Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη: Αποκλειστική δοκιμή της νέας εσοδείας!

Η ευκαιρία να δοκιμάσω πρώτος τα κρασιά της φετινής εσοδείας του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη, αλλά και να πάρω συνέντευξη σε έναν από τους δύο συνεχιστές της οικογενειακής επιχείρησης, ήταν υπερ-αρκετοί λόγοι για να πάω για μια ακόμη φορά στην Οινότρια Γη, στο Καπανδρίτι. Και τα δύο άξιζαν τον κόπο 100%!...
Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη: Αποκλειστική δοκιμή της νέας εσοδείας!

Στην Οινότρια Γη, τον υπέροχο χώρο του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη στην Αττική (Καπανδρίτι), πηγαίνω συχνά. Είναι κοντά μου, προσφέρεται για βόλτες που συνδυάζονται με απολαυστικές οινικές δοκιμές, οι άνθρωποί του διοργανώνουν πολύ συχνά ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, ενώ οι ευρύτερη περιοχή διαθέτει και πολλά και καλά μέρη για σοβαρές κρεατοφαγίες. Οι λόγοι πολλοί, λοιπόν, αλλά και το τερπνόν μετά του ωφελίμου!

Την τελευταία φορά, όμως, πριν από λίγες ημέρες, βρέθηκα στην Οινότρια Γη με πολύ συγκεκριμένη αποστολή, η οποία μάλιστα είχε δύο σκέλη: συνέντευξη με τον Γεράσιμο Λαζαρίδη (την επόμενη γενιά της οικογένειας που σιγά-σιγά ετοιμάζεται να πάρει τη σκυτάλη της οικογενειακλης επιχείρησης), αλλά και δοκιμή των πρώτων κρασιών της νέας εσοδείας από τα αμπέλια του Κτήματος στη Δράμα.

Η ευκαιρία να δοκιμάσω πρώτος την εσοδεία 2015 των κρασιών του Κτήματος Κώστα Λαζαρίδη ήταν ένα προνόμιο, αλλά και μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εμπειρία. Τα δείγματα είχαν καταφτάσει την ίδια μέρα από τη Δράμα, έχοντας "τραβηχτεί" μόλις λίγες ώρες νωρίτερα από βαρέλια ή/και δεξαμενές. Το Κτήμα ξεκίνησε ιστορικά με Γαλλικές ποικιλίες, πριν από κάμποσες δεκαετίες, και χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρχές, ώστε να ξεκινήσει η καλλιέργεια και οινοποίηση Ελληνικών ποικιλιών (όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό).

Όπως μου εξήγησαν οι άνθρωποι του Κτήματος, η φετινή χρονιά ήταν αρκετά δύσκολη, ο τρύγος ήταν όψιμος και η παραγωγή πολύ μικρή συνολικά. Εν μέσω κρίσης (και capital controls), ωστόσο, το Κτήμα εισήγαγε ολοκαίνουρια, πρωτοποριακά πιεστήρια, προκειμένου να επιτύχει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα στην οινοποίηση.

Από το ευρύ portfolio των κρασιών Κώστα Λαζαρίδη, αυτή τη φορά είχα την χαρά να δοκιμάσω τα εξής πέντε ολόφρεσκα δείγματα:

Sauvignon Blanc 2015
Πρωτο-φυτεύτηκε στο Κτήμα το 1979. Από τις βασικές ποικιλίες του, το συγκεκριμένο προορίζεται για να χαρμανιαστεί με Ασύρτικο και μαζί να συνθέσουν τον φετινό λευκό Αμέθυστο. Τρυγήθηκε στις 10 Αυγούστου και, αν και - προφανώς - ανέτοιμο ακόμα, είναι όμορφα αρωματικό, συνδυάζοντας ποικιλιακά χαρακτηριστικά και από τον παλαιό, αλλά και από το νέο κόσμο. Επιπλέον, η οξύτητά του είναι απολαυστικά δροσιστική, λογικά χάρη - σε μεγάλο βαθμό - στο υψόμετρο του αμπελώνα, που φτάνει ως και τα 600 μέτρα.

Ασύρτικο 2015
Η βασική Ελληνική ποικιλία που πήρε το πράσινο φως για να φυτευθεί στο Κτήμα, στα τέλη της δεκαετίας του '90. Τα αμπέλια βρίσκονται σε υψόμετρο 250-350 μέτρων, σε εδάφη που είναι κυρίως ασβεστολιθικά. Το Ασύρτικο έχει αποδείξει ότι στη Δράμα έχει εγκλιματιστεί πολύ καλά, και το συγκεκριμένο - και σε αυτή την εσοδεία - δεν αποτελεί εξαίρεση. Αν και φρέσκο, το αρωματικό του προφίλ είναι εμφανώς πιο "αυστηρό" και, μαζί με το διακριτικό φρούτο, περιλαμβάνει και ορυκτά στοιχεία.

Chardonnay 2015
Άλλη μια ποικιλία που το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη ξέρει και χειρίζεται τέλεια, εδώ και πολλά χρόνια. Το Chateau Julia Chardonnay είναι κρασί με ιστορία, αλλά και πλείστες διακρίσεις, σε διεθνές επίπεδο. Το φετινό πιστεύω ότι θα είναι πολύ καλό. Αν και ήταν πολύ νωρίς για δοκιμή, τα αρώματά του ήταν γλυκά, ώριμα και υψηλής έντασης, ενώ είχε ήδη αρχίσει να δείχνει σημάδια ουσιαστικού σώματος. Όταν είναι έτοιμο, πιστεύω ότι θα είναι ένα ισορροπημένο, αλλά εξαιρετικά εκφραστικό, λευκό κρασί.

Semillon 2015 (barrel sample)
Αγαπημένη ποικιλία, τόσο των ανθρώπων, όσο και των φίλων του Κτήματος. Τα σταφύλια είναι από αμπέλια ηλικίας 25 ετών και άνω, ενώ ο τρόπος οινοποίησης είναι τέτοιος ώστε το κρασί να έχει έναν χαρακτηριστικά κοσμοπολίτικο χαρακτήρα. Το συγκεκριμένο μπήκε σε καινούριο δρύινο βαρέλι στις 20 Αυγούστου, όπου ζύμωσε με τις οινολάσπες του. Θα βγει από εκεί κοντά στις Γιορτές. Προς το παρόν η αρωματική αίσθηση του ξύλου είναι έντονη, όταν όμως κριθεί έτοιμο, η ισορροπία με το φρούτο (που ακόμα διακρίνεται στο "βάθος") θα δίνει ένα απολαυστικό αποτέλεσμα.

Cabernet Franc 2015 (barrel sample)
Για χρόνια, ήταν μια ποικιλία που συμπλήρωνε υφιστάμενα χαρμάνια. Όταν όμως δοκίμασε δείγμα της ο σύμβουλος-οινολόγος του Κτήματος, ο διάσημος Michel Rolland, ενθουσιάστηκε και αποφάσισε να φυτευτούν επιπλέον εκτάσεις. Από την εσοδεία 08, αποτελεί την μονοποικιλιακή βάση της κορυφαίας ετικέτας του Κτήματος, της Cava Amethystos. Το δείγμα από το βαρέλι είχε σίγουρα στοιχεία από το ξύλο, είχε ήδη όμως αρχίσει να εκφράζει ξεχωριστά γήινα και μπαχαρένια αρώματα. Ανυπομονώ για το αποτέλεσμα!

Όπως είπα, αυτή η "sneak preview" δοκιμή είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Αντίστοιχο ενδιαφέρον, όμως, είχε και η κουβέντα που κάναμε με τον Γεράσιμο, έναν από τους δύο γιους του Κώστα Λαζαρίδη, που επέστρεψε πρόσφατα από σπουδές στο Λονδίνο και δουλειά στη Νέα Υόρκη, και έχει ήδη μπει δυνατά στην οικογενειακή επιχείρηση. Για να μάθετε τι είπαμε, ωστόσο, θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο ακόμα, και συγκεκριμένα μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου που θα κυκλοφορήσει το εορταστικό τεύχος του Οινοχόου...

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v