Μαύρισμα χωρίς ήλιο

Με τον ήλιο να αποτελεί κόκκινο πανί για την επιδερμίδα μας και το solarium να δημιουργεί σωρεία προβληματισμών, τη λύση δείχνουν να αποτελούν τα αυτό-μαυριστικά προϊόντα. Πόσο ασφαλή είναι πώς θα πρέπει να τοποθετούνται;
Μαύρισμα χωρίς ήλιο
της Έλενας Μπούλια

Οι γιατροί προειδοποιούν να μην καθόμαστε στον ήλιο και οι δερματολόγοι προβληματίζονται με τις επιπτώσεις που πιθανώς να έχει το solarium. Τι θα γίνει, λοιπόν; Δεν θα μαυρίσουμε φέτος;

Τα τελευταία χρόνια, αρχικά για να καλυφθούν οι ανάγκες των γυναικών στα βορειότερα μέρη της γης αλλά εκ των υστέρων και των υπολοίπων, έκαναν την εμφάνισή τους οι λεγόμενες self-tanning κρέμες και λοσιόν. Προϊόντα, δηλαδή, τα οποία βασίζουν την σύνθεσή τους στην ουσία DHA (dihydroxyacetone), ένα είδος σακχάρου που απορροφάται από τα επιφανειακά κύτταρα του δέρματος, αντιδρά με τα αμινοξέα του και το κάνει να αποκτά σοκολατένιο χρώμα. Tο μαύρισμα που προσφέρουν τα προϊόντα αυτά είναι επιφανειακό και τεχνητό, διαρκεί από μερικές ώρες έως δύο-τρεις ημέρες και, αν το προϊόν εφαρμοστεί σωστά, δεν απέχει πολύ –ως αποτέλεσμα- από το μαύρισμα του ήλιου. Αντίθετα, μάλιστα, καθώς οι «μαυριστικές» κρέμες και λοσιόν περιέχουν αιθέρια έλαια και ελαφρές χρωστικές σε χρυσαφί αποχρώσεις, το δέρμα δείχνει λαμπερό. 

Ποια είναι, όμως, η άποψη των δερματολόγων για τα προϊόντα για μαύρισμα; Μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε άφοβα; «Τα αυτό-μαυριστικά προϊόντα είναι εντελώς ακίνδυνα και αθώα ως προς το δέρμα και την υγεία» μας λέει η δερματολόγος-αφροδισιολόγος κ. Βασιλική Μουσάτου. «Αυτό που στην ουσία κάνουν είναι να οξειδώνουν τα λιπίδια της επιδερμίδας προσφέροντας τελικά σε αυτήν χρώμα και όχι μαύρισμα». Επιμένουμε, ρωτώντας την αν τα προϊόντα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν από οποιανδήποτε, ακόμα και από έγκυες, και μας λέει πως, «ενώ δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα προϊόντα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε πρόβλημα, με τις έγκυες και μόνο είμαστε πάντα κάπως επιφυλακτικοί σχετικά με τις ουσίες που εφαρμόζουν στο δέρμα τους».

Αυτό που ενδεχομένως να πρέπει να προσέξει όποιος χρησιμοποιήσει ένα αυτό-μαυριστικό προϊόν, σύμφωνα με την κ. Μουσάτου, είναι το άπλωμα, ώστε να μην δημιουργηθούν γραμμές και ραβδώσεις σε σημεία όπως τα γόνατα και οι αγκώνες. Για να αποφευχθεί αυτό, καλό θα είναι να προηγηθεί peeling απολέπισης σε όλο το σώμα. Μετά το peeling, άλλωστε, το προϊόν εισχωρεί βαθύτερα στο δέρμα, έτσι μετά από οκτώ περίπου ώρες το χρώμα έχει εμφανιστεί πλήρως. Ακόμα, «καθώς ορισμένα από τα αυτο-μαυριστικά προϊόντα μπορούν να ενεργοποιήσουν τη μελανίνη, όταν τοποθετούνται στο πρόσωπο, μπορούν να επιδεινώσουν το μέλασμα και να κάνουν πανάδες, κηλίδες, δυσχρωμίες κ.λ.π. να φαίνονται εντονότερες», λέει η γιατρός και τονίζει ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να εφαρμόζονται αντί αντηλιακού.

Χρήσιμα tips πριν την εφαρμογή ενός «αυτο-μαυριστικού» προϊόντος:
- Καλό είναι, πέρα από το peeling, πριν την τοποθέτηση ενός self-tanner να έχετε κάνει αποτρίχωση.
- Ξεκινήστε να απλώνετε το προϊόν από τις γάμπες, έπειτα το σώμα και αφήστε για το τέλος τα γόνατα, τους αγκώνες και το πάνω μέρος των πελμάτων. Στα τελευταία αυτά σημεία τοποθετήστε λιγότερη ποσότητα.
- Σκουπίστε με ένα βρεγμένο πανί τις περιοχές που συνήθως δε μαυρίζουν, π.χ. τις μασχάλες, και αμέσως μετά πλύνετε τα χέρια και τους καρπούς. Με ένα γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ είναι πιθανό το χρώμα να αφαιρεθεί καλύτερα.
- Απλώστε το προϊόν στο πάνω μέρος των χεριών με λίγο βαμβάκι.
- Περιμένετε τουλάχιστον μισή ώρα μέχρι να απορροφηθεί το προϊόν και τέσσερις με πέντε ώρες μέχρι να μειωθεί η πολύ έντονη και πιθανώς δυσάρεστη μυρωδιά που εκλύει όταν αρχικά τοποθετείται.
- Τα αυτό-μαυριστικά προϊόντα δεν προστατεύουν από τον ήλιο. Αν σκοπεύετε να κάνετε ηλιοθεραπεία τοποθετήστε κανονικά αντηλιακό, άσχετα με το αν χρησιμοποιείτε παράλληλα κάποιο self tanner.

Τα αποτελεσματικότερα προϊόντα μαυρίσματος της διεθνούς αγοράς (*)
(*) σύμφωνα με τα forums των απανταχού beauty bloggers.

Adaptasun Body Milk 
Προϊόν της γαλλικής εταιρίας Institut Esthederm, το οποίο λειτουργεί τόσο προστατευτικά όσο και «μαυριστικά». Δεν το επιλέγει κανείς σύμφωνα με τον συνηθισμένο SPF -βαθμό προστασίας- αλλά σύμφωνα με τον τύπο δέρματος που έχει αλλά και τον «τύπο» του ήλιου από τον οποίον θέλει να προστατευτεί (π.χ. Normal/Strong Sun για τον ήλιο της Ευρώπης και Extreme Sun για τον ήλιο στα τροπικά κλίματα). Η εταιρία προτείνει να ξεκινήσει κανείς να το χρησιμοποιεί δύο με τρεις μέρες πριν βγει στον ήλιο, καθώς αυτό έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί την μελανίνη του δέρματος, με αποτέλεσμα το μαύρισμα τελικά να διαρκεί περισσότερο. Παράλληλα με την προστασία από τις UVA και UVB που προσφέρει, λοιπόν, υπόσχεται να χαρίσει υπέροχο μαύρισμα, ακόμα κι αν κάθεστε στην σκιά.
Στην Ελλάδα θα το βρείτε μόνο online από εδώ.
Τιμή: 47,50 ευρώ - έξοδα μεταφοράς: 7,25 ευρώ. 

Guerlain Terracottta Sunless Tinted Self-Tanning Gel
Πρόκειται για μία λοσιόν, εμπλουτισμένη με αιθέρια έλαια, η οποία εφαρμόζεται εύκολα, δίνοντας εντελώς φυσική απόχρωση στο δέρμα, χωρίς να αφήνει γραμμές και κηλίδες. Τοποθετείται μία φορά την εβδομάδα πάνω σε στεγνό δέρμα και, πέρα από τα πρώτα λεπτά, όταν η διυδροοξυασετόνη δρα με τα αμινοξέα του δέρματος, είναι εντελώς άοσμη. Το μεγάλο πλεονέκτημα αυτής της λοσιόν είναι ότι μπορεί να τοποθετηθεί και στο πρόσωπο, ενώ διατίθεται σε δύο εκδόσεις –για έντονο και λιγότερο έντονο μαύρισμα.
Θα την βρείτε στα καταστήματα καλλυντικών.
Τιμή: 40,50 ευρώ. 

Scott Barnes Body Bling Original Body Lotion
Αυτή η ενυδατική κρέμα σώματος, με την προσθήκη χρώματος, δίνει στο δέρμα υπέροχη μπρονζέ λάμψη που σχεδόν κάνει το δέρμα να γυαλίζει. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι ότι την τοποθετείτε, π.χ. πριν βγείτε το βράδυ, και επιστρέφοντας σπίτι κάνετε μπάνιο και αυτή εξαφανίζεται. Έτσι αποφεύγετε να γυαλίζετε και την επόμενη μέρα στο γραφείο. Πρόκειται, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει, για το αγαπημένο προϊόν της Jeniffer Lopez, το οποίο δεν αποχωρίζεται ποτέ το καλοκαίρι, καθώς το έχει δημιουργήσει ο φίλος της make-up artist Scott Barnes.
Στην Ελλάδα θα το βρείτε μόνο online από εδώ.
Τιμή: 30,80 ευρώ – έξοδα μεταφοράς: 82,60 ευρώ. 

Lancome Flash Bronzer Tinted Self-Tanning Body Gel
Το προϊόν αυτό της Lancome υπόσχεται να προσφέρει άμεσο αποτέλεσμα μετά την τοποθέτησή του. Είναι εμπλουτισμένο με εκχυλίσματα καραμέλας και προσφέρει στο δέρμα υπέροχο μπρονζέ χρώμα, κάνοντάς το να δείχνει φυσικά μαυρισμένο. Η μελανίνη του δέρματος ενεργοποιείται μέσα σε λίγα μόνο λεπτά και το «μαύρισμα» διαρκεί έως πέντε ημέρες. Η κρέμα, αφού τοποθετηθεί, στεγνώνει μέσα σε 4 λεπτά και έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος να βάψει τα ρούχα. Παράλληλα, προσφέρει βαθιά ενυδάτωση και χάρη στην Βιταμίνη Ε που περιέχει δημιουργεί αντιοξειδωτική προστασία, εμποδίζοντας τα σημάδια της γήρανσης. Για καλύτερα αποτελέσματα τοποθετήστε την αφού πρώτα έχετε κάνει απολέπιση στο σώμα και επαναλάβετε την τοποθέτηση δύο με τρεις φορές την εβδομάδα.
Θα την βρείτε σε όλα τα καταστήματα ομορφιάς.
Τιμή: 26,70 ευρώ.

Clinique Self Tanners
Μία ολόκληρη σειρά «μαυριστικών» προϊόντων για το πρόσωπο και το σώμα έχει κυκλοφορήσει η Clinique από πέρσι, η οποία έχει λάβει εξαιρετικές κριτικές από τα forums διάφορων beauty bloggers. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζουμε το Face Bronzing Gel Tint, για το πρόσωπο, το οποίο είναι ελαφρύ σε υφή και χαρίζει αμέσως ηλιοκαμένο χρώμα στην επιδερμίδα. Μπορείτε να το φορέσετε μόνο του ή να το αναμείξετε με το foundation σας, ενώ έχει το μεγάλο πλεονέκτημα να είναι εντελώς άοσμο. Για το σώμα προτείνουμε το Body Tinted Lotion Medium – Deep, για άμεσο βαθύ μαύρισμα, το οποίο εμφανίζεται μέσα σε λίγες μόνο ώρες. Το αποτέλεσμα υπόσχεται να είναι εντελώς φυσικό και ομοιόμορφο, ενώ είναι και αυτό το προϊόν 100% άοσμο.
Θα τα βρείτε σε όλα τα καταστήματα ομορφιάς.
Τιμές: 19 ευρώ για το κάθε προϊόν.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v