Κρασί και (υψηλή) θερμοκρασία: τι να προσέξουμε!

Το καλοκαίρι είναι εδώ και οι μέρες είναι πιο ξεκούραστες, ευχάριστες, αλλά και... καυτές! Είτε το μεσημέρι, είτε το βράδυ, ένα μπουκάλι κρασί θα μας κάνει τέλεια παρέα στη βεράντα, στον κήπο, στο πικ-νικ ή στην εκδρομή. Βέβαια καλό είναι να θυμόμαστε ότι το καλοκαίρι δεν είναι "σύμμαχος" του κρασιού, λόγω τόσο του ήλιου, όσο και της υψηλής θερμοκρασίας. Έτσι, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί αν θέλουμε και να συντηρήσουμε σωστά το κρασί μας, αλλά και να το απολαύσουμε στην τέλεια κατάσταση.

Ο μεγάλος αγώνας του οινόφιλου το καλοκαίρι είναι η επίτευξη της σωστής θερμοκρασίας στο κρασί του. Κι αυτό γιατί πρέπει αρχικά να προσέχει που θα φυλάσσει (ή από που θα προμηθευτεί) το κρασί του και στη συνέχεια σε τι θερμοκρασία θα το σερβίρει.

Στην (λιγότερο πιθανή) περίπτωση να πρόκειται για ερυθρό κρασί, τα πράγματα είναι κάπως πιο εύκολα, καθώς η ιδανική θερμοκρασία των 16-18 βαθμών Κελσίου επιτυγχάνεται είτε αν το κρασί βρίσκεται σε ειδικό συντηρητή, είτε σε κάποιο σκοτεινό υπόγειο, αλλά είτε και μετά από ένα σύντομο πέρασμα (ας πούμε μισής ώρας) από το ψυγείο. Στην πιθανότερη, όμως, περίπτωση ενός λευκού ή ροζέ κρασιού, τα πράγματα αρχίζουν να περιπλέκονται, καθώς η γραμμή ανάμεσα στο (επιθυμητό) δροσερό και το (ανεπιθύμητο) παγωμένο είναι λεπτή και εύθραυστη.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές για το σερβίρισμα του κρασιού στη σωστή θερμοκρασία, τώρα το καλοκαίρι, είναι οι εξής:

* Ακόμα και ακραίες συνθήκες (π.χ. καύσωνας), αντισταθείτε στον πειρασμό να παγώσετε υπερβολικά ένα αρωματικό κρασί, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία θα καταπνίξει την αρωματικότητά του, και έτσι δεν θα μπορέσετε να το απολαύσετε στην πλήρη αρωματική του ένταση
* Αντίθετα, αν πρέπει οπωσδήποτε να πιείτε ένα κρασί που ενδέχεται να είναι ταλαιπωρημένο από το χρόνο, δροσίστε το πολύ. Η χαμηλή θερμοκρασία θα κρύψει τις ατέλειές του σε αρκετά μεγάλο βαθμό
* Η λύση της σαμπανιέρας είναι ιδιαίτερα πρακτική και αποτελεσματική, ωστόσο ποτέ δεν τη γεμίζουμε μόνο με πάγο, καθώς το κρασί μας θα «στρεσαριστεί» από την απότομη αλλαγή θερμοκρασίας. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούμε 2/3 δροσερό νερό και 1/3 πάγο, ώστε η ψύξη να είναι σταδιακή και ήπια
* Αν βιάζεστε να δροσίσετε το κρασί σας - και ακόμα και στη σαμπανιέρα αυτό φαίνεται να παίρνει πολύ χρόνο - ρίξτε μέσα σε αυτήν μία χούφτα χοντρό αλάτι. Με τον τρόπο αυτό ο πάγος θα λιώσει πιο γρήγορα και το κρασί θα δροσιστεί γρηγορότερα
* Κυκλοφορούν στην αγορά μπόλικα gadgets για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του κρασιού. Ο κανόνας λέει ότι, συνήθως, όσο πιο περίπλοκο μοιάζει ένα gadget, τόσο πιο άχρηστο είναι. Ωστόσο, επενδύστε άφοβα στο απλό αλλά θαυματουργό wine cooler (ειδικά αν περιέχει και παγοκύστη στο εσωτερικό του), καθώς και σε ένα θερμόμετρο-δακτυλίδι, που αγκαλιάζει τη φιάλη και μας ενημερώνει κατά πόσο η θερμοκρασία του κρασιού μας είναι σωστή, ανάλογα με τον τύπο του
* Αν πρέπει οπωσδήποτε να ψωνίσετε από ένα σημείο που δεν δείχνει να τηρεί τις σωστές συνθήκες συντήρησης κρασιού, προτιμήστε τις “best seller” ετικέτες που κινούνται γρήγορα, και αποφύγετε να αγοράσετε ευαίσθητα κρασιά ή κάποια άλλα που έχουν μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στο… ράφι, κάτω από αμφίβολες συνθήκες

Καλές (οινικές) διακοπές!

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v