυαλό να εξισορροπούνται, και να λειτουργούν σαν ένα. Έτσι, δίνεται έμφαση στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα των κινήσεων, που είναι ομαλές και συγχρονισμένες.

Ανταποκρίνονται στους άνδρες και τις γυναίκες κάθε ηλικίας -όχι όμως σε παιδιά- που επιθυμούν να συσφίξουν το σώμα τους χωρίς να ”φουσκώσουν”. Μετά τα πρώτα μαθήματα, λοιπόν, δε θα νιώσετε τόσο έντονα το γνωστό ”πιάσιμο” στους μύες, που συνήθως μας ταλαιπωρεί μετά το γυμναστήριο, ούτε θα σας εντυπωσιάσουν τα φουσκωμένα σας ”ποντίκια”. Θα ενθουσιαστείτε όμως με την ελαστικότητα και την ευκινησία του σώματός σας.

Αυτό φυσικά δεν μειώνει τον παράγοντα πρόκληση. Οι ασκήσεις Pilates πραγματοποιούνται σε κλιμακούμενα, μικρά γκρουπ ασκούμενων, που ξεκινούν από αρχάριους και φτάνουν τους πλέον έμπειρους, που προετοιμάζονται για πιστοποίηση κατάρτισης και διδασκαλίες. Οι ασκήσεις, λοιπόν, από στάδιο σε στάδιο δυσκολεύουν, και απαιτούν όλο και περισσότερη αυτοσυγκέντρωση και μυϊκή δύναμη. Θα έλεγε κανείς πως στο ανώτατο στάδιο οι Pilates, που πλέον λέγονται Power Pilates, θυμίζουν κάπως την Power Yoga.

Έχοντας χαρακτηριστεί ως το ασφαλέστερο σύστημα εξάσκησης, οι ασκήσεις Pilates είναι οι πλέον εγκεκριμένες για την περίοδο της εγκυμοσύνης. Βοηθάει τις μέλλουσες μαμάδες να συνειδητοποιήσουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα τους, να αντιμετωπίσουν τις ανασφάλειες και τους φόβους, να διατηρηθούν σε καλή φυσική κατάσταση αποφεύγοντας τα πιασίματα και τα πρηξίματα, ενώ ταυτόχρονα προετοιμάζονται για τη μεγάλη στιγμή με μαθήματα ανώδυνου τοκετού και αναπνοών.

Όσο για το αν θα χάσετε γρήγορα βάρος, αυτό είναι σχεδόν απίθανο σε κάθε μορφή γυμναστικής που δε συνοδεύεται από σωστή διατροφή. Μετά από μερικά μαθήματα όμως θα παρατηρήσετε πως το σώμα συσφίγγεται και φαίνεται λεπτότερο, ακόμα και αν στην πραγματικότητα δεν έχετε χάσει κιλά. Ο ίδιος ο δημιουργός της μεθόδου, Joseph Pilates, είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος, ”Μετά από 10 μαθήματα θα αντιληφθείτε τη διαφορά στο σώμα σας, μετά από 20 μαθήματα θα δουν και οι άλλοι τη διαφορά, μετά από 30 μαθήματα θα έχετε ένα ολοκαίνουργιο σώμα”.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι η μέθοδος αυτή έχει κατακτήσει εδώ και χρόνια σπουδαίους χορευτές και χορογράφους, όπως η Μάρθα Γκράχαμ και ο Ζορζ Μπαλανσίν, αλλά και αθλητές, και τις περισσότερες διασημότητες του Χόλυγουντ, όπως η Madonna, η Sarah Jessica Parker, ο Hugh Grant και ο Rod Stewart.

Και επειδή τα μυστικά ομορφιάς των σταρς πρέπει να μοιράζονται σε όλους, πάμε να δούμε πού μπορούμε να κάνουμε Pilates στην Αθήνα και πόσο θα μας κοστίσουν:

* Studio Fit & Flexible: Ελ. Βενιζέλου 247, Ν. Σμύρνη. Τηλ. 210 98 83 009. Διδάσκεται αποκλειστικά η μέθοδος Pilates από τον instructor Παναγιώτη Σάγκα. Τα μαθήματα παραδίδονται ατομικά ή σε γκρουπ 2 ατόμων, συνήθως 2 φορές την εβδομάδα, καθημερινά από τις 9 το πρωί έως τις 21.00 το βράδυ.

* Corpus Ray: Κηφισίας 100 και Ερυθρού Σταυρού, Μετρό Πανόρμου. Τηλ. 210 69 26 209. Εξειδικευμένο κέντρο στην εφαρμογή της μεθόδου Pilates. Τα προγράμματα εκμάθησης πιστοποιούνται και ακολουθούνται από άλλα, μετεκπαιδεύτικα προγράμματα. Υπάρχουν τμήματα αρχαρίων, μεσαίου και προχωρημένου επιπέδου, ενώ κατά καιρούς παραδίδονται και σεμιναριακά μαθήματα, αλλά και διαγωνισμοί.

* Εβίτα Ηλιοπούλου: Ναρσή 2-4, Αθήνα. Τηλ. 210 36 45 582. Μία από τις σημαντικότερες δασκάλες της μεθόδου, κινησιολόγος, χορογράφος, gyrotonic trainer, master trainer. Σε συνεργασία με τo ευρωπαϊκό Pilates Foundation διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια και παραδίδει μαθήματα στο χώρο της.

* Rebalance Studio Pilates: Γαληνού 7, Βούλα. Τηλ. 210 89 90 454. Το studio είναι πλήρως εξοπλισμένο με όλα τα μηχανήματα που αφορούν την μέθοδο όπως τα reformer, cadillac, wunda chair, mat , balls , power circles κλπ. Τα μαθήματα γίνονται ατομικά ή σε γκρουπ 2 ή 3 ατόμων, καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ και κάποιες ώρες το Σάββατο.

* Bodycentric Pilates Method: Ήλιδος 23, Αμπελόκηποι. Τηλ. 210 74 73 754. Σε ένα άνετο, ευχάριστο χώρο παραδίδονται ατομικά, ομαδικά (τριών ατόμων) και ματ (8 με 10 ατόμων) προγράμματα, καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι τις 21.00 το βράδυ και Σάββατο, τα οποία κλείνονται με ραντεβού.

* Art Action: Πατησίων 154, έναντι Hondos Center, Αθήνα. Τηλ. 210 86 16 400. Και Ιουστινιανού 6, όπισθεν Δημαρχείου, Θεσσαλονίκη. Τηλ. 2310 272 968. Με εμπειρία 14 χρόνων, το κέντρο είναι ένα από τα καλύτερα στις εφαρμογές της μεθόδου Pilates και εξειδικεύεται σε προγράμματα εγκυμοσύνης και τρίτης ηλικίας.

* Holmes Place: Εμπορικό Κέντρο ”City Link”, Βουκουρεστίου και Σταδίου 4, Αθήνα. Τηλ. 210 32 59 400. Και Εμπορικό κέντρο ”Αίθριο”, Αγ. Κωνσταντίνου 40, Μαρούσι. Τηλ. 210 61 96 791-2. Στο εξαιρετικό αυτό κέντρο εκγύμνασης παραδίδονται και μαθήματα Pilates από έμπειρους εκπαιδευτές.

Το κόστος των μαθημάτων διαφέρει από κέντρο σε κέντρο και ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων του γκρουπ, ή των μαθημάτων που θα παρακολουθήσει κανείς. Σε γενικές γραμμές, όμως, υπολογίστε πως η μία ώρα ατομικής εξάσκησης θα σας κοστίσει από 25 μέχρι 35 ευρώ, ενώ συμφέρει να ακολουθήσετε κάποιο πρόγραμμα 10, 20 ή 30 μαθημάτων που θα σας κοστίσει γύρω στα 250, 450 ή 600 ευρώ αντίστοιχα.

Έλενα Μπούλια

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v