Πέντε φυσικοί τρόποι για να διώξετε την ακμή

Ψάχνετε εναλλακτικές θεραπείες για την ακμή; Δε θέλετε να καταφύγετε σε φαρμακευτικές λύσεις; Πέντε φυσικοί τρόποι για να την αντιμετωπίσετε.
Πέντε φυσικοί τρόποι για να διώξετε την ακμή
 Η ακμή αποτελεί μια δερματική πάθηση που ταλαιπωρεί μεγάλη μερίδα πληθυσμού και προκαλείται από τρεις παράγοντες: την υπερπαραγωγή σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες της επιδερμίδας, τους «μπλοκαρισμένους» θύλακες της τρίχας και την αύξηση των βακτηρίων στην περιοχή.

Η αντιμετώπισή της γίνεται κατά κύριο λόγο με την εφαρμογή τοπικών φαρμακευτικών θεραπειών ή με την κατανάλωση χαπιών, όμως υπάρχουν και άλλοι, περισσότερο φυσικοί τρόποι για να την καταπολεμήσουμε.

Δείτε παρακάτω μερικούς από αυτούς.

Δοκιμάστε λάδι τεϊόδεντρού (tee trea oil)
Πρόκειται για ένα κιτρι­νω­πό αιθέ­ριο έλαιο, το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το τσάι και παράγεται από ένα αυστραλέζικο δέντρο με το όνομα Melaleuca alternifolia. Σύμφωνα με έρευνες, το έλαιο αυτό έχει αντιμυκητιακές, αντιιικές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και βοηθάει στην καταπολέμηση λοιμώξεων του δέρματος, όπως η ακμή. Η δράση του είναι πολύ ισχυρή, επομένως φροντίστε να το αραιώσετε πριν το εφαρμόσετε πάνω στις προβληματικές περιοχές για να αποφύγετε να προκαλέσετε ξηρότητα ή έγκαυμα στην περιοχή. Θα το βρείτε σε καταστήματα με βότανα και στα φαρμακεία.

Περιορίστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα
Έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2005, βρήκε πως υπάρχει σύνδεση μεταξύ εξάρσεων στην ακμή και κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων. Η μελέτη αυτή έδειξε ότι υπάρχει συσχέτιση μεταξύ των ορμονών και των βιοενεργών μορίων του γάλακτος, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε ερεθισμό του δέρματος. Το ίδιο ισχύει και για προϊόντα όπως το γιαούρτι και το παγωτό.

Μην χρησιμοποιείτε σαπούνι στο πρόσωπό σας
Τα περισσότερα σαπούνια του εμπορίου ξηραίνουν το δέρμα, και δίνουν «σήμα» στην επιδερμίδα να παράγει περισσότερη λιπαρότητα. Επίσης, το ξηρό δέρμα, όπως ακριβώς και το λιπαρό είναι περισσότερο επιρρεπές σε εξάρσεις ακμής, μιας και αφήνει πρόσφορο έδαφος στα βακτήρια να εισχωρήσουν στις μικροσκοπικές ρωγμές που προκαλούνται.

Πίνετε περισσότερο νερό
Η αύξηση της ποσότητας νερού που καταναλώνετε μέσα στην ημέρα θα βοηθήσει το σώμα σας να αποβάλλει πιο γρήγορα τις τοξίνες. Επίσης, η κατανάλωση νερού σε επαρκείς ποσότητες φαίνεται πως βοηθά στην ενυδάτωση του δέρματος και μειώνει τις εξάρσεις ακμής. Παράλληλα, η μείωση στην κατανάλωση ζαχαρούχων αναψυκτικών και χυμών με προσθήκη ζάχαρης φαίνεται επίσης να προλαμβάνει τις εξάρσεις αυτές, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να «κατηγορούν» τα αναψυκτικά για την εμφάνιση ακμης.

Χρησιμοποιήστε κουρκουμά
Το συγκεκριμένο μπαχαρικό έχει αρκετά οφέλη για την υγεία, τόσο σε εσωτερική όσο και εξωτερική χρήση. Στον τομέα της ακμής συγκεκριμένα, οι αντιμηκυτιακές και αντιβακτηριαδικές του ιδιότητες το καθιστούν αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων μορφών ακμής, όπως οι φλύκταινες. Η ανάμειξη της σκόνης από κουρκουμά με νερό και η εφαρμογή της τοπικά μπορεί να βοηθήσει στην μείωση τις φλεγμονής, αλλά και του χρόνου επούλωσης.

Επιμέλεια: Νικόλας Γεωργιακώδης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v