Αυξητική στήθους: Όσα θέλετε να ξέρετε πριν τη "μεγάλη" απόφαση

Σκέφτεστε να κάνετε πλαστική στήθους; Είστε σίγουρες ότι γνωρίζετε τα πάντα γύρω από αυτήν; Γνωστός πλαστικός χειρούργος μας λύνει κάθε απορία σχετικά με τις μεθόδους, τα αποτελέσματα και… το κόστος μιας τέτοιας μεταμόρφωσης.
Αυξητική στήθους: Όσα θέλετε να ξέρετε πριν τη μεγάλη απόφαση
της Έλενας Μπούλια

Το στήθος, το θηλυκότερο σημείο του γυναικείου σώματος και ιερό σύμβολο για πολλούς καθώς ταυτίζεται με την σίτιση του μωρού και την συναισθηματική εδραίωση της σχέσης μητέρας-παιδιού, εύλογα διαμορφώνει σημαντικά την ψυχοσύνθεση της γυναίκας που ενδιαφέρεται πάντα για την καλαισθησία και την σεξουαλικότητά της.

Με σκοπό να εκπληρώσει την ανάγκη αυτή των γυναικών για μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και ελκυστικότερη εμφάνιση, η πλαστική χειρουργική -από την δεκαετία του ’60 μέχρι σήμερα- υπόσχεται θαύματα τόσο στην εικόνα όσο και στην βελτίωση της γυναικείας ψυχολογίας. Και είναι αλήθεια ότι, με την πρόοδο της επιστήμης και τις συνεχώς εξελισσόμενες μεθόδους στην τεχνολογία των ιατρικών ενθεμάτων, η αυξητική στήθους μπορεί να δημιουργήσει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Να προσφέρει, δηλαδή, σε κάθε γυναίκα το μπούστο που ονειρεύεται.

Σε μία εποχή που η εξωτερική εμφάνιση -ιδιαίτερα των γυναικών- απασχολεί περισσότερο από ποτέ και ενώ διανύουμε την ιδανικότερη περίοδο για τέτοιου είδους επεμβάσεις, καθώς το καλοκαίρι -άρα η συχνή έκθεση του μπούστου- απέχει ακόμα αρκετούς μήνες, είμαστε βέβαιοι ότι δεν είναι λίγες οι γυναίκες που σκέφτονται να προχωρήσουν σε βελτίωση της όψης τους στήθους τους. Είμαστε, όμως, εξίσου βέβαιοι ότι αρκετές από αυτές τις γυναίκες συνεχίζουν να έχουν σημαντικές απορίες για τη φύση της εν λόγω επέμβασης, τις μεθόδους και τα αποτελέσματά της.

Δεν είναι λίγες, δηλαδή, οι γυναίκες, που ακούμε να συζητούν το θέμα, οι οποίες φοβούνται πως το αποτέλεσμα δεν θα τις ικανοποιήσει ή πως μία τέτοια επέμβαση μπορεί να τους προκαλέσει προβλήματα υγείας –π.χ. καρκινογένεση ή επικίνδυνη επιβάρυνση των οστών. Αναζητήσαμε, λοιπόν, απαντήσεις στα παραπάνω και σε πολλά περισσότερα από επιστημονικά δημοσιεύματα αλλά και από τον Πλαστικό και Επανορθωτικό Χειρούργο Δρ. Ευάγγελο Μπελλώνια, μέλος της ISAPS International Society of Aesthetic Plastic Surgeons (Παγκόσμια Eταιρεία Αισθητικών Πλαστικών Χειρουργών), ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Αντιγήρανσης και συνεργάτη των νοσοκομείων Υγεία, Μητέρα και Ιασώ. Και αφήνουμε την τελική απόφαση σε εσάς.

Οι μέθοδοι της αυξητικής στήθους
Σύμφωνα με τον κ. Μπελλώνια, η κλασική μέθοδος αυξητικής μεγέθους των μαστών είναι η τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης, τα οποία τοποθετούνται είτε κάτω από τον μαστό -με τομή στην λεγόμενη υπομαστική γραμμή- ή μέσω τομής μέρους της θηλής. Η τεχνική, την οποία θα επιλέξει ο πλαστικός χειρούργος, εξαρτάται από το μέγεθος του ενθέματος αλλά και την ανατομία του στήθους της κάθε γυναίκας. Ενώ τα ενθέματα προηγούμενης γενιάς είχαν περιορισμένη διάρκεια ζωής, από 10 έως 20 χρόνια, με τις εταιρίες κατασκευής τους να δίνουν 2% πιθανότητα εμφάνισης προβλήματος μέσα σε 7 χρόνια, τα σύγχρονα ενθέματα υπόσχονται εγγύηση εφ’όρου ζωής.

«Και όλα αυτά που έχουμε ακούσει για στήθη με σιλικόνη που ‘σκάνε’ όταν δέχονται μεγάλες εξωτερικές πιέσεις;», ρωτάμε τον γιατρό. «Αυτά τα περιστατικά αφορούσαν ενθέματα σιλικόνης γεμισμένα με φυσιολογικό ορό, τα οποία αφενός δεν χρησιμοποιούνται πια, αφετέρου δεν προτιμήθηκαν ποτέ στην Ευρώπη. Χρησιμοποιήθηκαν παλιά στην Αμερική, αλλά έχουν πλέον καταργηθεί».

Πιο σύγχρονη είναι η μέθοδος μεταφοράς λίπους και βλαστοκυττάρων από άλλα σημεία του γυναικείου σώματος και τοποθέτησής τους στο στήθος. Αυτό μας φάνηκε ενδιαφέρον και ζητήσαμε περισσότερες πληροφορίες. Σύμφωνα με τον κύριο Μπελλώνια, λοιπόν, αν πρόκειται για μικρή αύξηση του στήθους ο χειρούργος μπορεί να αφαιρέσει λίπος και βλαστοκύτταρα -ένα κυβικό εκατοστό λίπους περιέχει περί τα 100.000 βλαστοκύτταρα- από την κοιλιά ή τους γλουτούς της ίδιας γυναίκας και με κατάλληλη επεξεργασία να τα μεταφέρει μέσω ενέσεων στο στήθος της. Δύο σε ένα, δηλαδή, αλλά μην περιμένετε μεγάλες αλλαγές με την μέθοδο αυτήν.

Τέλος, η πλέον σύγχρονη μέθοδος, η οποία πολύ πρόσφατα ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα, ονομάζεται Brava και -με απλά λόγια- συνδυάζει το «ξεχείλωμα» του μαστού και έπειτα την εισαγωγή λίπους. Σας ακούγεται επίπονο; Σίγουρα πάντως δεν είναι βολικό –παρά το ότι έχει λάβει πολύ θετικά σχόλια από πολλούς επιστήμονες. Πώς λειτουργεί; Με λίγα λόγια, η γυναίκα φορά για ένα διάστημα περίπου 10 με 14 εβδομάδων, και για τουλάχιστον 10 ώρες την ημέρα, έναν πλαστικό στηθόδεσμο με έναν ενσωματωμένο μηχανισμό, ο οποίος «τραβά» και τελικά ξεχειλώνει το δέρμα του στήθους. Κατά την διάρκεια του «ξεχειλώματος» τα κύτταρα του δέρματος πολλαπλασιάζονται και έτσι, μετά από δέκα περίπου εβδομάδες, έχει δημιουργηθεί ο απαραίτητος «χώρος» για να εισαχθεί στο στήθος το λίπος που θα το γεμίσει. Αυτή την στιγμή η συγκεκριμένη μέθοδος στην Αμερική κοστίζει περί τα 10.000 δολάρια.

Μπορούν όλες οι γυναίκες να προχωρήσουν σε αυξητική στήθους;
Σύμφωνα με τον κύριο Μπελλώνια όλες οι υγιείς γυναίκες ηλικίας από 20 ετών και πάνω μπορούν να προχωρήσουν σε αυξητική στήθους. Το όριο ηλικίας κυμαίνεται αλλά συνήθως φτάνει τα 55 έτη. Η στατιστική λέει ότι οι ηλικίες που επιλέγουν μία τέτοια επέμβαση είναι μεταξύ των 25 και 35 ετών. Ωστόσο, αν μία νέα γυναίκα που θέλει να αυξήσει το στήθος της πρόκειται σύντομα να αποκτήσει κάποιο παιδί, ο γιατρός προτείνει να προχωρήσει στην επέμβαση μετά την γέννα και τον θηλασμό.

Υπάρχει κίνδυνος για το βρέφος να θηλάζει από ένα στήθος που έχει δεχτεί αυξητική;
«Για το βρέφος δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος», λέει ο κύριος Μπελλώνιας. Υπάρχουν μάλιστα μελέτες, οι οποίες υποστηρίζουν πως δεν έχει καμία σχέση ο αδένας του θηλασμού με το ένθεμα που μπορεί να έχει προστεθεί. Ωστόσο, ενδέχεται -ειδικά αν η γυναίκα πάρει πολλά κιλά με την εγκυμοσύνη της- είτε να δυσκολευτεί η ίδια λόγω του μεγέθους του στήθους της ή να δει αργότερα κάποια παραμόρφωση σε αυτό. Ακόμα και έτσι, όμως, με μία διορθωτική επέμβαση το στήθος μπορεί να έρθει στην κανονική του μορφή. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, μάλιστα, που ανίχνευσαν την ποσότητα σιλικόνης στο αίμα και στο γάλα γυναικών με ενθέματα δεν βρήκαν καμία διαφορά σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς, ενώ η ποσότητα σιλικόνης σε γυναίκες με ενθέματα υπολογίζεται δέκα φορά μικρότερη από αυτήν που υπάρχει στο αγελαδινό γάλα ή στο γάλα σε σκόνη.

Υπάρχει κίνδυνος η αυξητική στήθους να σχετίζεται με τον καρκίνο του μαστού;
Ο κ. Μπελλώνιας είναι κατηγορηματικός. «Όχι μόνο δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος αλλά, αφού η γυναίκα υποβληθεί στους απαραίτητους προεγχειρητικός ελέγχους και σε μαστογραφία, έχει βρεθεί από έρευνες ότι το ποσοστό εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες με σιλικόνη είναι μικρότερο από αυτό σε γυναίκες χωρίς.» Μαζί του δείχνουν να συμφωνούν και άλλοι Έλληνες πλαστικοί χειρούργοι, όπως διαβάσαμε στις ιστοσελίδες τους.

Υπάρχει κίνδυνος με την αυξητική να επιβαρυνθεί η σπονδυλική στήλη της γυναίκας;
Και σε αυτήν την περίπτωση, λένε οι ειδικοί, η απάντηση προκύπτει από το μέγεθος και το βάρος των ενθεμάτων. Ο κ. Μπελλώνιας διευκρινίζει «Το βάρος των ενθεμάτων εξαρτάται φυσικά όχι μόνο από το μέγεθός τους αλλά και από τον τύπο τους. Για παράδειγμα τα ενθέματα σιλικόνης είναι λίγο πιο βαριά από τα ενθέματα φυσιολογικού ορού. Το βάρος ενός ενθέματος σιλικόνης των 400cc -μέγεθος το οποίο αποτελεί συνήθως το ανώτερο όριο που απαιτείται για μια φυσιολογική εμφάνιση- είναι 425 γραμ. ενώ του αντίστοιχου ενθέματος φυσιολογικού ορού είναι 367 γραμ.
Έτσι το συνολικό επιπλέον βάρος -των δύο ενθεμάτων- που δύσκολα θα υπερβεί τα 850 γραμ. δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία μυοσκελετικών προβλημάτων.»

Είναι επίπονη η αυξητική στήθους και πόσος χρόνος χρειάζεται για να επανέλθει η γυναίκα στην φυσιολογική της ζωή;
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αυξητική στήθους σε γενικές γραμμές δεν επιφέρει πόνο μετά το χειρουργείο. Υπάρχει, βέβαια, η πιθανότητα αν η γυναίκα έχει υποβληθεί στην μέθοδο με τομή κάτω από τον μαστικό αδένα να έχει τις πρώτες μέρες κάποιες ενοχλήσεις λόγω των ραμμάτων, αλλά αυτές αντιμετωπίζονται με παυσίπονα.

Όσο για το πότε θα επιστρέψει η γυναίκα στην φυσιολογική της ζωή, «η ασθενής μπορεί να χρειαστεί να μείνει ένα 24ωρο στο νοσοκομείο. Θα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της μετά από τρεις ή τέσσερις ημέρες –εκτός αν η εργασία της απαιτεί έντονη σωματική κόπωση, ενώ γυμναστική θα μπορεί να κάνει μετά από τέσσερις με έξι εβδομάδες», λέει ο κ. Μπελλώνιας. Βέβαια, για αρκετές ημέρες μετά το χειρουργείο το στήθος θα έχει οίδημα, το οποίο κατά 75% θα έχει φύγει μέσα στις τρεις πρώτες εβδομάδες, ενώ το υπόλοιπο 25% θα έχει εξαφανιστεί στους επόμενους τρεις μήνες.

Ποιες είναι οι ψυχολογικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει μία τέτοια επέμβαση στην γυναίκα;
Μία τόσο μεγάλη αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση της γυναίκας είναι λογικό να έχει και ψυχολογικές επιπτώσεις. Μπορεί το αποτέλεσμα να την σοκάρει ή ακόμα και να μην της αρέσει, τελικά. Ο κ. Μπελλώνιας ανατρέχει ξανά σε έρευνες που έχουν δείξει πως πρόκειται για την πλαστική με τα πιο θετικά αποτελέσματα στην γυναικεία ψυχολογία από κάθε άλλη επέμβαση. Σε κάθε περίπτωση, τονίζουν όλοι οι ειδικοί, για να μην χρειαστεί η γυναίκα να υποβληθεί εκ νέου σε χειρουργείο αφαίρεσης μαστού, είναι σημαντικό να συζητήσει πρώτα διεξοδικά με τον πλαστικό της οτιδήποτε την απασχολεί σχετικά με τα αποτελέσματα, ώστε να είναι απολύτως σίγουρη για την σημαντική αυτή μεταμόρφωση.

Όσο για το κόστος…
Αυτό εξαρτάται, φυσικά, από την μέθοδο και από τις ανάγκες της κάθε γυναίκας, αλλά -πολύ γενικά- ο κ. Μπελλώνιας απαντά πως αυτό κυμαίνεται από 3.000 έως 6.000 ευρώ.

* Το ιατρείο του Πλαστικού – Επανορθωτικού Χειρούργου Ευαγ. Χρ. Μπελλώνια βρίσκεται στην οδό Βασ. Σοφίας 129, 11521 Αθήνα, τηλ. 210 6457186 και 693 6867001, ενώ ο ίδιος δέχεται και στο ΔΘΚΑ Υγεία, τηλ 2106867000.

Δείτε στα Σχετικά Άρθρα περισσότερα δημοσιεύματα σχετικά με τις πλαστικές επεμβάσεις αλλά και με την φροντίδα που απαιτεί το γυναικείο στήθος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v