Οι φετινές (προ)τάσεις για "ριζική" ανανέωση

Για να μας μπει πραγματικά καλά η νέα χρονιά, ανανεώνουμε το κούρεμά μας, ακολουθώντας πάντα τις νεώτερες τάσεις των trendsetters και τις καλύτερες προτάσεις των σπουδαιότερων hairstylists, αναδεικνύοντας την εντυπωσιακότερη πλευρά του στιλ μας.
Οι φετινές (προ)τάσεις για ριζική ανανέωση
Τα μαλλιά μας είναι το σημαντικότερο καθημερινό αξεσουάρ μας. Και είναι σχεδόν αδιάφορα τα ρούχα που σκοπεύουμε να αγοράσουμε για τη νέα σεζόν, αν δεν έχουμε φροντίσει πρώτα την κορυφή της εμφάνισής μας. Με σύνθημα τις τάσεις που κυριάρχησαν μέσα στο 2008, τα γυναικεία και ανδρικά κουρέματα και χτενίσματα που συστήνονται για τη νέα χρονιά «παίζουν» στα άκρα. Ως προς τα γυναικεία θα δούμε πολύ κοντά, πολύ κοριτσίστικα, πολύ σέξι και πολύ στρωτά και λεία μαλλιά. Μόνο το λεγόμενο bop θα επιχειρήσει να κρατήσει τις ισορροπίες, γι’αυτό ίσως και να προτιμάται τόσο πολύ από τις πιο in-to-fashion celebrities.

Ως προς τα ανδρικά από την άλλη, παρατηρείται μία κυκλική επιστροφή στις τάσεις του 20ου αιώνα, οι οποίες έχουν μεν εκμοντερνιστεί, διατηρούν πάντως κάποια κλασικά χαρακτηριστικά. «Old style with a twist» θέλουν να το ονομάζουν οι σημαντικότεροι ξένοι κομμωτές, και εμείς δε μπορούμε παρά να (παρ)ακολουθήσουμε τις φετινές εμπνεύσεις τους. Δύο είναι οι βασικές κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα ανδρικά κουρέματα μέσα στο 2009, αυτή του σχολιαρόπαιδου και αυτή του ρόκερ, όπως πρωτοεμφανίστηκαν στη Μεγάλη Βρετανία του 19ου αιώνα. Και παρόλο που στις ανδρικές πασαρέλες κυριάρχησε το grunge look, τα μαλλιά διατήρησαν μία φίνα διαχρονική κλασικότητα, που εύκολα μπορεί να προσεγγιστεί από τον μέσο άνδρα. Πιο συγκεκριμένα:

Γυναικεία κουρέματα για το 2009

Μέσα στο 2008, τα γυναικεία κουρέματα πήγαν από το κοντό στο κοντύτερο και αυτή η τάση -με εξαίρεση το κλασικό μακρύ, αλλά πολύ μακρύ- φαίνεται πως θα συνεχιστεί και αυτή τη χρονιά. Αν έχετε ήδη μακριά μαλλιά, η πρότασή μας είναι να τα διατηρήσετε έτσι μέχρι την Άνοιξη, που θα έχει έρθει η ώρα για μια πραγματικά κοντή αλλαγή, η οποία θα σας βολέψει τέλεια μέχρι το καλοκαίρι αλλά και το φθινόπωρο. Πάμε τώρα να δούμε τις τάσεις αναλυτικά:

* Το κοντό μπομπέ (bop): Με πολύ απλά λόγια, το κοντό μπομπέ αποτελεί ένα αρκετά ακραίο κούρεμα. Όντας πολύ κοντό, ακόμα και μπροστά με τις κοντές αλλά πλούσιες αφέλειες, αποτελεί οπωσδήποτε ένα κούρεμα που θα επιλέξουν οι πολύ τολμηρές και με μεγάλη αυτοπεποίθηση γυναίκες, όπως η Agyness Deyn (φωτο) που το συνδυάζει τέλεια με το κατάξανθο, σχεδόν οξυζεναρισμένο χρώμα της –το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι το απόλυτο trend στο χρώμα.



* Το κοντό του ξωτικού (pixie crop): Το αέρινο κοντό, που θυμίζει κάτι από ξωτικό, ξεκίνησε σαν τάση μέσα στο 2008, περισσότερο σαν συνέχεια του μπομπέ, και υιοθετήθηκε από πολλές celebrities. Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα τολμηρό και ευδιάκριτο κούρεμα, λιγότερο βέβαια από το μπομπέ, το οποίο προσδίδει θηλυκότητα, νεανικότητα αλλά και μια πιο funky διάθεση, όταν γίνει σωστά. Και για να γίνει σωστά, πρέπει να δώσετε προσοχή στο styling. Όπως σωστά αναφέρει η Katie Holmes που το προτίμησε, χωρίς styling με το κατάλληλο προϊόν το κούρεμα αυτό μπορεί να μετατραπεί σε ένα εντελώς βαρετό, ίσως και «γεροντίστικο» look.

* Το μπομπέ (bop): Αν τόσο το κοντό μπομπέ όσο και το κοντό του ξωτικού είναι κάπως extreme για εσάς, ή αν πριν λίγο καιρό τα είχατε κοντά και τώρα θέλετε απλά να τα μακρύνετε με στιλ, η λύση βρίσκεται στο κλασικό μπομπέ. Μην ανησυχείτε, το κούρεμα αυτό παραμένει στη μόδα και μέσα στο 2009, αποτελώντας την χρυσή τομή για τις λιγότερο τολμηρές. Ίσως να μην είναι τόσο ξεχωριστό όσο και τα παραπάνω, αλλά συνδυασμένο με τα σωστά ρούχα και αξεσουάρ, μπορεί να σας προσδώσει το στιλ που επιθυμείτε. Τι χτένισμα ταιριάζει με αυτό το κούρεμα; Αν το μήκος του μπομπέ σας φτάνει μέχρι το πηγούνι, προσπαθήστε να του προσδώσετε μία πιο σέξι διάθεση ανακατεύοντάς το σαν να έχετε μόλις σηκωθεί από το κρεβάτι, ενώ αν φτάνει μέχρι τους ώμους, μπορείτε να δημιουργήσετε με αυτό κύματα, ώστε να θυμίζει ντίβα του 1940.

* Το μακρύ: Το μπομπέ έχει ήδη φορεθεί από τις απανταχού fashionistas και οι κοντύτερες εκδοχές του απλά δεν ταιριάζουν σε όλες. Αν λοιπόν δε μπορείτε να ενταχθείτε σε κάποια από τις παραπάνω κατηγορίες, οι κομμωτές εκλιπαρούν: Αφήστε τα μακριά. Προσέξτε όμως: Το μακρύ μαλλί, για να έχει κάποιο ενδιαφέρον απαιτεί σωστό φιλάρισμα σε στρώσεις, ώστε να σας δίνει τη δυνατότητα να «παίξετε» με αυτό και να υιοθετήσετε διαφορετικά looks αν το επιθυμήσετε κάποια στιγμή. Στις πασαρέλες του 2009 είδαμε αέρινα μακριά μαλλιά, με χωρίστρα στη μέση και πολύ λαμπερά χρώματα, αλλά είδαμε και ολόισια, απαλά σαν μετάξι μαλλιά, που μοιάζουν πιο νεανικά. Τα βλέμματα, πάντως, έκλεψαν τα κυματιστά μακριά μαλλιά, και μάλιστα με χωρίστρα στο πλάι που, όπως είπαμε παραπάνω, θυμίζουν τις τάσεις του 1940 και φέρνουν λίγο σε γοργόνα.

Για μία πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, και εφόσον έχετε πολύ μακριά μαλλιά, το 2009 επιλέξτε το χτένισμα «μικρής Ολλανδέζας», πλέκοντας τα μαλλιά σας σε στεφάνι γύρω από το κεφάλι σας. Η Sienna Miller (φωτο) ήταν η πρώτη που τόλμησε ένα τέτοιο χτένισμα το 2007 και ακολουθήθηκε μετά από πολλές κυρίες στο κόκκινο χαλί, ενώ μέσα στο 2009 λέγεται ότι το χτένισμα αυτό θα φορεθεί σε… χαλιά όλων των αποχρώσεων, γιατί απλά αρέσει πολύ.


Ανδρικά κουρέματα για το 2009


Μπορεί μερικά χρόνια πριν το ανδρικό κούρεμα να περιοριζόταν στις λιτές ορέξεις του μπαρμπέρη, αλλά με την ανάδειξη κάποιων trendsetters celebrities, οι επιρροές ως προς τις τάσεις στα μαλλιά αυξήθηκαν και πλέον δεν είναι λίγοι οι άνδρες που όχι μόνο επιλέγουν έναν hair stylist για να επιμεληθεί την κόμη τους, αλλά αγοράζουν και συγκεκριμένα προϊόντα που υπόσχονται να χαρίσουν στα μαλλιά τους λάμψη και δύναμη. Σήμερα η άνδρες δίνουν εξίσου μεγάλη σημασία στο κούρεμα όση και στο ντύσιμό τους αλλά και στο σώμα τους, με σκοπό να δείχνουν συνολικά κομψότεροι, νεώτεροι και πιο υγιείς. Και το κυριότερο, δεν νιώθουν πια ντροπή και αμηχανία για αυτή τους την ματαιοδοξία. Τα trends για το 2009, όπως είπαμε και στην αρχή, περιορίζονται σε κοντά και κλασικά κουρέματα, με μία ροκ κατά καιρούς διάθεση που ταιριάζει περισσότερο στους νεώτερους. Ας τα δούμε αναλυτικά:

* Η αναβίωση της φράντζας: Για κάποιον ανεξήγητο λόγο, οι ανδρικές τάσεις στο κούρεμα ακολουθούν τα τελευταία χρόνια τις περσινές γυναικείες. Αυτό αποδεικνύεται από την αναβίωση της φράντζας, που πρόκειται να αποτελέσει κυρίαρχη τάση μέσα στο 2009. Αν και κατά κανόνα συστήνεται σε όσους έχουν λεπτό πρόσωπο και ίσια μαλλιά, στις πασαρέλες είδαμε φράντζες σε διάφορα μήκη και στιλ, έτσι ώστε να προσαρμόζεται και σε άλλα σχήματα προσώπου. Αν έχετε σκοπό να υιοθετήσετε αυτό το look, φροντίστε να κρατήσετε κοντά τα πλαϊνά μαλλιά (στους κροτάφους) αλλά προσπαθήστε και η φράντζα να ξεπερνά το ύψος το φρυδιού (εκτός αν θέλετε να μοιάζετε με emo). Και ενώ κάποιοι επιλέγουν να κατευθύνουν τη φράντζα με μία υποτυπώδη χωρίστρα, δεν είναι λίγοι οι στιλίστες που συστήνουν να πέφτει απλά στη μέση, χτενίζοντας το μαλλιά προς τα μπροστά. Προτιμήστε το αν τα μαλλιά σας είναι πιο σπαστά. (Οι φωτογραφίες στο Gallery είναι πιο κατατοπιστικές).

* Στρωτά προς τα πίσω: Συστήνεται περισσότερο για μεγαλύτερους άνδρες και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το προτίμησε και ο George Clooney στις τελευταίες του δημόσιες εμφανίσεις. Με την τάση αυτή που δείχνει ότι θα φορεθεί πολύ μέσα στο 2009, η επιστροφή στο κλασικό γίνεται ακόμα πιο έκδηλη. Προσδίδει στον άνδρα έναν αέρα αυτοπεποίθησης αλλά και επιτυχίας και ταιριάζει ιδανικά σε μία συνολικά επίσημη εμφάνιση. Προσοχή όμως: Προτιμήστε ένα τέτοιο κούρεμα μόνο αν έχετε ίσια μαλλιά και αφήστε τα λίγο πιο μακριά από ότι συνήθως για να μπορούν να κάτσουν προς τα πίσω με ένα προϊόν styling (δεν είναι λίγοι αυτοί που επιστρέφουν στην μπριγιαντίνη). Αντιστρόφως, αν έχετε σπαστά μαλλιά (αλλά όχι σγουρά γιατί δεν θα σταθούν ποτέ) κόψτε λίγο πιο κοντά τα μπροστινά, για να στέκονται ευκολότερα. Και φυσικά, διατηρήστε κοντά τα πλαϊνά, στους κροτάφους. Υπάρχει ακόμα το ζήτημα της χωρίστρας, την οποία κάποιοι υιοθετούν και κάποιοι όχι, αλλά αυτό έχει να κάνει περισσότερο με το τι σας πάει.

* Η κλασική χωρίστρα: Το παραδοσιακότερο από τα ανδρικά κουρέματα επανέρχεται δυναμικά, φέρνοντας μαζί του έναν αέρα από Hollywood την εποχή του Cary Grant. Οι εναλλακτικές, ωστόσο, στην χωρίστρα είναι πολλές. Θα δούμε χωρίστρες αυστηρά κολλημένες στο πλάι, αλλά και χωρίστρες στο πλάι με όγκο (φωτο). Θα δούμε όμως και χωρίστρες που οδηγούν  τα μαλλιά προς τα πίσω και χωρίστρες σε μακρύτερα μαλλιά με ουρές. Σε κάθε περίπτωση, για να πετύχει η χωρίστρα σας πρέπει να δοκιμάσετε πολλές εναλλακτικές μέχρι να βρείτε αυτήν που σας πάει. Και ενώ είναι πολλοί αυτοί που υποστηρίζουν πως η πλευρά του κεφαλιού που θα επιλέξετε να κάνετε την χωρίστρα σας αποκαλύπτει πολλά για την προσωπικότητά σας, στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού το κατά πόσο ένα τέτοιο κούρεμα θα δείχνει σέξι έχει να κάνει αποκλειστικά με την συνοχή των μαλλιών και της δομής του προσώπου σας.

Για τους πιο τολμηρούς και «μοδάτους» από εσάς που δεν θα διστάζατε να κάνετε μία εντυπωσιακή αλλαγή ακόμα και βάφοντας τα μαλλιά σας, ο celebrity hair stylist Ben Cooke έχει να προτείνει ένα και μόνο πράγμα: Απόλυτο ξανθό. Το χρώμα αυτό συστήνεται μόνο σε αυστηρά κουρέματα, καλά χτενισμένα και καθόλου ανέμελα. Αλλά επειδή στην Ελλάδα είναι λίγοι οι άνδρες που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ένα τέτοιο χρώμα, λόγω του ότι είμαστε φύσει μεσογειακός και πιο «σταρένιος» λαός, καλύτερα να μην το ρισκάρετε και να διατηρήσετε το -έτσι κι αλλιώς κλασικό και σύμφωνο με την τάση- φυσικό χρώμα των μαλλιών σας.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v