Πώς θα αντιμετωπίσετε το ηλιακό έγκαυμα

Το παρακάνετε στην ηλιοθεραπεία και το δέρμα σας έγινε σχεδόν… φλαμπέ; Δείτε πώς θα ανακουφιστείτε.
Πώς θα αντιμετωπίσετε το ηλιακό έγκαυμα

Οι δερματολόγοι συνιστούν αντηλιακή προστασία άνω των 30 SPF και μάξιμουμ 10-15’ ηλιοθεραπείας.

Ε και; Εσείς και φέτος κάνατε τον ήλιο φίλο σας ελέω τροπικού μαυρίσματος, καθίσατε με τις ώρες παρέα με ένα αντηλιακό λάδι με ελάχιστη προστασία και το αποτέλεσμα;

Το δέρμα σας θυμίζει σε χρώμα φρέσκο αστακό, χωρίς όμως την νοστιμάδα που αυτό συνεπάγεται. Αντιθέτως, πονάτε και… φλέγεστε συθέμελα. Ναι, το ηλιακό έγκαυμα σας χτύπησε την πόρτα και εσείς πρέπει κάτι να κάνετε γι’ αυτό.

Πώς θα ανακουφιστείτε;

* Βάλτε άμεσα δροσερά επιθέματα (π.χ. μια γάζα με νερό ή μια πετσέτα με νερό), ή ειδικές καταπραϋντικές κρέμες από αλόη ή υαλουρονικό οξύ.

* Αν το φαρμακείο δεν είναι στις επιλογές σας, το αγνό γιαουρτάκι, θα κάνει εξίσου καλή δουλειά. Ό,τι μείνει, το καταναλώνετε με φρέσκα φρούτα για ένα σούπερ θρεπτικό επιδόρπιο.

* Κάντε συχνά ντους, με χλιαρό προς κρύο νερό.

* Πιείτε μπόλικο νερό για να προλάβετε την αφυδάτωση και να δώσετε στο σώμα σας τα απαραίτητα υγρά για να αντιμετωπίσει το έγκαυμα αποτελεσματικά.

* Καθώς το έγκαυμα θα περνά, το ξεφλούδισμα είναι αναπόφευκτο. Χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα για να γλιτώσετε από την φαγούρα.

* Μείνετε σε δροσερό και σκιερό μέρος. Το δις εξαμαρτείν…

* Αποφύγετε να φοράτε στενά ρούχα από συνθετικά υφάσματα, τα οποία επιδεινώνουν τον πόνο εξαιτίας της τριβής. Τα βαμβακερά, άνετα ρούχα είναι φίλοι σας.

* Μείνετε μακριά από τον ήλιο μέχρι να συνέλθει εντελώς το δέρμα σας, ακόμα και για αρκετές ημέρες μετά.

* Αν τα σημάδια από το ηλιακό έγκαυμα δεν έχουν φύγει μετά από 2-3 μέρες, μπορείτε να βάλετε κάποια αναπλαστική κρέμα, που βοηθάει να αναγεννηθεί το δέρμα όπου έχει καεί.

* Αν το έγκαυμα φαίνεται σοβαρό, πονάει πολύ και δε δείχνει να υποχωρεί μετά από δύο ή το πολύ τρεις μέρες, επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Ν. Γ. 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v