Πώς να φτιάξετε μόνοι σας χειροποίητα καλλυντικά

Φτιάξτε μόνοι σας αυτοσχέδια καλλυντικά με καθημερινά συστατικά που υπάρχουν στην κουζίνα σας. Αξιοποιείστε τα υλικά που δε χρειάζεστε και περιποιηθείτε τον εαυτό σας, χωρίς κόπο και χωρίς… χρήμα.

Πώς να φτιάξετε μόνοι σας χειροποίητα καλλυντικά
της Μάριελ Μπόμπα

Μερικές δεκαετίες πριν οι γυναίκες συνήθιζαν να κατασκευάζουν μόνες τους, από σπιτικά υλικά, τα καλλυντικά που χρησιμοποιούσαν για την περιποίησή τους. Τελευταία το concept «φτιάξ' το μόνος σου», για ευνόητους, οικονομικούς λόγους επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο. Έτσι πολλές γυναίκες, ακολουθώντας το παράδειγμα των γιαγιάδων τους, έχουν αρχίσει να αξιοποιούν στο έπακρο τα υλικά που υπάρχουν στο ψυγείο τους, αυτή τη φορά βέβαια, όχι για να τα μαγειρέψουν. Τα σπιτικά, χειροποίητα καλλυντικά είναι μια λύση σαφώς φθηνότερη, αλλά και πολύ πιο φυσική και αγνή. Ρωτήσαμε λοιπόν φίλες και γνωστές να μας πουν τη δική τους ευεργετική συνταγή και σας τις παρουσιάζουμε μία προς μία.

Πρόσωπο

Λευκαντική μάσκα προσώπου

Υλικά:

*1 κουταλιά πολτοποιημένες φράουλες
*1 κουταλιά γιαούρτι
*3-4 σταγόνες λεμονιού

Χρήση:

Τοποθετείτε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε με ένα σύρμα μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα. Στη συνέχεια εφαρμόζετε τη μάσκα στο πρόσωπό σας για 15 λεπτά και ξεβγάζετε με χλιαρό νερό.

Η μάσκα είναι ιδανική για κάθε τύπο δέρματος και προσδίδει άμεση λάμψη και λεύκανση στην επιδερμίδα. Μπορείτε να την εφαρμόζετε μέχρι μία φορά την εβδομάδα.

Ενυδατική μάσκα προσώπου

Υλικά:

* 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας γιαούρτι
* 1 κουταλιά της σούπας μέλι

Χρήση:
 
Αναμειγνύετε τα δύο υλικά σε ένα μπολ και τα ανακατεύετε μέχρι να γίνουν ομοιογενές μίγμα. Στη συνέχεια απλώνετε αρκετή ποσότητα σε όλο το πρόσωπό σας, αποφεύγοντας την περιοχή γύρω από τα μάτια και τα χείλη. Αφήνετε τη μάσκα να δράσει για 10 με 15 περίπου λεπτά, μέχρι να στεγνώσει, και ξεβγάζετε με δροσερό νερό.

Η μάσκα είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους δέρματος. Χαρίζει στην επιδερμίδα ενυδάτωση και λάμψη, ενώ δρα ευεργετικά και σε ηλιοκαμένο πρόσωπο. Μπορείτε να την εφαρμόζετε έως και 2 φορές την εβδομάδα.

Μάτια

Μάσκα για τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες των ματιών

Υλικά:

*2 κουταλάκια του γλυκού πολτό φρέσκου αγγουριού ή ωμής πατάτας (καθαρισμένα)
*1 κουταλάκι του γλυκού γάλα σκόνη

Χρήση:

Χτυπάτε τα υλικά στο μπλέντερ φτιάχνοντας μια λεία πάστα και τη βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά. Αν δείτε πως έχει «σφίξει» πολύ, προσθέστε μερικές σταγόνες νερό. Στη συνέχεια, κλείνετε τα μάτια σας και απλώνετε το μίγμα σε όλη την περιοχή του ματιού, ακόμη και στα βλέφαρα. Αφήνετε τη μάσκα να δράσει για 10 λεπτά και έπειτα ξεβγάζετε με δροσερό νερό.
Επαναλαμβάνετε 1-2 φορές την εβδομάδα.

Ορός για τις βλεφαρίδες

Υλικά:

*Ελαιόλαδο ή αμυγδαλέλαιο

Χρήση:

Το βράδυ, λίγο πριν κοιμηθείτε με ένα παλιό βουρτσάκι μάσκαρας εφαρμόζετε το λάδι που έχετε επιλέξει πάνω στις βλεφαρίδες σας. Το πρωί ξεπλένετε με χλιαρό νερό. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία για διάστημα περίπου τριών εβδομάδων.

Οι βλεφαρίδες σας σύντομα θα δυναμώσουν και θα δείχνουν πιο πυκνές και υγιείς.

Μαλλιά

Μάσκα με ελαιόλαδο
 
Υλικά:
 
Ελαιόλαδο. Η ποσότητα είναι ανάλογη με το μάκρος των μαλλιών σας.

Χρήση:

Βρέχετε τα δάχτυλά σας με αρκετή ποσότητα ελαιόλαδου και περνάτε τις άκρες των μαλλιών σας. Στη συνέχεια εφαρμόζετε μικρότερη ποσότητα από τη ρίζα μέχρι τις άκρες και κάνετε ελαφρύ μασάζ. Για καλύτερα αποτελέσματα τυλίξτε τα μαλλιά σας με μια ζεστή πετσέτα. Αφήνετε τη μάσκα να δράσει για μία ώρα και στη συνέχεια λούζετε τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό.

Η μάσκα προσφέρει στα μαλλιά σας λάμψη και ενυδάτωση. Ωστόσο, καλό θα ήταν να μη χρησιμοποιείται από όσους έχουν λιπαρά μαλλιά.

*Για καλύτερα αποτελέσματα μουσκέψτε την πετσέτα που θα χρησιμοποιήσετε και περάστε τη με το σίδερο, ώστε να ζεσταθεί αρκετά. Η θερμότητα της πετσέτας θα βοηθήσει στο να απορροφήσουν οι πόροι της τρίχας περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Μάσκα με αβοκάντο

Υλικά:

*2 ώριμα αβοκάντο
*3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
*1 μικρή ώριμη μπανάνα
*1 ασπράδι αυγό
 
Χρήση:

Βάζετε όλα τα υλικά σε ένα μιξεράκι και χτυπάτε μέχρι να έχετε μία παχύρευστη κρέμα. Αρχικά απλώνετε την κρέμα στις άκρες των μαλλιών σας και κάνετε ελαφρύ μασάζ. Στη συνέχεια απλώνετε ό,τι περισσεύει στα υπόλοιπα μαλλιά. Τυλίγετε τα μαλλιά σας με μια ζεστή πετσέτα και αφήνετε τη μάσκα να δράσει για 30 λεπτά. Ξεπλένετε τα μαλλιά σας με χλιαρό νερό και λούζεστε με σαμπουάν.
 
Η μάσκα χαρίζει απαλά και λαμπερά μαλλιά.

Σώμα

Scrub σώματος με καφέ και ζάχαρη

Υλικά:
 
*Μισή κούπα καφέ
*Μισή κούπα ζάχαρη
*Λίγο ελαιόλαδο

Χρήση:

Αρχικά απλώνετε στο σημείο του σώματος που θέλετε να εφαρμόσετε το scrub λίγο ελαιόλαδο. Στη συνέχεια αναμειγνύετε τον καφέ με τη ζάχαρη σε ένα μπολ και εφαρμόζετε το μείγμα με τα δάχτυλά σας πάνω στο δέρμα σας. Κάνετε απαλό μασάζ στην περιοχή με κυκλικές κινήσεις για μερικά λεπτά και ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

Το scrub καταπολεμά την κυτταρίτιδα και απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα.
 
Scrub χεριών

Υλικά:
 
*1 μπανάνα
*1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
*1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
*1 κουταλάκι του γλυκού βούτυρο
*Γάντια μιας χρήσης

Χρήση:
 
Πολτοποιείτε τη μπανάνα και στη συνέχεια ανακατεύετε όλα τα υλικά μαζί σε ένα μπολ. Απλώνετε το scrub στα χέρια σας και κάνετε μασάζ για πέντε λεπτά. Φοράτε τα γάντια και αφήνετε το scrub να δράσει για 30 λεπτά. Ξεπλένετε με χλιαρό νερό.

Το scrub ανακουφίζει και ενυδατώνει τα ξηρά και ταλαιπωρημένα χέρια.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v