Μασάζ προσώπου: Δείξτε υγιείς και όμορφοι

Ρυτίδες, μαύροι κύκλοι, πρήξιμο, θαμπάδα του δέρματος είναι μερικά μόνο από τα συμπτώματα που μπορεί να θεραπεύσει το μασάζ προσώπου. Ανακαλύψτε την ιδιαίτερη αυτή περιποίηση της εμφάνισής σας και αποκτήστε την έξτρα αυτοπεποίθηση που χρειάζεστε (;) για τις ημέρες των γιορτών.
Μασάζ προσώπου: Δείξτε υγιείς και όμορφοι

Αν έχετε την τύχη να μην ξυρίζεστε ή να μην βάφεστε κάθε ημέρα, για ποιες περιστάσεις θα ”φυλάγατε” αυτή την φροντίδα του προσώπου σας; Προφανώς για τις ημέρες που θα εμφανιστείτε σε πολύ κόσμο ή που έχετε να παραστείτε κάπου ”επίσημα”.

Οι ημέρες των γιορτών υπόσχονται ακριβώς αυτού του τύπου τις υποχρεώσεις- άρα μάλλον θα ήταν καλύτερα να ξεχάσετε την πολυτέλεια της... αξυρισιάς ή του ”φυσικού look”. Ίσως μάλιστα να χρειαστεί να κάνετε και κάτι παραπάνω.

της Ιωάννας Καυκιά (*)

Το μασάζ του προσώπου είναι μια σειρά μεθοδικών πράξεων, βάσει διδαγμάτων της ανατομίας που έχουν σκοπό:

1. Να διαπλάσουν το πρόσωπο.

2. Να δραστηριοποιήσουν την περιφερειακή κυκλοφορία

3. Να εντατικοποιήσουν τις εναλλαγές στο ύψος του γενετικού και δερματοχρωϊκού του μαλπίγγη (μαλπιγιανή στιβάδα)

4. Να ευνοήσει την αγγειοδιαστολή και αγγειοσυστολή των αιμοφόρων αγγείων.

5. Να τονώσει το δέρμα.

6. Να προκαλέσει ξεκούραση των νεύρων και των μυών.

7. Να εξαφανιστούν τα νεκρά κύτταρα.

8. Να προλάβει και να εξαφανίσει τις ρυτίδες.

9. Να καταπολεμήσει τις ατέλειες του προσώπου, όπως κοκκινίλες, πεσμένα μάγουλα, διπλοσάγονο.

Δεδομένου ότι όλα αυτά οδηγούν στο να ηρεμήσουν τα χαρακτηριστικά και να πάρει φρεσκάδα και χρώμα το δέρμα το αποτέλεσμα είναι ευεργετικό επί του ηθικού.

Ποια είναι η χρησιμότητα του Μασάζ του Προσώπου;

Έχουμε ήδη πει ότι το μασάζ του προσώπου έχει ως σκοπό να διατηρήσει την τόνωση των μυών του προσώπου και του λαιμού, να προλάβει την εμφάνιση των αντιαισθητικών ρυτίδων και να επανορθώσει, όσο είναι δυνατόν, τις ήδη υπάρχουσες ζημιές. Γενικώς, μπορούμε να πούμε ότι το μασάζ είναι υγιεινό, προληπτικό, προφυλακτικό και διορθωτικό και όπως ισχύει και στην ιατρική έτσι και στην αισθητική, είναι προτιμότερο να προλαμβάνει κανείς παρά να διορθώνει και να θεραπεύει.

Συχνά, τις αισθητικούς επισκέπτονται πελάτες, οι οποίοι σε λίγες επισκέψεις θα ήθελαν να διορθώσουν τις ζημιές που έχει προκαλέσει ο χρόνος - αυτό βέβαια είναι ακατόρθωτο. Μπορούμε όμως να βεβαιώσουμε πως, αν κάποιος υποβληθεί σε τακτικές επισκέψεις με θεραπεία, το μασάζ προσώπου, θα επιτύχει ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Ρυτίδες

Η ρυτίδα είναι πτυχή του δέρματος, η οποία οφείλεται στην αλλοίωση του συνδετικού ιστού. Πολυάριθμες και επιφανειακές σε άτομα με δέρμα ξηρό, λιγότερες, αλλά πολύ πιο βαθιές, στα λιπαρά δέρματα. Οι ρυτίδες μπορεί να προέρχονται από 1002 αιτίες. Η πλέον συνηθισμένη αιτία είναι η πάροδος του χρόνου και της ηλικίας, της οποίας αποτελούν φυσική συνέπεια και σχηματίζονται από αϋπνία των επιφανειακών ιστών.

Υπάρχουν, εντούτοις, ρυτίδες οι οποίες αυλακώνουν το πρόσωπο από τα πρώτα χρόνια της ζωής του ανθρώπου. Είναι αυτές οι ονομαζόμενες ρυτίδες εκφράσεως.

Συνήθως αποτελούν εκδήλωση χαρακτήρα. Αναλόγως με το που βρίσκονται και ποια διεύθυνση έχουν μπορούν να δηλώσουν λύπη, χαρά, καλοσύνη, ζήλια, τις διανοητικές ικανότητες, κ.τ.λ. Μια κακή κατάσταση του οργανισμού μπορεί να οδηγήσει, επίσης, σε μυϊκή ατονία και στη χαλάρωση των επιφανειακών ιστών και τέλος, να δημιουργήσει ρυτίδες οι οποίες εντοπίζονται κυρίως στην περιοχή του μετώπου, στην πατ-τουά (πόδι της χήνας - άκρη του ματιού με πολλές ρυτίδες) και στην ρηνοχειλική αύλακα.

Όποια πάντως και αν είναι η προέλευση των ρυτίδων, οι ρυτίδες είναι μια πτύχωση του δέρματος, η οποία προκαλείται είτε από μια περαστική έκφραση του προσώπου ή άλλοτε είναι πτύχωση διαρκής, η οποία

προδίδει κάποιας οργανικής φύσεως πάθηση ή μια ορισμένη ηλικία.

Συχνά επαναλαμβανόμενη, η πτύχωση εκφράσεως στο τέλος αφήνει τα σημάδια της και επίσης μας δηλώνει ότι τα κύτταρα έχουν αρχίσει να χάνουν τη παλιά τους ζωτικότητα. Όταν αντιληφθούμε αυτό τα φαινόμενο πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, ώστε η έλλειψη της ζωτικότητας των κυττάρων να χτυπηθεί αποφασιστικά από τη πρώτη στιγμή της εμφάνισής της.

Με τοπικές θεραπείες που θα ζωηρέψουν τη κυκλοφορία του αίματος και θα προκαλέσουν υπεραιμία, πράγμα που θα έχει ως συνέπεια να τραφούν και να φουσκώσουν οι επιφανειακοί ιστοί. Τότε μπορούν όλα να διορθωθούν και η μείωση της ζωτικότητας των κυττάρων να σταματήσει.

Οι φροντίδες, λοιπόν, πρέπει να εφαρμοστούν από την αρχή γιατί σε αντίθετη περίπτωση, η επιτυχία θα είναι μισή. Όταν οι αντιρυτιδικές θεραπείες εκτελούνται προληπτικά τα αποτελέσματά τους είναι καλύτερα.

Μελανοί Κύκλοι Ματιών

Η ατέλεια αυτή είναι η ίδια στα λιπαρά και στα ξηρά δέρματα.

Προσβάλλει την περιοχή των ματιών και εκδηλώνεται με μελανούς κύκλους στο κάτω βλέφαρο και πολλές φορές με πάρα πολύ αντιαισθητικές σακούλες κάτω από τα μάτια. Οι μαύροι κύκλοι που συνοδεύονται από οίδημα του κάτω βλεφάρου, οφείλονται κυρίως σε στάση υγρού και αυτό το φαινόμενο παρουσιάζεται ακόμη και σε πολύ νεαρά άτομα.

Αυτό το πρήξιμο δεν έχει καμία σχέση με τις σακούλες κάτω από τα μάτια που προέρχονται από χαλάρωση ή συσσώρευση λίπους στην περιοχή.

Στις γυναίκες, η ατέλεια αυτή φαίνεται εντονότερα κατά τις μέρες της περιόδου. Στο ινστιτούτο επιχειρούμε να εφαρμόσουμε θεραπείες που θα βελτιώσουν τη κατάσταση αυτή, μιλώντας, όμως, αντικειμενικά, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι τα αποτελέσματα είναι μέτρια και συνεπώς είμαστε άοπλοι στην ατέλεια αυτή.

Η ατέλεια αυτή οφείλεται στην ανατομική κατάσταση της περιοχής αυτής του προσώπου, διότι ο περιφερής σφικτήρας μυς είναι ελλειπτικού σχήματος και αποτελεί ένα λεπτό μυϊκό στρώμα που βρίσκεται ανάμεσα στον υποδερμικό ιστό και στη λιπώδη μάζα που περιβάλλει τον οφθαλμικό βολβό. Στην περιοχή αυτή απαγορεύεται κάθε είδους ενεργητικού μασάζ αφού άλλωστε είναι άχρηστο, δεδομένου ότι ο μυς δεν έχει οστέινο υποστήριγμα.

Οι μελανοί κύκλοι γύρω από τα μάτια είναι πολύ συχνά η συνέπεια αϋπνιών, παρατεταμένων ξενυχτιών, κουραστικής εργασίας ή καταχρήσεως πάσης φύσεως. Άλλη βασική αιτία που μπορεί να προκαλέσει μαύρους κύκλους είναι παθολογικής αιτιολογίας και να οφείλεται σε διαταραχή των νεφρών ή του ήπατος.

Επίσης, η χρήση πολύ λιπαρών κρεμών κάνει να φαίνεται πιο έντονο το πρήξιμο. Η καλύτερη όμως θεραπεία στις περιπτώσεις αυτές είναι να εξαλείψουμε τα αίτια, δηλαδή την κουραστική εργασία, το ξενύχτι, το ποτό, το τσιγάρο.

Όπως είπαμε, οι σακούλες δημιουργούνται από τη διάταση των ιστών και από οίδημα που προκαλείται από τη συσσώρευση λίπους. Ο ενδιαφερόμενος οφείλει να εξετάσει τη γενική κατάσταση του οργανισμού του, διότι καμιά φορά έχουν τη προέλευσή τους σε πραγματικά οιδήματα που προέρχονται εκ βάθους, δηλαδή από λίπος που περιβάλλει το μάτι. Στην περίπτωση αυτή ο πλαστικός χειρούργος έχει πλέον το λόγο.

πηγή: Iatronet.gr

(*) η κ. Καυκιά είναι αισθητικός

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v