Μυστικά για το τέλειο μαύρισμα

Ονειρεύεστε εξωτικό μαύρισμα, αλλά γυρνάτε κάθε φορά στη δουλειά ελαφρώς πιο… ροζουλί απ’ ό,τι φύγατε; Κάτι κάνετε λάθος.
Μυστικά για το τέλειο μαύρισμα
Υπάρχει τρόπος να μαυρίσετε, χωρίς να διακινδυνεύσετε εγκαύματα, καρκίνους του δέρματος και λοιπές παρενέργειες του ήλιου; Υπάρχει. Απλώς χρειάζεται χρόνο, και προσοχή, και σωστή διατροφή.

Ποτέ στον ήλιο χωρίς αντηλιακό

Όχι, το έγκαυμά σας δεν θα μετατραπεί σε μαύρισμα όταν περάσουν οι μέρες. Και όχι, ο μεγάλος δείκτης προστασίας του αντηλιακού σας δεν θα εμποδίσει τον οργανισμό σας να παράγει μελανίνη. Αυτοί είναι μύθοι που πιστεύαμε στην έκτη δημοτικού. Το αντηλιακό μας προστατεύει από εγκαύματα, φωτογήρανση και καρκίνο του δέρματος. Η παραγωγή μελανίνης είναι μια εντελώς διαφορετική διαδικασία, που συμβαίνει «από μέσα» και δεν έχει να κάνει με το πόσες υπεριώδεις ακτίνες στρογγυλοκάθονται στο δέρμα μας, καίγοντάς το.

Αντηλιακό λοιπόν, ακόμα και όταν κάθεστε στη σκιά –ναι, και στη σκιά μαυρίζεις, και επίσης και στη σκιά καίγεσαι– με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 20, και μακριά από τον ήλιο τις ώρες αιχμής, από τις 11.00 ως τις 17.00. Αν πρέπει οπωσδήποτε να πάτε για μπάνιο εκείνες τις ώρες, απλώστε την πετσέτα σας κάτω από τη σκιά ενός δέντρου, ή έστω νοικιάστε ομπρέλα, και μείνετε λιγότερη ώρα μέσα στο νερό και περισσότερη έξω, στη σκιά. Και πάντα αντηλιακό, ε;

Είσαι ό,τι τρως

Ναι, υπάρχουν όντως τροφές που βοηθούν την παραγωγή μελανίνης, και μας κάνουν να μαυρίζουμε γρηγορότερα και καλύτερα. Αυτές, σύμφωνα με το Iatronet.gr, είναι τα καροτενοειδή, ουσίες που υπάρχουν κατά βάση σε λαχανικά και φρούτα, όπως η β-καροτίνη στο καρότο και στα βερίκοκα, η λυκοπίνη στο καρπούζι και στη ντομάτα, η λουτεΐνη στο μπρόκολο και στο σπανάκι.

Αργά και βασανιστικά

Και έφτασε η ώρα να πούμε και τη μεγάλη, δύσκολη αλήθεια: Κανείς ποτέ δε μαύρισε επειδή πέρασε τρεις μέρες στο Λαγονήσι. Το σωστό το μαύρισμα θέλει χρόνο, και σταδιακή έκθεση στον ήλιο –γιατί είπαμε, σε αντίθετη περίπτωση απλώς θα καείτε– οπότε αν η μοίρα σας στέρησε μέρες άδειας ή λεφτά ή και τα δύο, ευκαιρία να αγαπήσετε το λευκό σας δέρμα. Υπάρχουν λαοί που το θεωρούν μέγιστο πρότυπο ομορφιάς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v