Όσα θέλετε να μάθετε για την τριχόπτωση

Πού οφείλεται η τριχόπτωση; Μπορείτε να την σταματήσετε; Πόσο αποτέλεσμα έχουν τα σκευάσματα, πόσο επηρεάζει η διατροφή και τι ρόλο παίζει το άγχος; Αναζητούμε απαντήσεις για όσους… (δεν) έχουν πολλά στο κεφάλι τους.
Όσα θέλετε να μάθετε για την τριχόπτωση
Κάθε ημέρα χάνουμε… μερικά από τα μαλλιά της κεφαλής μας. Κατά μέσο όρο, μας εγκαταλείπουν περί τις εκατό τρίχες, κι αυτό θεωρείται απολύτως φυσιολογικό. Το πρόβλημα αρχίζει όταν δεν μιλάμε για εκατό, αλλά για φανερά μεγαλύτερη ποσότητα, για τριχωτό κεφαλής φανερά αραιωμένο, για «υπαναχώρηση» της γραμμής της τριχοφυΐας από το μέτωπο και για το ψυχολογικό ζήτημα που προκύπτει, καθώς αλλάζει δραστικά η εικόνα μας όπως την είχαμε συνηθίσει.

Η τριχόπτωση, είτε στους άνδρες είτε στις γυναίκες, επηρεάζει πολύ την αυτοπεποίθηση – σκεφτείτε το αυτό την επόμενη φορά που θα ετοιμάζεστε το πρωί για την δουλειά, ξοδεύοντας περισσότερη ώρα για να φτιάξετε τα μαλλιά σας παρά για να ντυθείτε. Σκεφτείτε τώρα πόσο εχθρικός μπορεί να γίνει ο καθρέφτης, όταν αντικρίζετε όλο και λιγότερα μαλλιά… επί κεφαλής του ειδώλου σας σε αυτόν. Ιδιαίτερα οι άνδρες, στους οποίους το πρόβλημα είναι συχνότερο, θα έκαναν πολλά για να τα διατηρήσουν ή να τα επαναφέρουν. Είναι όμως η εμφύτευση η μόνη λύση; Πού οφείλεται η τριχόπτωση και πώς μπορεί κανείς να την προλάβει; Αναζητούμε απαντήσεις στην… ρίζα του προβλήματος.

Πού οφείλεται η τριχόπτωση;

Όπως είπαμε, όλοι οι άνθρωποι χάνουμε λίγες τρίχες την ημέρα. Αυτό το φαινόμενο αυξάνεται ανάλογα με την ηλικία – οι αριθμοί λένε πως ένας στους δύο ανθρώπους γύρω στα 50 θα αρχίσουν να παρατηρούν «γυμνά σημεία» στο κεφάλι ή, όσον αφορά τις γυναίκες, το τριχωτό της κεφαλής να γίνεται πολύ πιο αδύνατο. Ωστόσο, την υπ’ αριθμόν ένα αιτία θα πρέπει να την αναζητήσετε στα γονίδια.

Η κληρονομικότητα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις αυτή που ευθύνεται για την τριχόπτωση. Συχνότερα την συναντάμε στους άνδρες, με την περίφημη ανδρογενή αλωπεκία, που αποτελεί γι’ αυτούς… κατάρα.

Το στρες συμπεριλαμβάνεται επίσης στους παράγοντες που οδηγούν στην απώλεια μέρους του τριχωτού της κεφαλής, περιλαμβανομένου του άγχους που προκύπτει από κάποια ασθένεια. Φυσικά, η χημειοθεραπεία στερεί επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις τα μαλλιά από όποιον υποβάλλεται σε αυτή, αλλά ζημιά μπορεί να προκληθεί και από πιο «απλές» πηγές, όπως στην περίπτωση των γυναικών το να τα δένει κανείς πολύ σφιχτά, ή σε σφιχτές κοτσίδες, να χρησιμοποιεί υπερβολικά συχνά «ψαλίδι» κατσαρώματος ή βαφές.

Προσθέστε επίσης σε όλα τα παραπάνω την κακή διατροφή, η οποία μπορεί να προκαλέσει την αποδυνάμωση της τρίχας, ενδεχομένως κάποια φαρμακευτική αγωγή που προκαλεί τριχόπτωση ως παρενέργεια, τις ασθένειες που συνδέονται με τον θυρεοειδή αδένα, ή με τον λειχήνα που προσβάλει συνήθως το τριχωτό της κεφαλής στην παιδική ηλικία.

Η στιγμή της διάγνωσης

Η τριχόπτωση μπορεί να «δρα» με διαφορετικούς ρυθμούς και τρόπους σε κάθε ξεχωριστή περίπτωση. Μπορεί, για παράδειγμα, τα μαλλιά να ελαττώνονται σιγά-σιγά με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε να μην αντιληφθείτε άμεσα το πρόβλημα, ή μπορεί να χάνονται με πιο έντονο ρυθμό. Σε κάθε περίπτωση, μόλις αντιληφθείτε το φαινόμενο, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον δερματολόγο σας, ο οποίος θα κάνει την διάγνωση – συγκεκριμένα θα δει το τριχωτό του κεφαλιού σας, θα ρωτήσει σχετικά με το πότε εμφανίστηκε το πρόβλημα και με ποια ένταση, καθώς και αν υπάρχει «ιστορικό» τριχόπτωσης στην οικογένειά σας, για να διαπιστώσει αν το ζήτημα είναι κληρονομικό. Η διάγνωση της αιτίας είναι το πιο σημαντικό στάδιο, καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί ο τρόπος της αντιμετώπισης.

Πώς να την αντιμετωπίσετε

Αν η τριχόπτωση οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες, δεν μπορείτε να κάνετε πολλά για να τους… αλλάξετε. Μπορείτε, ωστόσο, να διορθώσετε τους παράγοντες που γίνεται να αλλάξουν.

-Διατροφή: Η τριχόπτωση μπορεί να οφείλεται σε εξαντλητικές δίαιτες ή σε λάθη του διαιτολογίου μας, κυρίως όταν έχουμε αφαιρέσει εντελώς την πρωτεΐνη και τον σίδηρο από αυτό. Σημαντικά διατροφικά στοιχεία, επίσης, για τα μαλλιά μας είναι οι βιταμίνες Α, Β6 και Β12, ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο. Όλα τα παραπάνω θα τα βρείτε σε αφθονία σε τρόφιμα όπως ο σολομός, το σπανάκι, τα πουλερικά, τα αυγά, τα στρείδια, τα καρότα και τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Δείτε περισσότερες τροφές που μπορούν να δυναμώσουν τα μαλλιά σας σε παλαιότερο δημοσίευμα του In2life. Μάθετε επίσης περισσότερα για τον ρόλο του διατροφικού παράγοντα στην υγεία των μαλλιών, σε δημοσίευμα του iatronet.gr

-Άγχος: Βγάλτε το στρες από την ζωή σας, γιατί πολύ απλά ο οργανισμός σας, μεταξύ άλλων και μέσω των… τριχών, σας εκλιπαρεί να το κάνετε.

-Φαρμακευτική αγωγή: Αν λαμβάνετε κάποιο φάρμακο για οποιαδήποτε πάθηση, πιθανώς να έχει παρενέργειες που δεν φανταζόσασταν. Συμβουλευτείτε τον γιατρό ο οποίος σας συνέστησε την αγωγή, και εφόσον διαπιστωθεί η «ενοχή» της, ζητήστε του εναλλακτικές επιλογές.

Οι δραστικές λύσεις

Ακόμη και στην περίπτωση της κληρονομικής αλωπεκίας, οπότε και τα γονίδια έχουν ήδη προδιαγράψει για εσάς το μέλλον των μαλλιών σας, μπορείτε να στραφείτε σε κάποιες ενδεδειγμένες λύσεις.

Μία από αυτές είναι τα σκευάσματα που θα φροντίσουν να ενδυναμώσουν την τρίχα και να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση τα υπάρχοντα μαλλιά, ώστε να μην είναι επιρρεπή στην πτώση. Έχοντας υπόψη σας ότι αυτού του είδους τα σκευάσματα δεν συνταγογραφούνται, ζητήστε από τον δερματολόγο σας να σας συστήσει το κατάλληλο για εσάς, και συνδυάστε το με ένα δυναμωτικό σαμπουάν κατά της τριχόπτωσης ή με χάπια βιταμινών και των λοιπών στοιχείων που λείπουν από τον οργανισμό σας και πιθανώς προκαλούν τριχόπτωση – ο δερματολόγος σας και πάλι θα ξέρει αν εμπίπτετε σε αυτή την κατηγορία.

Δεδομένου, όμως, του ότι οι παραπάνω θεραπείες δεν «πιάνουν» σε όλους, και του ότι εφόσον το πρόβλημα είναι γενετικό, τα μαλλιά που χάνονται δεν μπορούν να ανακτηθούν στο σύνολό τους, υπάρχει και η ακόμη πιο δραστική λύση της χειρουργικής ή επεμβατικής προσέγγισης. Πρόκειται για την γνωστή εμφύτευση μαλλιών, κατά την οποία λαμβάνονται υγιείς θύλακες τριχών από περιοχές του κεφαλιού του ενδιαφερόμενου, που δεν έχουν πρόβλημα τριχόπτωσης, και εμφυτεύονται σε περιοχές που έχουν. Αυτή η διαδικασία κρατά συνήθως μερικές ώρες, πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, είναι ανώδυνη, και μπορεί να στοιχίσει αρκετές χιλιάδες ευρώ, ανάλογα με την περίπτωση και τον αριθμό τριχών που θα χρειαστεί να εμφυτευθούν. Μάθετε περισσότερα για την επεμβατική μέθοδο κατά της τριχόπτωσης στο Iatronet.gr. 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v