Τα λάθη που κάνεις και καταστρέφουν το δέρμα σου

Δεν είναι μόνο η σωστή διατροφή και ο καλός ύπνος. Οι περισσότεροι άνθρωποι καταστρέφουμε το δέρμα μας με απλά καθημερινά λάθη που διορθώνονται πανεύκολα.
Τα λάθη που κάνεις και καταστρέφουν το δέρμα σου
Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων, το δέρμα μας δεν χρειάζεται πανάκριβες αντι-οτιδήποτε (αντιρυτιδικές, αντιγηραντικές, αντιγυαλιστικές) κρέμες. Χρειάζεται σωστή φροντίδα και την αποφυγή των παρακάτω λαθών που σχεδόν όλοι κάνουμε, και σαμποτάρουμε την φυσική του ικανότητα να επανορθώνει τις ζημιές και να λάμπει.

Δεν πλένεις το πρόσωπό σου πριν κοιμηθείς: Είναι πολύ σημαντικότερο να το κάνεις το βράδυ απ’ ό,τι το πρωί –ειδικά αν βάφεσαι, αλλά και γενικότερα, για να απομακρύνεις τους ρύπους, τη σκόνη και τα σωματίδια που μαζεύονται στο πρόσωπό σου καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Όσο πτώμα και αν είσαι πριν πέσεις στο κρεβάτι, ένα γρήγορο πέρασμα –έστω με σαπούνι και νερό– μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στην υγεία του δέρματός σου.

Το παρακάνεις με την απολέπιση: Δύο φορές την εβδομάδα είναι υπεραρκετές, περισσότερες απλώς αφαιρούν την φυσική προστατευτική ασπίδα με την οποία η φύση έχει προικίσει το δέρμα σου.

Χρησιμοποιείς προϊόντα για λάθος τύπο επιδερμίδας: Στη συντριπτική μας πλειοψηφία, οι λαοί της Μεσογείου έχουμε λιπαρό δέρμα. Ο λόγος που τα περισσότερα προϊόντα στα ράφια λένε «για ξηρότητα» είναι ότι στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι λαοί των χωρών της Βόρειας Ευρώπης, όπου φτιάχνονται αυτά τα προϊόντα, έχουν ξηρό δέρμα. Αν έχεις αμφιβολίες, κλείσε ένα ραντεβού για καθαρισμό προσώπου, ή για μακιγιάζ, και ρώτα την αισθητικό που θα τον κάνει, τι τύπο δέρματος έχεις.

Δεν φοράς αντηλιακό: Όσο κινείσαι σε εξωτερικούς χώρους και στον ουρανό υπάρχει ήλιος, χρειάζεσαι αντηλιακό. Δεν έχει «μα», «αφού» και «αλλά». Τουλάχιστον στο πρόσωπο, το αντηλιακό είναι απαραίτητο χειμώνα-καλοκαίρι.

Αγγίζεις το πρόσωπό σου: Ελάχιστοι άνθρωποι καταφέρνουν να το αποφεύγουν αυτό –σκέψου μόνο πόσες φορές τη μέρα ακουμπάς το σαγόνι στην παλάμη σου ενώ διαβάζεις κάτι στον υπολογιστή. Οπότε φρόντισε τουλάχιστον να πλένεις τα χέρια σου με ζεστό νερό πολύ συχνά.

Δεν πλένεις συχνά σεντόνια και μαξιλαροθήκες: Ειδικά οι μαξιλαροθήκες, πρέπει να αλλάζονται (και να πλένονται με ζεστό νερό) τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα –περισσότερο αν το δέρμα σου έχει τάση για ακμή.

Δεν κοιμάσαι αρκετά: Ο ύπνος κάνει καλό σε ένα σωρό πράγματα, περιλαμβανομένου και του υγιούς και λαμπερού δέρματος. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πρώτα σημάδια της αϋπνίας και της ταλαιπωρίας που προκαλείται από αυτήν εμφανίζονται κάτω από τα μάτια, όπου το δέρμα είναι πιο εύθραυστο, και στη θαμπάδα που δημιουργείται στο πρόσωπο.

Πιστεύεις ότι το λιπαρό δέρμα δεν χρειάζεται ενυδάτωση: Χρειάζεται –και μάλιστα τόση όση και το ξηρό δέρμα. Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο ότι το δέρμα είναι προγραμματισμένο να αναπληρώνει την έλλειψη ενυδάτωσης. Και πώς θα το κάνει αυτό; Παράγοντας ακόμα περισσότερη λιπαρότητα. Φαύλος κύκλος, ναι.

Τρέφεσαι μόνο με junk food: Πέρα από την σιλουέτα, κάνει ζημιά και στο δέρμα σου. Προσπάθησε να εντάξεις λίγα φρούτα και λαχανικά στην καθημερινή διατροφή σου, αυξάνοντας σταδιακά τις ποσότητες που καταναλώνεις μέσα στην ημέρα, μέχρι να τα συνηθίσεις –ή τουλάχιστον να αντικαταστήσεις μερικά από τα σουβλάκια και τα burgers της εβδομάδας με σαλατούλες.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v